Clickmed
programare rapida la medic

Primul ajutor in fractura de glezna

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2014
Primul ajutor in fractura de glezna

Orice fractura osoasa necesita atentie medicala imediata.

Fracturile de la nivelul tibiei si peroneului, cele doua oase din care este formata gamba piciorului si care participa la formarea articulatiilor genunchiului si gleznei, pot avea consecinte importante asupra mobilitatii articulare si pot dezvolta complicatii grave.

Simptomele specifice ale fracturii de glezna sunt durerea intensa in zona afectata, umflarea gleznei, roseata, sensibilitatea la atingere si deformarea regiunii in care s-a produs si o dislocare a articulatiei gleznei. Victima nu se poate sprijini pe piciorul afectat si, in functie de gravitatea leziunii, poate sangera (cand osul rupt patrunde prin piele, deci este vorba despre o fractura deschisa).

Masurile de prim ajutor in cazul unei fracturi de glezna sunt urmatoarele

- Sunati imediat la 112 daca victima sangereaza abundent (are o fractura deschisa de glezna), regiunea afectata este amortita, rece, palida sau vinetie, victima nu isi poate misca piciorul si acuza dureri intense sau victima este in stare de soc (respira superficial sau lesina).

- Daca osul a penetrat tesutul cutanat, nu incercati sa il relocati. Acoperiti zona cu un bandaj curat si asteptati sosirea echipajului de interventie. In cazul unei hemoragii incontrolabile, aplicati o presiune directa asupra plagii timp de 15 minute, cu membrul bolnav asezat in pozitie ridicata.

- In cazul in care glezna este doar umflata vizibil, puneti victima in pozitie culcata, ridicati glezna la nivelul inimii si aplicati pe suprafata acesteia un pachet de gheata invelit intr-o carpa curata (nu lipiti gheata direct pe piele). Nu efectuati manevre de indreptare a fracturilor, intrucat se pot produce leziuni extrem de grave.

- Imobilizati membrul afectat cu o atela, o bucata de lemn sau orice alt obiect lung si rigid. Legati atela improvizata cu o carpa ferm, nu foarte strans.

- Administrati victimei un medicament antiinflamator si analgezic, precum ibuprofenul sau aspirina (sariti peste acest pas, daca victima sufera de insuficienta cardiaca sau renala).


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate