Unde se termina rasfatul si incepe autismul?

Generalitati

Sus
Unde se termina rasfatul si incepe autismul?


Copiii cu autism nu sunt atat de diferiti pe cat am putea crede, de restul copiilor. Dar caracteristicile principale ale bolii, adica o capacitatea scazuta de a comunica si de a interactiona social, comportamentul steotip si repetitiv dau bataie de cap si parintilor care au copii cu formele usoare ale afectiunii.

Simptomele bolii sunt mascate de abilitatile intelectuale, uneori peste medie, ale copiilor cu autism inalt functional sau cu autism atipic, iar comportamentul acestora in societate pare unul capricios, sau si mai rau, lipsit de educatie.

Ca sa nu dai vina pe autism, fara sa fie cazul, iata care sunt semnele ca nu este vorba despre rasfat, ci de o tulburare de dezvoltare care nu trebuie sa fie neglijata.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Copilul intarzie sa vorbeasca
 3. Nu constientizeaza pericolele
 4. Prefera sa se joace singur
 5. Acidul DHA le vine in ajutor
 6. Articole similare

Copilul intarzie sa vorbeasca

Sus

Copiii cu intarziere de limbaj sunt mai agitati si mai neastamparati decat restul. Explicatia este simpla. Pentru ca nu pot comunica, ei incearca sa obtina singuri obiectele pe care si le doresc, se chinuie sa ajunga singuri acolo unde vor, fara sa ceara permisiunea sau aprobarea fiindca nu stiu sa foloseasca pentru acest lucru limbajul. In egala masura, atunci cand nu li se permite sa isi satisfaca curiozitatea, copiii cu intarzieri de limbaj devin frustrati si le creste agresivitatea.

Pe masura ce isi dezvolta limbajul, problemele de comportament asociate cu deficientele de limbaj se atenueaza pana la disparitie. Dar, daca observi la copilul tau ca repeta cuvintele mecanic, fara sa le inteleaga sensul, ca le retine dupa zeci de repetari, sau ca vorbeste telegrafic, fara cuvinte de legatura precum prepozitiile si conjunctiile, poti lua in calcul prezenta unei forme de autism. In aceste cazuri, agitatia, refuzul de a colabora pentru anumite activitati pe care i le propui si crizele de isterie nu sunt semnul prostei-cresteri ci o consecinta a tulburarii de dezvoltare care il afecteaza pe copil.

Nu constientizeaza pericolele

Sus

Copiii cu autism nu constientizeaza pericolele, asa ca nu se feresc de leaganele care se balanseaza cu viteza in parc, nici de masini sau de obiectele si actiunile care le pot pune viata in pericol. In schimb, pot manifesta adevarate fobii si pot avea reactii de frica necontrolata fata de obiecte si actiuni care nu sunt periculoase. De exemplu, exista copii cu autism care se tem chiar si de anumite jucarii. De aici si o serie de reactii exagerate ale acestora in prezenta anumitor obiecte. In egala masura, copiii cu autism pot manifesta sensibilitate exagerata.
In general, este vorba de sensibilitate tactila la anumite materiale pe care nu le suporta, de aceea copilul se poate opune cand vreti sa il imbracati cu anumite haine, sau sensibilitate auditiva. Din acest motiv copilul poate refuza sa intre la cinema, sau sa stea la concerte. Opozitia lui in astfel de situatii nu are nimic in comun cu rasfatul, ci tine de afectiunea cu care se confrunta si care nu ii permite sa se simta confortabil facand un lucru care pentru toti ceilati este placut sau normal.

Prefera sa se joace singur

Sus

O caracteristica a autismului consta in dezinteresul fata de integrarea sociala. Copiii cu autism pot sa se joace singuri, ore in sir, cu aceeasi jucarie, isi pot crea propiile lor jocuri, neintelese de altii si pot folosi diverse obiecte, intr-un mod foarte creativ, pentru a se distra.
Dar sunt foarte putin interesati de joaca cu alti copii si de interactiunea cu acestia. Prin urmare, daca ai un copil singuratic, care ignora in mod constant prezenta unor potentiali parteneri de joaca, ar trebui sa investighezi problema. Daca la acest comportament se adauga si alte simptome specifice autismului, copilul trebuie ajutat sa-si corecteze comportamentul aparent „nepoliticos” fata de alti copii.

Acidul DHA le vine in ajutor

Sus

Autismul este o tulburare de dezvoltare cu simptome ce pot fi atenuate de administrarea DHA , acid decosahexaenoic, esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului fatului, a copilului mic si pe durata intregii vieti. DHA este unul din principalii acizi grasi esentiali prezenti in uleiul de peste. Il cunostem si sub numele de acid gras polinesaturat Omega-3. Creierul este compus in procent de 60% din grasimi, 30% din acestea fiind DHA.
Produsul 100% natural Pure DHA de la Secom, 90 capsule gelatinoase moi cu gust de fructe, contine acizii grasi Omega-3 EPA, DHA, plus vitaminele E, A si D.
Produsul dezvolta inteligenta copiilor prin imbunatatirea performantelor cognitive, de concentrare si de memorare, reduce manifestarile in deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD), autism, schizofrenie, diskinezie tardiva, depresie, instabilitate emotionala, epilepsie, sindrom Down, fenilcetonurie, dislexie (dificultate in recunoasterea si in intelegerea limbajului scris), discalculie (dificultate la socotit), dispraxie (dificultate de coordonare), dislalie (tulburare de vorbire), reduce impulsivitatea, imbunatateste somnul, vederea si auzul.

Aflati mai multe despre produsele din portofoliul Secom accesand site-ul www.secom.ro. Puteti pune intrebari despre produsele Secom pe pagina de Facebook a companiei www.facebook.com/SecomRomania

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Tulburari de spectru autist Tulburari de spectru autist

  Generalitati Exista diferite forme de autism, care au variate simptome. Acestea au fost diferentiate si denumite tulburari de spectru autist. Numarul cazurilor de autism este in crestere si tulburarile de spectru autist afecteaza tot mai multi copii. In...citeste mai mult

 • Sindromul Rett Sindromul Rett

  Generalitati Sindromul Rett este o forma grava si rara de autism, intalnita in mod preponderent la persoanele de sex feminin. Aceasta tulburare de dezvoltare din spectrul autismului este descoperita, de obicei, in primii doi ani de viata. Desi nu exista...citeste mai mult

 • Preg-Natal+DHA - Suportul tau in timpul sarcinii si al alaptarii Preg-Natal+DHA - Suportul tau in...

  In organismul femeii insarcinate au loc o serie de schimbari, cauzate de modificarea nivelului de hormoni din organism. Pe tot parcursul sarcinii fiecare femeie trece prin foarte multe transformari de la cele cauzate de hormoni pana la cele fizice si psihice. Cele...citeste mai mult