Clickmed
programare rapida la medic

Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate

Actualizat la data de: 29 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate

Pentru persoanele care sufera de boala de reflux gastroesofagian, cum mananca este aproape la fel de important ca si ce mananca. Mesele se vor lua in mod regulat, se vor evita gustarile din timpul noptii si este indicat ca bolnavul sa nu se intinda la pozitie orizontala imediat dupa masa.

Alegerea cu grija a alimentelor este, de asemenea, esentiala. Simptomele bolii pot fi diminuate prin consumul de produse alimentare cu un continut scazut de grasimi si bogate in fibre dietetice (cereale integrale, fructe, legume, carne slaba).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente indicate
  3. Citeste pe aceeasi tema

Alimente indicate

Sus

Fulgii de ovaz
Cei diagosticati cu boala de reflux gastroesofagian ar trebui sa evite gogosile, la micul dejun, pentru a nu avea arsuri stomacale. Acestea pot fi inlocuite cu fulgi de ovaz care au un nivel scazut de grasimi si sunt bogati in fibre care pot calma stomacul. Cerealele pot fi consumate impreuna cu banane feliate, care se considera ca lupta in mod natural cu acizii gastrici.

Ghimbir
Ghimbirul proaspat actioneaza ca un antiinflamator, fiind un remediu vechi, pentru problemele stomacale de toate tipurile. In acest scop se vor lua zilnic 2-4 grame de ghimbir (mai mult poate cauza arsuri stomacale) care vor fi introduse in apa fierbinte, pentru a se prepara un ceai, se poate folosi la gatit sau se va mesteca.

Paste
Sosurile grele si cele de rosii, nu sunt recomandate pentru cei care au fost diagnosticati cu boala de reflux gastroesofagian, a caror dieta presupune excluderea multor feluri de mancaruri clasice, italienesti. Daca se doreste consumul de paste, se recomanda folosirea celor din grau integral, pentru a creste aportul de fibre, si folosirea unui sos usor

Sos de mere
Untul si uleiul sunt cunoscute ca fiind factori declansatori ai arsurilor stomacale, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa se renunte la toate alimentele preferate. Se va inlocui uleiul cu sos de mere, in pregatirea preparatelor, iar in acest fel se va reduce cantitatea de grasimi. O regula importanta este de a se folosi aceeasi cantitate de sos de mere ca si cea de ulei.

Aloe vera
Aloe vera este cunoscuta ca fiind un produs natural ce contribuie la procesul de vindecare si amelioreaza simptomele refluxului de acid. Aloe vera poate fi disponibila sub forma plantei vii sau sub forma lichida in magazinele naturiste. Aloe vera poate fi folosita in salate ca agent de ingrosare.

Salata
Puteti prepara o salata in fiecare zi. Salata ar trebui sa fie masa de baza pentru persoanele care sufera de reflux acid. Trebuie sa se evite rosiile, ceapa si branzeturile bogate in grasimi.

Banana
Bananele sunt o gustare delicioasa si au un ph de 5.6, fiind recomandate pentru bolnavii cu reflux acid. Cu toate acestea, aproximativ 1% dintre bolnavi constata ca starea lor este agravata de banane. In concluzie nu tot ce functioneaza pentru alti oameni functioneaza si pentru dvs.

Pepene galben
Pepenele galben (care are ph 6.1) este indicat pentru refluxul acid, totusi ca si in cazul bananelor anumite persoane ar trebui sa-l evite. In aceeasi categorie a alimentelor recomandate pentru refluxul gastroesofagian este si pepenele rosu.

Verdeturi si radacinoase
Conopida, broccoli, sparanghelul, fasolea verde si alte verdeturi au efect benefic in cazul celor care au reflux gastroesofagian.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate