Clickmed
programare rapida la medic

Cum poate fi recunoscut controlul coercitiv intr-o relatie?

Actualizat la data de: 06 August 2020
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este controlul coercitiv

Sus
Cum poate fi recunoscut controlul coercitiv intr-o relatie?

Controlul coercitiv se refera la un model de comportament de control care se bazeaza pe o putere inegala intr-o relatie. Acest tip de comportament confera unei persoane putere asupra partenerului, facand ca acesta din urma sa intampine dificultati la parasirea relatiei. Cu alte cuvinte, controlul coercitiv este o forma de abuz ce apare frecvent in familie sau un model de violenta intre partenerii intimi.

Se poate descrie inclusiv un tipar de comportamente pe care un autor il foloseste pentru a castiga controlul si puterea prin degradarea autonomiei si a stimei de sine a unei persoane. Aceste comportamente pot include chiar si acte de intimidare, amenintari si umilire.

Controlul coercitiv poate fi definit si ca o forma de abuz emotional ce duce la provocarea unor traume psihologice. Totusi, acest tip de abuz poate prevesti violenta fizica si chiar escaladeaza deseori catre aceasta. Indiferent daca se ajunge la abuz fizic sau nu, specialistii au ajuns la concluzia ca abuzul emotional poate duce la consecinte negative asupra sanatatii mintale, incluzand chiar si depresia sau tulburarea de stres post-traumatic.

Cuprins articol

  1. Ce este controlul coercitiv
  2. Semnele controlului coercitiv
  3. Concluzii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Semnele controlului coercitiv

Sus

Conform specialistilor, controlul coercitiv se poate caracteriza prin anumite comportamente.

Activitati de monitorizare

O persoana poate exercita controlul asupra partenerului hotarand ce vestimentatie poarta acesta, unde merge, cu cine socializeaza, ce mananca, ce bea si ce activitati practica. Persoana ce detine controlul poate solicita sau poate obtine acces la computerul, e-mailul sau telefonul mobil al persoanei abuzate. „Faptuitorul” poate incerca, de asemenea, sa-si convinga partenerul ca doreste sa faca toate aceste lucruri pentru ca il iubeste. In ciuda acestui motiv, comportamentele de tip abuziv nu trebuie sa faca parte dintr-o relatie sanatoasa si care se bazeaza pe iubire.

Detinerea controlului financiar

Controlul finantelor este un mod de a restrange libertatea, dar si de a parasi relatia. Acest lucru se intampla atunci cand o persoana controleaza accesul cuiva la bani si venituri si nu ii permite sa ia decizii financiare. Persoana abuzata poate fi obligata sa predea cardurile sau banii catre abuzator, fara a mai avea acces la acestia. Se poate ajunge chiar si in punctul in care sunt limitate cumparaturile alimentare sau vestimentare. De obicei, victimele primesc un buget strict care abia acopera elementele esentiale sau le sunt monitorizate riguros cheltuielile.

Izolarea de celelalte persoane

O persoana ce exercita un control coercitiv asupra alteia poate incerca sa limiteze contactul acesteia din urma cu familia si prietenii, astfel incat sa fie mai usor de controlat. Actorul ce realizeaza abuzul poate incerca sa manipuleze persoana abuzata, astfel incat aceasta sa considere ca celelalte persoane ii doresc raul. De asemenea, abuzatorul poate pune chiar si interdictii in ceea ce priveste mersul la munca sau la scoala.

Insultarea partenerului

Insultele servesc la subminarea respectului de sine al unei persoane. Insultele pot implica asocierea cu nume, dar si evidentierea defectelor si nesigurantelor unei persoane. In cele din urma, persoana care se confrunta cu acest tip de abuz poate incepe sa simta ca merita cu adevarat respectivele insulte.

Amenintarea si intimidarea partenerului

Amenintarile pot capata forme diverse si pot include chiar si violenta fizica sau umilirea publica. De exemplu, o persoana care incearca sa-si controleze partenerul poate ameninta ca se va rani singura daca va fi parasita. Un alt exemplu ce poate fi dat se poate referi la amenintarea cu publicarea unor imagini compromitatoare sau date personale in cazul unei despartiri.

Persoana ce exercita controlul poate, de asemenea, sa sparga obiecte de uz casnic sau bunuri cu valoare sentimentala ale partenerului, totul in incercarea de a-l speria sau intimida.

Folosirea constrangerii sexuale

Constrangerea sexuala apare atunci cand persoana ce exercita controlul isi manipuleaza partenerul pentru a avea activitati sexuale nedorite. Aceasta poate folosi amenintari, minciuni, inducerea vinovatiei sau alte trucuri pentru a-si constrange partenerul sa aiba relatii intime.

Implicarea copiilor sau a animalelor de companie

Abuzatorii pot folosi copiii sau animalele de companie ca pe un alt mijloc de control al partenerilor. Acest lucru poate fi facut prin amenintarea copiilor sau a animalelor sau prin incercarea de a pastra custodia acestora in cazul in care partenerul pleaca. De asemenea, se poate incerca manipularea copiilor pentru a-si respinge celalalt parinte.

Consolidarea rolurilor traditionale de gen

Indiferent de tipul de relatie avut, partenerul poate incerca sa faca o distinctie clara intre barbat si femeie, barbatul avand rolul decisiv. Barbatii vor incerca sa justifice faptul ca femeile trebuie sa fie casnice si mame, in timp ce ei vor aduce banii in casa. Folosind acest argument, ei pot constrange femeile sa faca toata treaba din casa, sa gateasca si sa ingrijeasca copiii.

Pericolul din spatele controlului coercitiv

Abuzul domestic poate escalada cu usurinta catre abuzuri fizice si, in unele cazuri, chiar catre omucideri. Semnele ce indica faptul ca o relatie abuziva devine periculoasa sunt reprezentate de abuzurile fizice periodice si amenintarile cu omorul. Daca o persoana simte ca este in pericol fizic sau se teme pentru viata ei, ar trebui sa apeleze imediat numarul unic de urgenta 112 sau sa apeleze la organele abilitate. Vecinii, prietenii si familia pot face si ei aceste lucruri in cazul in care cunosc pe cineva care este in pericol.

In unele tari, precum Anglia si Tara Galilor, controlul coercitiv este o infractiune. Cu toate acestea, in marea majoritate a statelor, acesta nu este ilegal decat daca se ajunge la violenta fizica. Astfel, majoritatea sistemelor de justitie penala nu pot pronunta hotarari in acest sens si se bazeaza doar pe dovezi fizice pentru a acuza abuzatorii de fapte penale specifice, de exemplu atacul sau violul. In plus, controlul coercitiv nu este un act specific, ci este un model de comportamente. De asemenea, tinde sa lase mai putine dovezi fizice decat violenta. In ciuda acestui fapt, controlul coercitiv este inca un abuz si poate provoca traume psihologice de lunga durata pentru cei care il experimenteaza.

Concluzii

Sus

Controlul coercitiv se caracterizeaza printr-un cumul de comportamente ce ii permit cuiva sa isi exercite puterea asupra altei persoane prin frica si control. Controlul coercitiv poate avea loc in orice tip de relatie intima si include comportamente diverse si negative, precum insultarea celeilalte persoane, amenintarea sa, exercitarea controlului financiar si folosirea constrangerii sexuale.

In final, trebuie retinut faptul ca acest tip de control este o forma de abuz, iar efectele sale asupra fizicului, dar mai ales asupra psihicului, pot fi extrem de dure. Asadar, detectarea in timp util a controlului coercitiv este foarte importanta, astfel incat victimele sa primeasca sprijinul adecvat.

Bibliografie:
Controlling or coercive behaviour in an intimate or family relationship. (2017).
cps.gov.uk/legal-guidance/controlling-or-coercive-behaviour-intimate-or-family-relationship
Estes C. (2019). Personal interview.
Everett-Haynes L. (2010). Coercive habits lead to intimate partner abuse.
uanews.arizona.edu/story/coercive-habits-lead-intimate-partner-abuse
Forrest S. (2015). What can be done about coercive control in abusive relationships?
news.illinois.edu/view/6367/259833
Hamilton M. (2019). Personal interview.
Patrick WL. (2019). Personal interview.
Safety planning: Staying safe before and after leaving abuse. (n.d.).
nprdap.org/safety-planning
Stark E. (2012). Re-presenting battered women: Coercive control and the defense of liberty.
citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.308.3757&rep=rep1&type=pdf
Sheley, E. L. (2020). Criminalizing coercive control within the limits of due process [Abstract].
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3536313
Smith, S. G.,et al.(2018). National Intimate Partner and Sexual Violence Survey: 2015 data brief – Updated release.
https://www.cdc.gov/violenceprevention/pdf/2015data-brief508.pdf
Tolmie, J. (2017). Coercive control: To criminalize or not to criminalize?
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1748895817746712
Walklate, S., & Fitz-Gibbon, K. (2019). The criminalisation of coercive control: The power of law? [Abstract].
https://www.crimejusticejournal.com/article/view/1205


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter