Clickmed
programare rapida la medic

Lucruri mai putin cunoscute despre lentilele de contact

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2019

Lentilele de contact - modalitate de imbunatatire a vederii

Sus
Lucruri mai putin cunoscute despre lentilele de contact

Lentilele de contact reprezinta o alegere excelenta pentru aproape orice persoana care intampina dificultati ale vederii si nu doreste sa poarte ochelari in permanenta sau sa fie supusa unor interventii chirurgicale.

Totusi, chiar daca se presupune ca lentilele de contact reprezinta modalitatea invizibila de a imbunatati vederea, trebuie stiut ca acestea vin la pachet si cu unele situatii dificile. Spre exemplu, pierderea sau ruperea unei lentile de contact intr-o calatorie ar putea duce la anumite dificultati pentru care nu exista neaparat solutii rapide.

Cuprins articol

  1. Lentilele de contact - modalitate de imbunatatire a vederii
  2. Istoricul lentilelor de contact
  3. Examinarea pacientilor ce doresc lentile de contact
  4. Tipuri de lentile de contact
  5. Inlocuirea lentilelor de contact
  6. Existenta senzatiei de uscaciune
  7. Citeste pe aceeasi tema

Istoricul lentilelor de contact

Sus

Lentilele de contact au fost produse initial ca produse destinate persoanelor cu deteriorari oculare grave. Astfel, acestea nu aveau ca scop corectarea vederii pentru persoanele cu probleme minore de vedere sau care nu doreau sa poarte ochelari.

Primele lentile de contact au fost realizate din sticla si erau aplicate pe ochi cu un adeziv de origine animala. Abia mai tarziu, medicii si-au dat seama ca aceasta tehnologie poate fi folosita pentru a corecta miopia si hipermetropia.

In timp ce metoda descrisa anterior a fost popularizata la sfarsitul anilor 1800 si adoptata pentru o populatie mai larga in secolul XX, primul prototip al unei lentile de contact a fost dezvoltat in 1821.

Dezvoltatorul sau, John William Herschel, a fost fiul astronomului William Herschel. Ambii s-au ocupat de lentile, mai ales pentru telescoape. Astfel, J. W. Herschel s-a gandit pentru prima data sa realizeze o lentila similara celor pentru telescoape, dar la scara mult mai mica, special pentru a imbunatati vederea umana.

Examinarea pacientilor ce doresc lentile de contact

Sus

Examenul oftalmologic pentru lentilele de contact este putin mai complicat decat cel pentru ochelari. Astfel, pacientii nu trebuie sa se astepte la o vizita rapida la medic, deoarece vazul trebuie evaluat temeinic.

Inainte de a primi lentilele de contact potrivite, pacientii vor necesita un examen oftalmologic complet si care sa includa teste de evaluare a sanatatii oculare.

Deoarece lentilele de contact ating si acopera efectiv ochii, acestia trebuie sa aiba o stare de sanatate cat mai buna. Nu toate persoanele au ochii suficient de sanatosi pentru a purta lentile de contact, astfel incat nu toata lumea va ajunge la etapa probarii lor.

Ulterior examinarii, medicul va lua masuratori ale ochilor pentru a selecta marimea lentilelor si va incerca montarea unor lentile de proba.

Masuratorile realizate trebuie sa fie foarte precise, pentru ca lentilele de contact sa fie confortabile si sa nu produca leziuni. De asemenea, pacientii vor fi instruiti cum sa introduca lentilele de contact, dar si cum sa le scoata. Apoi va urma etapa in care specialistii vor realiza instructia cu privire la ingrijirea, curatarea si depozitarea lentilelor.

Ulterior primirii lentilelor de contact, persoanele ce le poarta trebuie sa fie atente la anumite semne ce ar putea indica faptul ca acestea nu sunt potrivite. Primul semn al nepotrivirii lentilelor de contact este reprezentat de disconfortul resimtit, mai ales la clipire.

De asemenea, unele persoanele afirma ca simt marginile lentilelor de contact sau ca acestea devin din ce in ce mai incomode. In plus, unele persoane pot acuza ca vederea nu se imbunatateste sau ca exista complicatii, precum durerile de cap sau de ochi.

In cazul in care lentilele de contact produc semne de iritatie, acestea trebuie date jos cat mai curand, iar discutia cu medicul este necesara. Astfel, daca lentilele de contact produc disconfort, intepaturi, senzatie de arsura sau de mancarime, purtarea lor trebuie intrerupta.

Tipuri de lentile de contact

Sus

Exista doua grupuri majore de lentile de contact: lentile moi si lentile rigide. Prima categorie include lentile de contact extrem de subtiri si care sunt confortabile de purtat. Acestea sunt fabricate in mare parte din apa, motiv pentru care au o textura moale.

In plus, lentilele de contact moi se pot clasifica in alte categorii importante. Astfel, exista lentile de contact monofocale (indicate in miopie si hipermetropie), lentile de contact torice (indicate in astigmatism) si lentile bifocale/multifocale (indicate in prezbitism). De asemenea, exista si lentile de contact colorate, acestea avand rol cosmetic.

Lentilele de contact rigide sunt fabricate din plastic dur si ofera o vedere clara. Acest tip de lentile corecteaza cele mai multe tipuri de probleme de vedere, sunt durabile si mult mai rezistente decat lentilele de contact moi.

Inlocuirea lentilelor de contact

Sus

Chiar si cu o ingrijire corespunzatoare, lentilele de contact, in special cele moi, ar trebui sa fie inlocuite frecvent pentru a preveni acumularea de depozite si germeni. Contaminarea poate creste semnificativ riscul de infectii oculare, acest lucru putand duce la pierderea vederii daca nu se ofera tratament prompt.

Lentilele de contact pot avea perioade diferite de inlocuire, medicul indicand perioada potrivita. Astfel, exista lentile de contact de unica folosinta, acestea trebuind sa fie schimbate zilnic.

De asemenea, exista lentile de contact ce trebuie schimbate la doua saptamani sau chiar mai devreme. Exista si lentile de contact cu inlocuire frecventa, acestea putand fi schimbate lunar sau trimestrial.

Medicii pot recomanda si lentile de contact refolosibile ce se schimba la fiecare 6 luni sau chiar la perioade mai mari. Lentilele cu o durata mare de folosire, de exemplu cele de peste un an, sunt cele realizate din materiale dure. Ele sunt mult mai rezistente si nu permit acumularea de depozite.

In cazul ingrijirii periodice, lentilele de contact pot fi folosite chiar si ani de zile pana la schimbare. Astfel, persoanele trebuie sa curete si sa dezinfecteze regulat lentilele, exact asa cum le-a fost recomandat de specialisti.

Acestia nu recomanda utilizarea prelungita a lentilelor, mai ales pe timpul noptii, deoarece pot reduce cantitatea de oxigen disponibila pentru ochi, crescand riscul de infectii.

Existenta senzatiei de uscaciune

Sus

Multe persoane ce poarta lentile de contact se pot plange de uscaciune resimtita la sfarsitul zilei. Cu toate acestea, lentilele de contact nu sunt cu adevarat uscate, senzatia fiind cauzata de acumularea de sare de la nivelul lor.

Lacrimile naturale ale ochilor ating lentilele de contact pe parcursul zilei, iar pe masura ce apa se evapora treptat de la nivelul ochilor, sarea ramane prinsa pe lentile. Sarea este buna pentru sanatatea oculara, dar in cantitati exagerate poate duce la disconfort.

Chiar daca lacrimile sunt sarate, exista un lucru oarecum surprinzator: lacrimile ce sunt eliminate prin plans au mai putina sare decat lacrimile produse in mod regulat si care raman la nivel ocular.

Astfel, oamenii pot reduce nivelul de sare din ochi prin plans. Totusi, acest aspect este doar informativ, nefiind valabila optiunea de a plange imediat pentru a elimina sarea acumulata.

Bibliografie:
10 Things You Never Knew About Contacts, https://www.everydayhealth.com/pictures/things-you-never-knew-about-contacts/
What to Know Before You Get Contact Lenses, https://www.verywellhealth.com/before-you-get-contacts-3421630
16 Things You Should Know Before Getting Contacts, https://www.buzzfeed.com/annaborges/teach-me-how-to-contact
Contact lens basics: Types of contact lenses and more, https://www.allaboutvision.com/contacts/contact_lenses.htm


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate