Prematuritatea extrema

Publicat la data de: 08 Ianuarie 2016 | Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018
Prematuritatea extrema

In ultimele decade, progresul in neonatologie a dus la cresterea ratei de supravietuire a nou-nascutilor imaturi.

Ingrijirea nou-nascutilor prematuri cu greutate intre 1000 si 1500 grame a devenit o rutina in majoritatea unitatilor de terapie intensiva neonatala, dar ingrijirea nou-nascutilor extrem de prematuri, cu greutate sub 1000 de grame si sub 28 saptamani de gestatie, reprezinta inca o mare provocare si un mare succes atunci cand un astfel de prematur supravietuieste.

In majoritatea cazurilor, nou-nascutul extrem de prematur este un pacient critic, cu risc foarte mare de mortalitate si afectare pe termen lung, devenind un pacient de lunga durata. Acestia necesita spitalizare indelungata, supraveghere atenta si continua.

In ultimele decade, numarul nou-nascutilor prematuri a crescut la aproximativ 12% din numarul total de nasteri.

Prin imbunatatirea tehnicilor medicale s-a observat o crestere a supravietuirii prematurilor foarte mici, dar cu pastrarea incidentei afectiunilor date de prematuritate. Printre cele mai frecvente si mai severe afectiuni de care poate suferi un nou-nascut extrem de prematur se pot aminti: hemoragia intracraniana, enterocolita ulcero-necrotica, displazia bronhopulmonara (boala pulmonara cronica a prematurului) etc.

In urma introducerii cortizonului la mama anterior nasterii si terapiei cu surfactant la nou-nascut, s-a constatat o imbunatatire a evolutiei acestor boli, dar si o crestere a ratei de supravietuire a acestor prematuri.

Nou-nascutii extrem de imaturi necesita internare, tratament si supraveghere in unitati de terapie intensiva neonatala din maternitatile cu grad mare de dotare si cadre medicale specializate in ingrijirea acestora.

Mortalitatea in randul acestei categorii de prematuri se mentine crescuta, in literatura rata de supravietuire fiind de aproximativ 50%.

De aceea, femeia insarcinata care prezinta riscul de a naste un prematur cu varsta de gestatie sub 28 de saptamani necesita internare intr-o maternitate care poate sa asigure mamei si nou-nascutului supraveghere medicala specializata.

Dr. Rotaru Elena
Medic specialist pediatrie/neonatologie pediatrica
Spital Obstetrica-Ginecologie Euromaterna Constanta

http://euromaterna.ro/


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • 7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog 7 intrebari pe care trebuie sa le...

    Generalitati Oricat de stanjenitoare ar fi unele curiozitati personale, este extrem de important sa adresati cateva intrebari-cheie medicului ginecolog in timpul controlului periodic de rutina. Dezinformarea este cel mai mare dusman al sanatatii reproductive,...citeste mai mult

  • Informatii utile despre sex pe care nu le aflati de la medicul ginecolog Informatii utile despre sex pe care...

    Generalitati Comunicarea dintre medic si pacient este esentiala in orice proces terapeutic, insa nu de putine ori se intampla ca multe dintre informatiile utile sa ramana nedivulgate. Acest scenariu este frecvent mai ales in cabinetele de ginecologie, unde unele...citeste mai mult

  • Ce trebuie sa stii despre cel mai complex control ginecologic Ce trebuie sa stii despre cel mai...

    Prin examenul ginecologic de rutina pot fi descoperite din timp unele afectiuni sau unele stari anormale, iar in acest mod putem evita situatii dificile sau complicatii care pot degenera in in timp. Din acest motiv, medicii ne sfatuiesc ca pe langa controlul...citeste mai mult