Inseminarea artificiala intratubara (ITI)

Publicat la data de: 02 Noiembrie 2006 | Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Inseminarea artificiala intratubara (ITI)

Daca tu si partenerul tau doriti sa faceti un tratament pentru fertilitate, s-ar putea sa doresti sa incerci inseminarea artificiala . Aceasta te poate ajuta sa-ti maresti sansele de conceptie, caci te ajuta sa plasezi spermatozoizii direct in interiorul tractului reproducator.

O tehnica de inseminare artificiala mai putin cunoscuta, denumita inseminare intratubara, plaseaza spermatozoizii direct in interiorul trompelor uterine, unde acestia pot fertiliza ovulul. Desi aceasta procedura se efectueaza rar, ea poate fi o optiune demna de luat in calcul daca te gandesti sa apelezi la inseminarea artificiala.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Indicatii
 3. Modul de efectuare a testelor
 4. Eficacitate
 5. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii

Sus

ITI nu este pentru toate persoanele ce au dificultati de fertilizare. Este cea mai potrivita pentru cuplurile ce au prezentat dificultati de conceptie folosind si alte tipuri de inseminare artificiala cum ar fi IUI. Femeile ce au un mucus cervical ce impiedica conceptia, pot alege, de asemenea, aceasta procedura.

ITI este folosit uneori si in caz de:
- infertilitate inexplicabila;
- disfunctii ejaculatorii;
- probleme de ovulatie;

Modul de efectuare a testelor

Sus

Programarea

La fel ca alte tipuri de inseminare artificiala, ITI trebuie efectuata in asa fel incat sa coincida cu momentul ovulatiei. Vei face teste de urina si de sange pentru a masura cantitatea de hormon luteinizant din corp. Cand acest hormon atinge un varf, procedura va fi efectuata in prima sau in a doua zi.

Proceduri de inseminare intratubara

Actual exista 2 tipuri principale de ITI. In functie de problemele de fertilitate existente si de preferinte, poti alege una dintre aceste metode. Inseminarea intrafalopiana
Inseminarea intrafalopiana (IFI) este o procedura destul de invaziva, ca trebuie efectuata in clinica de fertilitate.
Ea este efectuata de catre un medic endocrinolog specialist in reproducere:

1. Spermatozoizii sunt colectati de la partenerul tau sau de la un donator;
2. La clinica de fertilitate ti se va face o anestezie locala;
3. Un cateter este inserat prin vagin si colul uterin, in interiorul uterului si apoi in una sau in ambele trompe uterine;
4. Sperma este ejectata din seringa prin cateter; ea este depozitata in trompele uterine.

Transferul spermatozoizilor intrafalopian (SIFT)

SIFT este o procedura mult mai invaziva si care necesita mai mult timp pentru a fi efectuata, care trebuie facuta in clinica de fertilitate sau intr-un spital.
Ea implica folosirea chirurgiei laparoscopice pentru a insera un cateter la nivelul trompelor uterine:

1. Mostra de sperma este colectata de la partenerul tau si preparata pentru transfer;
2. Ti se va face anestezie locala sau generala inainte de operatie;
3. Se face o mica incizie in abdomenul tau prin care se insereaza o camera micuta in cavitatea pelvina;
4. Folosind o seringa sterila, mostra de spermatozoizi este impinsa prin cateter si depozitata in interiorul trompelor uterine.

Eficacitate

Sus

Au fost unele dezbateri despre cat de eficienta este ITI actual. ITI pare sa ofere o rata de succes similara cu cea a IUI – de obicei intre 5% si 30% per ciclu. Oricum, unii specialisti in fertilitate sustin ca aceasta procedura are mult mai mult succes. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma rata de succes actuala.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Mituri despre ovulatie Mituri despre ovulatie

  Generalitati Ovulatia apare atunci cand un ovul matur este eliberat din ovar. In acest timp, mucoasa uterina se va ingrosa, astfel incat sa fie pregatita pentru cazul in care ovulul va fi fertilizat. In general, durata de viata a unui ovul este de aproximativ 12 pana...citeste mai mult

 • Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Ovarectomia (chirurgia indepartarii...

  Ce este ovarectomia Ovarectomia este procedura chirurgicala prin care se elimina unul sau ambele ovare. Ovarele sunt organe care au forma de migdala, situate de o parte si de alta a uterului, in pelvis. Acestea contin ovule si produc hormonii care controleaza ciclul...citeste mai mult

 • Cauzele genetice ale avortului spontan - Mutatii, deletii si mozaicism Cauzele genetice ale avortului...

  Generalitati Omul, dincolo de pozitia sa privelegiata in lumea vie, nu este nici el altceva decat un organism care se supune, ca si restul populatiei vegetale si animale de pe aceasta planeta, celor doua mari legi ale Biologiei: supravietuirea individului si...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate