Cum se desfasoara fertilizarea in vitro?

Generalitati

Sus
Cum se desfasoara fertilizarea in vitro?

Datele statistice arata ca un cuplu din sase este declarat infertil in urma investigatiilor de specialitate. Fertilizarea in vitro a fost folosita cu succes prima data in anul 1981, iar in prezent este recunoscuta la nivel mondial ca fiind cea mai buna metoda de tratare a infertilitatii in cuplu.

Fertilizarea in vitro (FIV) a oferit si ofera in continuare sanse reale de a concepe un copil, care sa poarte materialul genetic al cuplurilor atinse de infertilitate.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Ce este fertilizarea in vitro
 3. Cum se realizeaza FIV-ul
 4. Principalii factori de risc ai FIV-ului
 5. Articole similare

Ce este fertilizarea in vitro

Sus

Fertilizarea in vitro este procesul de reproducere asistata prin care un ovul este artificial inseminat cu un spermatozoid, intr-un laborator.

Ulterior, ovulul fecundat este implantat in uterul femeii si urmeaza sa se dezvolte in mod natural. De cele mai multe ori, in uter sunt introdusi 2-4 embrioni in acelasi timp.

Fertilizarea in vitro este o metoda de reproducere umana asistata medical, care presupune crearea embrionului in afara corpului uman.

La aceasta metoda se apeleaza dupa ce tratamentele clasice de fertilizare sau alte metode de reproducere asistata precum inseminarea artificiala, nu au avut succes.

Cum se realizeaza FIV-ul

Sus

Procedura FIV se realizeaza in mai multe etape: stimularea ovariana, colectarea ovocitelor si fertilizarea acestora cu materialul seminal provenit de la sot sau de la donatorul ales, urmate de transferul embrionului in uterul viitoarei mame.

Stimularea ovariana. Prima etapa a procedurii de fertilizare in vitro este stimularea ovariana. In aceasta etapa medicul specialist va incerca sa stimuleze ovarele cu ajutorul terapiei medicamentoase pentru ca acestea sa produca cat mai multi foliculi, scopul fiind de a obtine cat mai multe ovule.

De asemenea, monitorizarea numarului de foliculi si cresterea acestora se face cu ajutorul ecografiei transvaginale.

Important de mentionat este faptul ca prin producerea mai multor ovule, cresc sansele unei fertilizari in vitro de succes.

Mai mult, exista si posibilitatea pastrarii si congelarii ovulelor sanatoase sau a embrionilor ramasi.

Colectarea ovocitelor. Aceasta este o procedura nedureroasa. Extragerea ovocitelor se realizeaza cu ajutorul ecografului. Femeii ii va fi recomandat sa nu manance cu o seara inaintea procedurii.

Fertilizarea

Exista doua metode de fertilizare in vitro care se pot face in laborator: FIV clasic si metoda care presupune injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI).

A doua metoda se foloseste in cazurile grave de infertilitate masculina si permite folosirea materialului seminal de la sot.

Principalii factori de risc ai FIV-ului

Sus

• Lipsa raspunsului la medicatia administrata. Aceste cazuri se regasesc de regula la femeile trecute de 40 de ani si la cele care au o rezerva ovariana scazuta.

Sindromul de hiperstimulare ovariana este o complicatie grava a stimularii ovariene. Se poate intalni la femeile care prezinta ovare micropolichistice.

Principalele simptome sunt durerile abdominale insotite adesea de greata, varsaturi sau urina inchisa la culoare. Uneori se recomanda chiar internarea pacientei.

• Riscurile emotionale in cazul in care FIV-ul nu se finalizeaza cu aparitia sarcinii.

• Riscurile financiare deoarece aceasta procedura nu este ieftina.

• Sansa unei sarcini multiple exista la fiecare inseminare artificiala.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Alegerea sexului – Fertilizarea in vitro Alegerea sexului – Fertilizarea in...

  Generalitati Ati visat intotdeauna sa aveti o fetita? Sau poate va doriti un baietel? Ei bine, noile tehnologii permit acum unor cupluri sa aleaga sexul copilului lor inainte de sarcina. Multe cupluri doresc sa aiba un copil de un anumit sex, pentru...citeste mai mult

 • Eclozarea asistata – Fertilizarea in vitro Eclozarea asistata – Fertilizarea...

  Generalitati In ultimii 15 ani s-au inregistrat progrese mari in domeniul FIV. Datorita noilor tehnologii si proceduri, tratamentele FIV au devenit din ce in ce mai eficiente, chiar si pentru cuplurile cu prognostic de fertilitate scazut. Aparuta in anii...citeste mai mult

 • Calendarul fertilizarii in vitro si grading-ul embrionar Calendarul fertilizarii in vitro si...

  Calendarul FIV Urmatorul tabel este un calendar aproximativ al evenimentelor din cadrul FIV: Ziua 0 : - extragerea ovulelor - colectarea si spalarea spermatozoizilor - inseminarea Ziua 1 : verificarea fertilizarii ovulelor (prezenta a 2...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
+1
Vezi toti medicii
Mai putin