Clickmed
programare rapida la medic

Raceala netratata se poate transforma in pneumonie

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2013
Raceala netratata se poate transforma in pneumonie

Raceala este una dintre cele mai comune afectiuni care pot aparea in sezonul rece. Simptomele ei se manifesta treptat, prin rinoree, stranut, tuse, congestie nazala si dureri in gat. Netratata sau tratata superficial, banala raceala se poate transforma in pneumonie, avertizeaza medicii.

In mod normal, raceala poate fi tratata prin odihna si medicamente recomandate de farmacist. De asemenea, consumul de lichide calde poate ameliora simptomele, deoarece fluidizeaza secretiile nazale.

Daca respecti regulile de tratare a racelii, in cateva zile boala ar trebui sa dispara. In schimb, daca te tratezi superficial, continui sa treci de la rece la cald, fumezi, consumi bauturi reci si nu consumi legume si fructe, este posibil sa suferi complicatii.

In cazul simptomelor mai puternice, ar fi bine sa te adresezi medicului de familie, deoarece este posibil ca raceala sa fi degenerat in pneumonie, o afectiune respiratorie periculoasa.

Febra si junghiul toracic, primele semne de pneumonie

Daca pe langa simptomele clasice de raceala, te confrunti cu febra mare, in jur de 40 de grade Celsius, si o durere acuta la nivelul toracelui (junghi toracic), la care se adauga tusea puternica si expectoratiile, nu mai sta acasa, ci prezinta-te la medic.

Cu cat depistezi pneumonia mai repede, cu atat sansele de a o trata corespunzator si de a suferi mai putin cresc. In mod normal, o forma usoara de pneumonie se vindeca in aproximativ doua saptamani. Nu este recomandat sa iei antibiotice dupa ureche pentru a trata raceala sau pneumonia. Numai medicul este in masura sa iti recomande cel mai bun tratament.

Este bine sa stii ca o raceala tratata superficial poate duce si la aparitia sinuzitei. In acest caz, te vei confrunta cu dureri puternice de cap.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate