Clickmed
programare rapida la medic

9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala

Actualizat la data de: 02 Februarie 2023

Generalitati

Sus
9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala

Explozia dispozitivelor tehnologice de comunicare a condus la o interactiune sociala mai usoara decat oricand, insa si la pericole mult mai mari care vizeaza sanatatea ochilor.

Navigatul pe internet, parcurgerea cartilor in format digital, blogging-ul si folosirea continua a tabletelor si telefoanelor inteligente au toate un cost - posibila deteriorarea a acuitatii vizuale.

Unele cercetari au demonstrat deja ca expunerea prelungita a ochilor la monitoarele gadgeturilor moderne poate conduce la diverse tulburari de vedere.

Insa exista si moduri prin care ochii pot fi protejati de potentialele repercusiuni ale erei digitale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Oboseala oculara din cauze digitale
  3. Prevenirea oboselii oculare in era digitala
  4. Citeste pe aceeasi tema

Oboseala oculara din cauze digitale

Sus

Denumita medical astenopatie acomodativa, oboseala oculara se refera la simptomele resimtite de peste 50% dintre persoanele care petrec zilnic ore in sir in fata computerului si a altor dispozitive digitale. Aceste manifestari clinice se refera la tensiune oculara, senzatii de arsura ori mancarimi la nivelul organelor de vaz sau uscarea excesiva a ochilor.

In prezent, oboseala oculara este cea mai frecventa afectiune asociata cu activitatile profesionale repetitive, depasind ca incidenta sindromul de tunel carpian si tendinita. Cercetatorii au descoperit ca mai mult de doua treimi dintre adultii care folosesc media digitala in mod regulat experimenteaza simptomele oboselii oculare.

In afara de numarul mare de ore petrecute in fata computerului, tabletei sau telefoanelor inteligente, o alta cauza a suprasolicitarii ochilor este natura monitoarelor digitale, ea insasi contribuind la tulburarile de vedere (comparativ cu parcurgerea unor informatii imprimate pe hartie). Acest lucru se intampla din cauza pixelilor, care nu au densitatea uniforma si marginile definite perfect ale caracterelor imprimate. Chiar si pe monitoarele cu definitie superioara, caracterele formate din pixeli pot fi mai putin distincte decat cele in format print.

Pana si cele mai calitative imagini formate pe monitoarele computerului sunt mai dificil de focalizat vizual, comparativ cu cele imprimate. Incercarea constanta a ochilor de a se concentra oboseste muschiul din interiorul ochilor, instalandu-se astfel oboseala oculara.

Simptomele specifice suprasolicitarii ochilor din pricina utilizarii dispozitivelor tehnologice sunt

- ochii rosii si iritati;
- ochii uscati;
- vederea intermitenta incetosata;
- durerile de cap;
- durerile de gat sau spate.

Prevenirea oboselii oculare in era digitala

Sus

Intrucat ochii se confrunta cu un nivel ridicat de stres in era digitala, sanatatea organelor de vaz poate fi mentinuta prin cateva masuri de prevenire a tulburarilor de vedere, recomandate de specialisti.

1. Efectuarea regulata a controlului oftalmologic

Nu de putine ori, primele semnale de alarma asociate cu instalarea unor probleme de sanatate vizuala trec neobservate. Uscarea excesiva a ochilor, glaucomul sau degenerescenta maculara sunt afectiuni care pot fi asimptomatice la inceput. Astfel, vizita regulata la medicul oftalmolog este singura cale de depistare timpurie a tulburarilor de vedere. Un examen oftalmologic anual complet este conditia mentinerii unei sanatati vizuale optime in era digitala.

Simpla vizita la medicul oftalmolog nu este suficienta intotdeauna. Aceste examinari medicale sunt eficiente, cata vreme pacientul transmite cu sinceritate specialistului toate simptomele resimtite si obiceiurile zilnice asociate cu o posibila suprasolicitare a ochilor.

2. Utilizarea unei solutii saline

La primele semne de iritatie a ochilor, specialistii recomanda utilizarea unei solutii saline. Aplicata si lasata sa actioneze 10-15 minute in mod regulat, este un remediu eficient de combatere a factorilor agresivi care cauzeaza disconfort la nivelul organelor de vaz.

3. Consumul suficient de apa

Aportul suficient de lichide influenteaza in mod direct sanatatea ochilor, prevenind uscarea excesiva a acestora si simptomele asociate cu aceasta problema. Apa plata alcalina ionizata aduce numeroase beneficii in aces sens, datorita proprietatilor sale antioxidante si imunostimulatoare.

4. Mentinerea calitatii aerului

Uscarea ochilor din pricina expunerii prelungite la radiatiile emanate de monitoarele dispozitivelor tehnologice este agravata si de aerul uscat din interior. Folositi un umidificator de camera si curatati filtrele aparatelor de incalzire pe timp de iarna, astfel incat ochii sa nu intre in contact cu agenti iritanti.

5. Utilizarea ochelarilor de protectie pentru computer

Daca petreceti mai mult de 2-3 ore zilnic in fata computerului, purtati ochelari de vedere cu filtru PC recomandati de medicul oftalmolog. Utilizarea regulata a acestor accesorii de vedere previne cu succes instalarea durerilor de cap, ametelilor sau senzatiilor de nisip sub pleoape, simptomele oboselii oculare cauzate de expunerea prelungita a ochilor la dispozitivele tehnologice.

6. Respectarea nevoii de odihna a ochilor

O regula de baza este sa evitati suprasolicitarea ochilor prin expunerea lor prelungita la monitoarele digitale. Faceti un efort constient de a clipi la fiecare 30 de secunde atunci cand folositi computerul si luati cate o pauza de 20 de secunde la fiecare 20 de minute, in care sa va redirectionati privirea catre fereastra sau alta zona a incaperii, indepartandu-va circa 6 metri de monitor.

Imediat ce simtiti ca ochii obosesc, intrerupeti orice activitate care ii solicita intens si luati o pauza de relaxare, care sa le permita sa se detensioneze. In acest fel, preveniti cu succes oboseala oculara.

7. Clipitul frecvent

Clipitul frecvent este un act reflex, ce poate fi conditionat si constient, important pentru sanatatea ochilor, intrucat previne uscarea globilor oculari. Cand priviti constant monitorul computerului sau ecranul unui gadget, este posibil sa uitati sa clipiti, ceea ce poate avea consecinte pe termen lung asupra sanatatii vederii. Specialistii spun ca miopia sau hipermetropia pot fi favorizate de clipitul insuficient.

8. Iluminarea corecta a incaperii

Lumina emanata de ecranul computerului nu este suficienta pentru buna functionare a organelor de vaz. Ochii au nevoie de o cantitate mare de lumina pentru a nu obosi. Aprindeti lumina de fiecare data cand folositi un dispozitiv digital (chiar daca nu pare necesar).

9. Exercitiile pentru ochi

Efectuati zilnic exercitii simple pentru ochi (rotirea lor, strangerea pleoapelor si deschiderea langa a ochilor succesiv etc.), pentru prevenirea defectelor de vedere, uscarea ochilor si tensionarea lor.


Medici specialisti Oftalmologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate