Clickmed
programare rapida la medic

Sanofi-aventis isi reafirma angajamentul pentru oftalmologie printr-un parteneriat cu Institutul Vederii

Actualizat la data de: 29 Martie 2011
Sanofi-aventis isi reafirma angajamentul pentru oftalmologie printr-un parteneriat cu Institutul Vederii

Un nou parteneriat public-privat de cercetare in diagnosticarea, prevenirea si tratarea bolilor oculare

Sanofi-aventis (EURONEXT: SAN si NYSE: SNY) a anuntat recent semnarea oficiala a unui acord de cooperare intre Fovea Pharmaceuticals, Divizia sa de Oftalmologie, si Institutul Vederii (Institut de la Vision), unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor oftalmologice din Europa, pentru derularea unor activitati de cercetare in domeniul diagnosticarii, prevenirii si tratarii bolilor oculare.

Acest acord are ca scop constituirea unui parteneriat privilegiat intre sanofi-aventis si Institutul Vederii, dupa modelul de cercetare si dezvoltare translationala, si consolidarea colaborarii dintre sanofi-aventis si organismele care alcatuiesc Institutul Vederii, precum Universitatea Pierre si Marie Curie (UPMC), INSERM, Institutul National Francez al Sanatatii si Cercetarii Medicale, si CNRS, Centrul National Francez pentru Cercetare Stiintifica.

Acest parteneriat de cercetare va permite grupului sanofi-aventis sa isi dezvolte in continuare platforma dedicata oftalmologiei, prin extinderea expertizei sale in domenii promitatoare, pentru a le oferi pacientilor solutii inovatoare, mai ales pentru bolile retinei, pentru care nevoile terapeutice raman imense.

Potrivit acestui acord pe 3 ani, sanofi-aventis va avea acces prioritar la platformele tehnologice ale Institutului Vederii, pentru a derula activitati de cercetare, si va sprijini proiecte de cercetare si colaborare, mai ales in domenii precum regenerarea nervului optic, biologia vasculara, inflamatia, terapia genica a diferitelor tesuturi oculare. Sanofi-aventis va primi drepturi mondiale exclusive asupra rezultatelor colaborarii. In cazul comercializarii, sanofi-aventis ar urma sa plateasca redevente membrilor Institutului Vederii.

“Suntem foarte incantati de semnarea acestui contract major, care intareste colaborarea diviziei noastre de oftalmologie cu echipele de cercetare din cadrul Institutului Vederii”, a declarat Christopher A. Viehbacher, Chief Executive Officer sanofi-aventis. “Aceasta colaborare va incuraja schimburile reciproce de expertiza tehnica si know-how, cu obiectivul de a pune la punct terapii inovatoare pentru persoanele cu deficiente de vedere. Acest acord reflecta ambitia noastra de a construi o oferta globala de oftalmologie pentru pacienti.”

Principiul care a stat la baza crearii Institutului Vederii a fost acela de a reuni intr-o singura locatie cercetatori din domeniul cercetarii academice si private, care sa impartaseasca cunostinte translationale, de la cercetarea fundamentala la dezvoltarea clinica”, a declarat Pr. Jose-Alain Sahel, Directorul Institutului Vederii. “Sunt incantat de acest acord, care ne va permite sa ne continuam colaborarea cu sanofi-aventis, care devine astfel principalul nostru partener industrial. Chiar daca gasirea unor tratamente inovatoare pentru pacientii care sufera de boli retinale greu de tratat este plina de provocari, sunt convins ca vom reusi.”

“Acest acord este emblematic deoarece se bazeaza pe o colaborare extinsa si aprofundata”, a declarat Pr. Jean-Charles Pomerol, Presedintele UPMC. “Acesta subliniaza, de asemenea, angajamentul puternic al UPMC, INSERM si CNRS de a se implica in activitati de cercetare pentru tratarea bolilor oculare, dar si capacitatea Institutului Vederii de a colabora cu lideri ai industriei.”

Despre bolile oculare
Bolile oculare afecteaza perceptia vizuala si pot duce uneori la orbire la unii pacienti afectati de formele severe. In tarile industriale si emergente, trei boli specifice care pot provoca orbirea sunt considerate prioritare de OMS1: retinopatia diabetica, glaucomul si degenerarea maculara asociata cu varsta. Incidenta retinopatiei diabetice creste odata cu cresterea numarului de diabetici. In 2010, potrivit OMS, aproximativ 221 milioane de persoane sufereau de diabet la nivel mondial, aceasta boala fiind una dintre cauzele majore ale deficientelor vizuale.
Pe de alta parte, glaucomul a devenit o problema de sanatate publica din cauza dificultatilor in diagnosticarea timpurie a bolii si mentinerii tratamentului pe toata durata vietii. in fine, degenerarea maculara asociata cu varsta, cauza majora a afectarii vizuale in tarile industrializate, urmeaza sa creasca in urmatorii ani pe fondul imbatranirii populatiei.
Despre Institutul Vederii
Infiintat in 2008 in cadrul Spitalului National de Oftalmologie Quinze-Vingts, unul dintre cele mai importante centre de profil din Europa, si condus de Pr. Jose-Alain Sahel, Institutul Vederii reuneste in aceeasi locatie actori majori din cercetarea fundamentala, clinica si industriala, pe o suprafata de 6.000 mp dedicata integral cercetarii bolilor oculare umane si vederii. Mai multe echipe de cercetare de la Universitatea Pierre si Marie Curie, INSERM si CNRS lucreaza aici, alaturi de Centrul de Investigare Clinica dedicat in totalitate oftalmologiei. Institutul este gazduit si gestionat de UPMC, care are un mandat de administrare din partea CNRS si INSERM. UPMC negociaza, gestioneaza si monitorizeaza toate contractele de cercetare ale Institutului Vederii.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate