Halucinatiile vizuale

Generalitati

Sus
Halucinatiile vizuale

Halucinatiile sunt senzatii vizuale in cazul carora realitatea este denaturata sau distorsionata. Acestea apar oricand, nefiind necesar, in mod special, un stimul care sa le declanseze.

Acest tip de halucinatii pot fi intalnite atat in perioadele de sevraj alcoolic sau de anumite substante, dar si ca simptom in cazul unor boli, cum ar fi schizofrenia, epilepsia, dar si unele tipuri de afectiuni neurologice sau psihice.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Cauze
 4. Tratament
 5. Articole similare

Simptome

Sus

Halucinatiile vizuale pot fi un semn ca o persoana se confrunta cu o problema grava de sanatate.

La bolnavul care experimenteaza halucinatii vizuale, acestea ar putea fi insotite si de halucinatii senzoriale. Astfel, cei care sufera de halucinatii vizuale au raportat ca pot atinge obiecte sau pot simti anumite mirosuri pe parcursul acestora.

La unele tipuri de halucinatii vizuale, vederea este pur si simplu distorsionata. Oamenii pot vedea halouri, dungi colorate si alte semne care nu exista in realitate.

Bolnavii care utilizeaza medicamente ce produc halucinatii vizuale actioneaza haotic sau irational, ca urmare a lucrurilor pe care doar ei le pot vedea.

Cauze

Sus

Exista o serie de motive care pot sta la baza manifestarii halucinatiilor vizuale. Cauzele variaza de la dementa la abuzul de medicamente. Totusi, unele tipuri de halucinatii vizuale ar putea fi si reactia adversa a unor medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, a febrei ridicate sau a altor conditii medicale. Denaturarea vederii poate dura de la cateva secunde pana la cateva zile, in functie de cauza.

In cazul altor tipuri de halucinatii vizuale, imaginile vizuale sunt complet false. Bolnavii pot vedea oameni, animale sau obiecte care nu exista sau pot fi "transportati" in scene care nu sunt reale. Un tip frecvent intalnit de halucinatii vizuale, constatat mai ales in cazul persoanelor in varsta, este halucinatia persoanei iubite, decedate.

Stresul, oboseala, conditiile neurologice, afectiunile ochilor si bolile mintale pot cauza halucinatii vizuale. Depistarea cauzei halucinatiilor vizuale este importanta, intrucat halucinatiile vizuale sunt tratabile in cele mai multe dintre cauzuri. De exemplu, atunci cand o persoana se confrunta cu halucinatii vizuale din cauza lezarii sau a unei presiuni care exista asupra nervului optic, interventia chirurgicala ar putea fi realizata pentru restabilirea vederii dupa eliberarea nervului.

In unele culturi, oamenii cultiva in mod deliberat halucinatiile vizuale, crezand ca acesta au fost trimise de puteri superioare pentru a le furniza informatii sau pentru a-i ajuta sa inteleaga anumite informatii religioase. Unele persoane au ingerat in mod intentionat droguri halucinogene, in scopul de a experimenta halucinatii vizuale.

Tratament

Sus

Tratamentul halucinatiilor vizuale se va face in functie de cauza care sta la baza acestora. Daca vinovat este abuzul de substante, este necesar sa se intrerupa consumul acestora, iar in cazul in care sunt simptome ale unor boli neurologice sau psihice, este important sa se trateze boala care le-a declansat.

In anumite cazuri, medicul poate prescrie antipsihotice sau anxiolitice. Cand halucinatiile implica aparitia comportamentului agresiv, va fi nevoie de interventie terapeutica de urgenta.

Citeste si

Arhiva
 • Convulsiile sau crizele tonico-clonice generalizate Convulsiile sau crizele...

  Generalitati O criza tonico-clonica generalizata implica intregul organism. In trecut era cunoscuta sub numele de criza grand mal. Aceste crize implica rigiditate musculara, contractii musculare violente si pierderea cunostintei. Cauze Crizele tonico-clonice...citeste mai mult

 • Merg la psiholog, deci sunt nebun? Merg la psiholog, deci sunt nebun?

  Afirmatia din titlu este cea mai des intalnita prejudecata despre psihoterapie si voi incerca s-o lamuresc cat mai bine. In primul rand, ce este nebunia? Cum imi pot da seama ca cineva are asa ceva? In viziunea psihoterapeutilor si a psihiatrilor, nebunia este...citeste mai mult

 • Somnul si parasomniile Somnul si parasomniile

  Generalitati Termenul de parasomnie se refera la toate anomaliile care apar in timpul somnului, in afara de apneea de somn. De exemplu - disfunctia de alimentatie legata de somn, somnambulismul, cosmarele, paralizia de somn, disfunctii de comportament in timpul...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+2
Vezi toate clinicile
Mai putin
+1
Vezi toti medicii
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK