Stresul ocupational, responsabil pentru slabirea sistemului imunitar

Stresul ocupational, responsabil pentru slabirea sistemului imunitar

Stresul, un fenomen psihosocial determinat de confruntarea cu situatii dificile, imposibil de gestionat sau cu sentimente negative, precum cel de frustrare, se resimte ca o stare de tensiune, incordare si disconfort ce rezulta in iritabilitate, agitatie sau dorinta de izolare.

Desi stresul nu pare cu adevarat amenintator, un raport al Health and Safety Executive estimeaza ca, in 2015-2016, doar in Marea Britanie s-au pierdut aproximativ 11.7 milioane de zile de munca din aceasta cauza, adica 23.9 zile/caz.

La nivel european, conform Healthy Workplaces, o campanie dedicata reducerii stresului ocupational, 50-60% dintre zilele de lucru pierdute sunt datorate stresului ocupational.

Daca semnele psihice ale stresului sunt cunoscute aproape tuturor, gestionarea ineficienta a acestora poate duce la simptome fizice severe, precum:
Dureri de cap
Lipsa de energie
Dureri musculare
Cresterea tensiunii arteriale
Raceli si infectii repetate

In 2012, intr-un studiu al Carnegie Mellon University, Sheldon Cohen a descoperit ca stresul cronic este asociat cu incapacitatea sistemului imunitar de a se apara impotriva inflamatiilor, astfel ca intervine o crestere majora a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare sau a celor infectioase.

Conform studiului, abilitatea sistemului imunitar de a controla inflamatiile ajuta la prevenirea eficienta a bolilor grave. Atunci cand ne confruntam cu o perioada stresanta, celulele sistemului imunitar sunt incapabile sa raspunda stimulilor externi, cauzand astfel inflamatii ce pot degenera in afectiuni precum cele cardiovasculare, astm, sau boli autoimune.

Pentru a preveni slabirea sistemului imunitar si, prin urmare, aparitia unor afectiuni medicale complexe, controlul medical de rutina are o importanta semnificativa, insa costurile implicate de vizita la medic sunt, de multe ori, greu de acoperit.

Un plan de asigurare de sanatate privata poate fi solutia atat pentru prevenirea afectiunilor medicale, cat si pentru tratarea lor. Printre serviciile acoperite de o asigurare de sanatate se regasesc investigatii si analize medicale de rutina, spitalizare, ingrijire si tratament medical pentru situatii de urgenta, precum si tratament pentru boli cronice, transplant de organe sau tratament dentar si servicii de preventie si tratament al cancerului.

Mai mult decat atat, un plan de asigurare internationala de sanatate garanteaza acoperire pentru o gama mai larga de servicii medicale in clinici de top din intreaga lume, nu doar in tara de domiciliu.

Costurile pentru o asigurare medicala pornesc chiar de la 2 – 3 euro/zi, in functie de serviciile oferite. Astfel, pentru o medie de 1,000 de euro pe an, poti avea acces la servicii medicale complete, cu o limita de acoperire de pana la 1,500,000 euro.

Citeste si

Arhiva
  • Parkinson Parkinson

    Generalitati Boala Parkinson poate afecta capacitatea unei persoane de a-si controla miscarile corpului. Anumite celule nervoase de la nivelul creierului produc, in mod normal, o substanta chimica numita dopamina. Dopamina este un mediator chimic sau un...citeste mai mult

  • Cancerul nazal Cancerul nazal

    Definitie Cancerul nazal reprezinta orice cancer care apare la nivelul nasului, indiferent daca este vorba de vestibulul nazal (interiorul imediat al nasului, chiar in spatele narinelor) sau al cavitatii nazale (interiorul profund al nasului). Multe tipuri...citeste mai mult

  • Astmul bronsic la adolescenti si adulti Astmul bronsic la adolescenti si adulti

    Generalitati Pacientii cu astm bronsic au o respiratie dificila. Dificultatile in respiratie pot apare din cand in cand sau in cazurile severe in fiecare zi. Crizele de astm pot apare pe toata perioada vietii (boala cronica), ele putand fi controlate prin tratament...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK