Cum recunosti un bolnav cu tulburari psihice

Publicat la data de: 13 Martie 2017 | Actualizat la data de: 28 Martie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Cum recunosti un bolnav cu tulburari psihice

Diferenta dintre o stare de spirit proasta si o problema de sanatate mintala poate fi destul de fragila.

Cand un prieten sau un cunoscut incepe sa bea dintr-odata prea mult ori strica buna dispozitie in cadrul unei petreceri sau are orice alta manifestare ciudata, nelalocul ei, temeri exagerate, ganduri sinucigase ori isi schimba brusc atitudinea vizavi de un lucru ar putea suferi de o tulburare psihica.

Semne ale tulburarilor psihice

Problemele mintale nu vin cu o singura schimbare de atitudine, de comportament, ci cu o combinatie de stari. Urmatoarele semne te pot ajuta sa iti dai seama daca persoana din preajma ta care manifesta tulburari comportamentale are o suferinta mintala.

1. Senzatie de anxietate sau ingrijorare

Fiecare persoana traverseaza, din cand in cand, perioade stresante. Insa anxietatea poate fi semnul unei probleme de sanatate mintala, atunci cand este constanta. Alte probleme generate de anxietate pot include palpitatii cardiace, dificultati de respiratie, dureri de cap, agitatie, diaree.

2. Deprimare

O persoana care sufera de tulburari mintale isi pierde brusc interesul pentru un hobby, sa spunem, pentru pescuit sau pentru fotbal. La acest dezinteres se adauga o stare de tristete, de iritabilitate care dureaza cateva saptamani sau chiar mai mult, o lipsa de motivatie si de energie.

Persoana respectiva e tentata sa izbucneasca in mod constant in plans, ceea ce inseamna ca ar putea avea de a face cu o depresie.

3. Izbucniri emotionale

Toata lumea are diferite stari de spirit, dar schimbarile bruste si dramatice de atitudine, cum ar fi accesele de furie, pot fi un simptom al unei boli mintale.

4. Probleme de somn

In general, avem nevoie de 7-9 ore de somn in fiecare noapte. Atunci cand o persoana doarme prea mult sau prea putin, se trezeste noaptea fara motiv ar putea fi indicatori ai unei boli psihice.

5. Modificari de greutate sau de apetit

Fluctuatiile de greutate sau pierderea rapida in greutate ar putea fi unul dintre semnele de avertizare ale unei tulburari psihice precum depresia. Si alte probleme de sanatate mintala pot avea impact asupra apetitului si greutatii.

6. Insingurare

Fiecare persoana are nevoie de momente de liniste, insa retragerea din viata sociala a unei persoane care era foarte activa este un semnal de alarma.

Daca la un prieten sau la un cunoscut se observa tendinta de autoizolare in mod regulat, acesta ar putea suferi o depresie, o tulburare bipolara sau alta problema de sanatate mintala.

7. Abuz de alcool

Utilizarea in cantitati mari a unor substante precum alcoolul, tutunul sau drogurile ar putea fi un semn, dar si un factor care sa contribuie la dezvoltarea unei tulburari de natura psihica.

8. Invinovatire sau lipsa stimei de sine

Ganduri de genul "Sunt un ratat", "E vina mea" sau "Sunt lipsit de valoare" sunt toate semnele posibile ale unei probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia.

Persoana care sufera astfel de sentimente de invinovatire are cel mai probabil nevoie de ajutor medical specializat, cu atat mai mult cu cat exista riscul ca atunci cand starile se acutizeaza sa aiba inclusiv tentative de sinucidere.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • 8 metode de a scapa de anxietate in mai putin de 5 minute 8 metode de a scapa de anxietate in...

    Generalitati Persoanele afectate frecvent de anxietate duc o lupta continua cu aceasta problema stringenta, care poate interfera cu indeplinirea activitatilor cotidiene. In timp ce exista metode de tratament prin psihoterapie, care urmaresc reducerea permanenta a...citeste mai mult

  • 8 mituri si prejudecati despre bolile mintale 8 mituri si prejudecati despre bolile...

    Generalitati Bolile mintale sunt probleme de sanatate complexe si dificil de inteles, dand nastere constant mai multor mituri care deformeaza perceptia oamenilor asupra implicatiilor reale ale unei tulburari psihice. Studiile cercetatorilor canadieni arata ca,...citeste mai mult

  • Modalitati de a preveni depresia prenatala Modalitati de a preveni depresia...

    Generaliati Depresia prenatala este o tulburare a starii afective care conduce la aparitia unor trairi de tristete si pierdere a sperantei in cazul femeilor care urmeaza sa aduca pe lume un copil. Teama de necunoscut, factorii biologici specifici sarcinii si lipsa...citeste mai mult