Clickmed
programare rapida la medic

Primul ajutor in traumatismul sau dislocarea dentitiei

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2014
Primul ajutor in traumatismul sau dislocarea dentitiei

Traumatisul unui dinte sau dislocarea dentitiei sunt urgente medicale, atunci cand un dinte permanent este rupt, vizibil slabit din radacina sau eliminat complet.

Reconstructia danturii este posibila doar daca dintele este tratat corespunzator in prima ora de la producerea leziunii.

Dintii cazuti pot fi reimplantati in cele mai multe cazuri, sansele maxime de reusita fiind atunci cand interventia este efectuata in primele 30 de minute de la accidentare.

Acest tip de accidentare poate conduce la

- producerea unei fracturi dentare care expune nervul si vasele de sange din centrul dintelui;
- dislocarea dintelui;
- caderea dintelui (extragerea accidentala din alveola).

Primul ajutor in traumatismul unui dinte sau dislocarea dentara presupune adoptarea urmatoarelor masuri de asistare a victimei

- Evaluati cu atentie in ce circumstante s-a produs leziunea dentara. Daca pacientul a suferit o accidentare grava, care ii poate pune viata in pericol, sunati de urgenta la 112. In acest caz, tratarea traumatismului dentar poate fi amanata.
- Daca dintele este cazut, clatiti-l imediat cu apa (fara sa il frecati cu suprafete abrazive si fara sa folositi alte solutii dezinfectante), tinandu-l intre degete la nivelul coroanei (nu al radacinii), altfel riscati sa lezati ligamentele sensibile.
- Incurajati victima sa isi clateasca gura cu apa calduta si incercati sa repozitionati dintele in alveola. Puneti un tampon de tifon in dreptul dintelui si indrumati pacientul sa isi tina maxilarul strans, ca intr-o muscatura.
- Daca nu reusiti sa repozitionati dintele la locul sau, victima il poate plasa intre obraz si gingie. In acest mediu umed, dintele se pastreaza in cea mai buna stare si este protejat de contaminare.
- In cazul in care nu sunt posibile cele doua variante de mai sus, transportati dintele la spital in solutie salina sau lapte (niciodata in stare uscata sau in apa, deoarece se va deteriora rapid, iar reimplantarea nu va putea fi efectuata cu succes). Procedati la fel si cu fragmentele de dentitie, daca dintele sau dintii au fost zdrobiti.
- Pentru oprirea hemoragiei, pozitionati un tampon steril de tifon in locul sangerarii, dupa ce ajutati victima sa isi clateasca gura cu apa curata.
- Pentru ameliorarea durerii si a umflaturii, aplicati comprese reci si administrati victimei acetaminofen.
- Transportati victima la cel mai apropiat cabinet stomatologic.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate