Cresterea in greutate la fete asociata de cercetatori cu prezenta unor gene, in perioada pubertatii

Publicat la data de: 17 Ianuarie 2011 | Actualizat la data de: 27 Ianuarie 2011
Cresterea in greutate la fete asociata de cercetatori cu prezenta unor gene, in perioada pubertatii

Oamenii de stiinta au descoperit ca exista 30 de gene care actioneaza in organismul femeii in perioada pubertatii. Acestia considera ca multe dintre aceste gene joaca un rol important in mentinerea controlului corpului sau a metabolismului grasimilor. Echipa internationala de cercetatori a analizat 32 de gene pe un lot de peste 87.0000 femei din Australia, Europa si Statele Unite. Se cunostea deja rolul pe care il jucau doua dintre gene, pe parcursul adolescentei. In plus, specialistii au mai identificat alte 30 de gene noi si dispun de dovezi importante privind actiunea a altor 10.

Patru dintre genele indentificate au fost anterior relationate cu indicele de masa corporala, trei dintre acestea au un rol important in desfasurarea metabolismului si alte trei sunt implicate in reglarea hormonala a organismului.

"In urma studiului s-a descoperit ca anumite gene regleaza activitatea hormonala a organismului, dezvoltarea celulelor dar si alte procese biologice asociate cu mecanisme specifice varstei, o data cu aparitia menarhei (prima menstruatie). Acest lucru demonstreaza ca perioada pubertatii este controlata de o gama complexa de procese biologice", a declarat intr-un comunicat de presa autorul principal al studiului, dr. Joanne Murabito, profesor asociat la facultatea de medicina de la Boston University.

Oamenii de stiinta au descoperit ca exista o relatie dintre genele care apar la menarha, greutatea corporala si obezitate. In alte studii deja s-a demonstrat ca exista o predispozitie genetica a unor femei, care poate conduce la o crestere in greutate si instalarea unei pubertati prococe.

"Este important sa intelegem ca acesti "factori genetici" pot fi modificati prin schimbari ale stilului de viata. Eforturile de a reduce sau a preveni numarul cazurilor de obezitate infantila ar trebui sa contribuie la scaderea cazurilor de debut a pubertatii precoce la fete", concluzioneaza medicul.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Ciclul menstrual Ciclul menstrual

    Generalitati Menstruatia este o parte a ciclului de reproducere feminin, care debuteaza atunci cand fetele devin mature sexual, in perioada pubertatii. Acesta dureaza intre trei si sapte zile. Fiecare ciclu menstrual dureaza aproximativ 28 de zile, daca femeia nu...citeste mai mult

  • Excesul de fructe si cresterea in greutate Excesul de fructe si cresterea in...

    Generalitati Prea multe fructe pot contribui la cresterea in greutate a unei persoane. Aportul excesiv, indiferent de produsul alimentar, poate sa ingrase. Unele alimente insa, pot fi consumate in cantitati mai mari, fata de altele. Fructele proaspete contin...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate