Ce sunt celulele stem si de ce este important rolul lor

Publicat la data de: 04 Iulie 2017 | Actualizat la data de: 04 Iulie 2017
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt celulele stem si de ce este important rolul lor

Celulele stem sunt celule nespecializate care se pot multiplica si diferentia in celule specializate in functie de stimulii primiti.

Acestea sunt un tip de celule principale din corp ce se despart si formeaza alte celule care la randul lor iau forma anumitor genuri de celule.

Este vorba despre celule de sange, celulele ficatului, celulele creierului si chiar celulele din care sunt formati muschii.

Celulele stem sunt celule speciale deoarece sunt singurele din corp care au capacitatea de a forma alte celule de care are nevoie corpul.

Aceste molecule au abilitatea de a se regenera trecand printr-un numar de cicluri de diviziune in timp ce isi pastreaza starea nediferentiata.

Pe langa asta, mai au si proprietatea de a da nastere anumitor tipuri de celule specializate, de care are nevoie corpul. Insa, celulele stem sunt de mai multe feluri.

Este vorba despre celulele stem embrionare, celulele stem adulte si despre celulele stem amniotice. Fiecare dintre acestea isi are rolul sau bine definit.

Cum functioneaza celulele stem?

Aceste molecule au abilitatea de a se autoregenera si de a se transforma in diferite alte tipuri de celule, in functie de nevoile corpului. O celula stem se divizeaza si are potentialul de a deveni o celula anume sau poate ramane doar o celula stem.

Celula in cauza primeste un semnal pentru a se diferentia si atunci are loc procesul de convertire intr-o anumita celula.

Atunci cand semnalul este primit, molecula poate initia anumite gene care sunt necesare pentru a produce proteine.

Aceste proteine sunt foarte importante deoarece ele vor decide in cele din urma tipologia celulei care va fi transformata. Atunci cand procesul de diferentiere este complet, celula se opreste singura din divizat.

Procesul in cauza ajuta celulele stem sa se specializeze in anumite functii de care are nevoie organismul. Potentialul acestor molecule speciale poate fi exploatat si folosit pentru tratamantul unei multitudini de afectiuni si boli.

Aici putem aminti diabetul, bolile de inima, Alzheimerul, Parkinsonul si chiar unele tipuri de cancer si tumori.

Mai mult decat atat, celulele stem sunt folosite pentru a regenera anumite celule si tesuturi ale pielii, celulele rosii de sange ale sistemului digestiv si celulele albe de sange. Tot de un real ajutor se dovedesc a fi in repararea maduvei spinarii la paraplegici.

De ce sunt importante celulele stem?

Celulele stem sunt extrem de vitale deoarece au posibilitatea de a se diferentia si transforma in anumite tipuri de celule specializate pentru ameliorarea starii persoanelor afectate de boala.

Caracteristicile de genul ajuta in vindecarea sau usurarea multor boli si afectiuni si sunt appreciate de medici si de specialistii din toata lumea.

Celulele stem pot fi de ajutor chiar si in terapia celulara a tesuturilor deteriorate sau moarte si au un rol important chiar si in transplantul de organe.

Proprietatile lor de regenerare sunt extrem de eficiente si apreciate in scaderea nevoii de transplanturi de organe si tesuturi la persoanele afectate de boala.

Cercetarea celulelor stem s-a extins in ultima perioada si ofera posibilitati multiple. Si pentru ca aceste tipuri de celule sunt atat de cautate, au fost dezvoltate chiar si suplimente alimentare naturale cu functii de regenerare.

Acestea din urma prezinta o formula bazata pe seminte, fructe, extracte de plante si ierburi de leac, ciuperci si alge de tratament.

Asadar, un supliment care contine toate acestea si este de foarte mare folos in stimularea producerii de celule stem este produsul natural Olimpiq StemXCell cu flavonoide.

Stimulatori de celule stem naturali

Chlorella, este o alga albastra-verde, unicelulara, ce creste in ape dulci si contine cea mai mare parte de clorofila din regnul vegetal. O cantitate de 2-3 grame de chlorella, administrata zilnic timp de doua luni, are o eficacitate demonstrata pentru cresterea productiei de celule stem.

Laptisorul de matca combinat cu mierea , in proportii de 1:10 – 1:12, imbunatateste starea psihica si ajuta la migrarea celulelor stem adulte pentru a reface sistemul nervos.

Imbunatatirea activitatii sistemului imunitar este, fara doar si poate, domeniul unde stimulatorii de celule stem isi dovedesc cel mai clar eficienta.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Afectiuni tratate cu celule stem Afectiuni tratate cu celule stem

    Generalitati Descoperirea celulelor stem si utilizarea acestora in tratamentul diferitelor afectiuni este una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei moderne. Celulele stem sunt celule 'nespecializate' din care se formeaza toate celulele specializate ale...citeste mai mult

  • Informatii importante despre celulele stem in ingrijirea pielii Informatii importante despre celulele...

    Generalitati Celulele stem au inceput sa fie introduse in produsele cosmetice pentru ingrijirea pielii ca alternative la alte ingrediente considerate performante in combaterea semnelor de imbatranire a tesutului cutanat (retinolul, de pilda). De cand...citeste mai mult