Clickmed
programare rapida la medic

Ce alimente trebuie sa evitati in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 17 Iunie 2014

Generalitati

Sus
Ce alimente trebuie sa evitati in timpul sarcinii

Exista o serie de alimente pe care trebuie sa le evitati in timpul sarcinii, astfel incat sa preveniti contactarea unor microorganisme periculoase sau chiar imbolnavirea fatului aflat in plina dezvoltare.

In timp ce dieta unei gravide contine tipuri de hrana consumate in orice dieta echilibrata, pentru un aport optim de nutrienti, vitamine si minerale, este bine sa excludeti din consum cateva alimente cu potential nociv.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente interzise in sarcina
  3. Citeste pe aceeasi tema

Alimente interzise in sarcina

Sus

1. Branzeturi moi

Sortimentele de branza moale, preparate din lapte nepasteurizat, pot transmite bacteria Listeria, ce poate pune in pericol viata fatului si creste riscul pierderii sarcinii. Listeria poate sa patrunda prin placenta si sa infecteze bebelusul, provocand infectii si alte complicatii grave.

Branza Brie, Camembert, feta, branza cu mucegai si alte specialitati din aceasta categorie prezinta un anumit grad de risc, daca nu stiti cu siguranta provenienta laptelui si masura in care acesta a fost sterilizat.

2. Carne gatita insuficient

Carnea contine proteine necesare dezvoltarii fatului, insa femeile insarcinate nu trebuie sa o consume decat dupa ce a fost gatita la temperaturi ridicate. Carnea cruda sau pregatita in sange poate fi infectata cu bacterii sau Toxoplasma gondii, un protozor care produce toxoplasmoza, boala deosebit de periculoasa in sarcina.

3. Suc proaspat de fructe nepasteurizat

Sucul natural este o sursa excelenta de vitamine, minerale si fibre. Pe de alta parte, cel comandat din restaurante sau de la tarabe poate sa nu fie pasteurizat pentru eliminarea bacteriilor periculoase, precum Salmonela sau E. coli. Consumati doar suc natural de fructe pasteurizat, pe care il gasiti in orice supermarket.

4. Sushi

Carnea de peste este recomandata in timpul sarcinii, insa nu si daca este vorba despre preparatele din peste crud, asa cum este faimosul sushi, deoarece prezinta un risc crescut de contaminare cu paraziti si bacterii. Pestele trebuie sa fie gatit, ca orice tip de carne, la temperaturi cat mai ridicate.

5. Aluat crud

Daca obisnuiti sa gustati din aluatul crud de prajituri atunci cand il framantati, renuntati la aceasta tentatie in timpul sarcinii. Acesta este compus din oua crude, ce pot fi si ele contaminate cu microorganisme periculoase.

Statisticile oficiale arata ca unul din 20.000 de oua crude contine bacteria Salmonela. Pe cat posibil, puteti exclude ouale din aluatul pe care il pregatiti acasa, pentru un plus de siguranta.

6. Sosuri pentru salate

Multe sosuri pentru salate contin si ele oua crude in care se poate ascunde Salmonela, precum dressingul pentru salata Cesar, sosul olandez sau dressingurile pe baza de maioneza. Produsele de acest tip achizitionate din supermarket sunt pasteurizate, asadar le puteti consuma in siguranta (daca pe eticheta este mentionat acest lucru).

7. Tiramisu

Prajitura traditionala italieneasca, Tiramisu, se prepara prin adaugarea de oua crude in crema de branza. Gradul de pericol cel mai ridicat este valabil pentru ouale de tara, nu si pentru pasteurizate, comercializate in supermarket. Insa daca puteti exclude din meniu aceasta prajitura pe tot parcursul sarcinii, cu atat mai bine.

8. Peste cu grad ridicat de contaminare cu mercur

Pestele-spada, macroul sau rechinul sunt speciile de peste care pot contine cele mai mari concentratii de mercur, un metal foarte periculos pentru fat.

Pisica de mare, somonul, codul sau tonul la conserva se pot consuma in siguranta, in portiile recomandate de medic.

9. Mezeluri

Spre deosebire de alti germeni care se formeaza in interiorul alimentelor, Listeria se poate dezvolta chiar si la temperaturile scazute din frigider. Din acest motiv, specialistii recomanda femeilor insarcinate sa evite mezelurile perisabile pe cat posibil. O cale mai sigura de a consuma aceste specialitati este sa le incalziti suficient de bine (pana devin fierbinti), astfel incat eventualele microorganisme sa fie eliminate.

10. Paste din carne

Specialitatile de pate si alte paste obtinute din carne sunt alte surse posibile de contaminare cu bacteria Listeria. Tinute la o temperatura cat mai scazuta prin refrigerare, bacteria are mai putine sanse sa se dezvolte, insa riscul ramane valabil. Pate-ul la conserva nu ridica acelasi pericol, insa nu este tocmai o alegere alimentara sanatoasa in perioada sarcinii.

11. Fructe si legume nespalate

Parazitul Toxoplasma gondii traieste pe coaja multor fructe si legume, fiind periculos in special pentru gravide. Asigurati-va ca spalati cat mai bine aceste alimente esentiale in dieta viitoarelor mame, sub jet de apa. Puteti chiar sa curatati coaja cu o perie speciala si sa indepartati portiunile patate sau zgariate, acolo unde parazitul se dezvolta de obicei. Indepartati coaja castravetilor inainte de a-i felia.

12. Germeni de plante

Germenii plantelor, precum cei de grau, lucerna, trifoi sau ridichi, sunt alimente interzise femeilor gravide, deoarece bacteriile pot contamina semintele inainte sa germineze si devin imposibil de inlaturat prin simpla lor spalare sub jet de apa.

13. Peste afumat

La fel ca mezelurile, pestele afumat este vulnerabil contaminarii cu bacteria Listeria, fie ca este vorba despre somon, cod, ton sau macrou.

14. Peste din apele locale

Daca obisnuiti sa consumati peste prins in apele locale, evitati acest obicei in timpul sarcinii, deoarece carnea poate fi contaminata cu agentii poluanti din rauri sau lacuri, precum substantele chimice industriale.

15. Alimente tinute prea mult la temperatura camerei

Tineti cont de regula celor 2 ore atunci cand consumati preparatele unei mese festive, de pilda. Daca alimentele au fost expuse mai mult de doua ceasuri la temperatura camerei, refuzati politicos o portie, altfel va puteti pune sarcina in pericol.

16. Lapte crud

Bacteria Listeria se regaseste deseori in laptele crud, nepasteurizat, de aceea este important sa nu il consumati in perioada de sarcina.

17. Scoici

Majoritatea toxiinfectiilor alimentare provin din scoicile sau midiile insuficient de bine gatite, acesta fiind si motivul pentru care femeile insarcinate nu ar trebui sa le consume. Pana si expunerea lor la temperaturi crescute este insuficienta pentru excluderea posibilitatii unei infectii.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate