Clickmed
programare rapida la medic

Primul ajutor in sange in materiile fecale

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2014
Primul ajutor in sange in materiile fecale

Sangele in materiile fecale sau sangerarea rectala (hematochezia) este o conditie medicala caracterizata prin eliminarea de sange din tractul digestiv, prin rect, intr-o cantitate variabila.

Numeroase afectiuni pot provoca acest tip de sangerare, de la hemoroizi si fisuri anale, pana la diverticuloza, cancer de colon, polipi rectali, diverticuloza, colita (ulcerativa, infectioasa sau ischemica), proctita ulcerativa, angiodisplazia (vase sanguine anormale) etc.

Sangele in materiile fecale poate fi, totodata, un simptom al hemoragiilor interne, o urgenta medicala ce necesita ingrijiri de specialitate imediate. In acest caz, se pot sesiza si alte simptome specifice, precum paloarea fetei, scaderea temperaturii corporale si cianoza.

Orice tip de sangerare rectala implica necesitatea efectuarii unui control de catre un medic gastroenterolog. In cazul sangerarilor spontane, insotite de o stare generala de rau, se impune si acordarea primului ajutor, prin urmatoarele masuri

- Sunati de urgenta la 112 daca victima sangereaza rectal abundent, hemoragia nu se opreste in decurs de cateva ore de la debut, acuza dureri toracice, nu poate respira normal, prezinta stari de ameteala sau slabiciune corporala. Apelati la ambulanta si in cazul unei sangerari inchise la culoare (brun inchis sau negru) sau daca victima sufera de boli hepatice, boli hematologice, anemie severa sau ulcer hemoragic.
- Pana la primirea ingrijirilor medicale, monitorizati starea victimei si retineti simptomele manifestate, precum durerile abdominale, crampele, febra, presiunea rectala sau prezenta mucusului sau a puroiului in materiile fecale.
- Linistiti victima si ajutati-o sa se aseze intr-o pozitie confortabila.
- Daca victima se afla in stare de soc (pulsul este accelerat, pielea este umeda si palida, pacientul este anxios si agitat), facilitati buna circulatie a sangelui catre organele vitale (creier, inima si plamani), asezand victima pe spate, cu picioarele ridicate la 15-30 de centimetri de la sol. Nu inclinati capul, pieptul sau pelvisul victimei.
- Acoperiti victima cu o patura, pentru a preveni hipotermia.
- Nu administrati victimei niciun medicament, chiar daca acuza dureri (riscati sa agravati hemoragia).
- Ramaneti alaturi de victima pana la sosirea ambulantei si monitorizati starea acestea in permanenta (respiratie, puls, etc.).


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate