Alimentatia scolarului si a prescolarului

Generalitati

Sus
Alimentatia scolarului si a prescolarului

Copilul aflat la inceputul scolii sau al gradinitei este in crestere continua si are nevoie de o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a se putea dezvolta armonios.

Este esential ca acesta sa manance cat mai variat: legume, fructe, lapte, peste si carne slaba, cereale integrale, orez, paine integrala, fara zahar in exces si, de preferat, cat mai putine dulciuri din comert.

Concret, scolarul are nevoie de o nutritie bogata, variata, echilibrata, care sa fie adaptata varstei. El trebuie sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece are nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca sau pentru diverse activitati fizice.

Nu trebuie uitat ca performantele scolare sunt influentate de alimentatie, mai exact de structura si distributia meselor. In plus, nu trebuie uitat faptul ca o alimentatie incorecta alaturi de viata sedentara fac ca tot mai multi copii sa sufere de obezitate infantila.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce trebuie sa manance un copil de varsta scolara
  3. Articole similare

Ce trebuie sa manance un copil de varsta scolara

Sus

Copilul de varsta scolara va primi patru-cinci mese pe zi, dintre care una-doua gustari. Un prescolar sau scolar are nevoie ca alimentatia sa zilnica sa fie variata, astfel incat sa-i asigure necesarul de vitamine si minerale, glucide, proteine si grasimi.

Totodata trebuie evitate margarina, prajiturile, prajelile si alimentatia de tip fast-food.

• Se recomanda ca cel mic sa manance 5 fructe pe zi, iar acestea nu trebuie sa aiba numai rolul unui desert, ci sa fie percepute ca o gustare intre mese.

Meniul zilnic trebuie sa aiba un continut mic de grasimi si glucide.

• Legumele sunt foarte importante, iar daca cel mic nu le prefera, acestea pot fi incluse in sendvisul pe care il ia la scoala.

• Copilul are nevoie de o masa pe zi care sa contina carne, de preferat fiarta sau gatita la cuptor. Este recomandat sa ii oferiti micutului o garnitura, fie de legume fierte si condimentate, fie de salata, insa nu cartofi prajiti. Cantitatea de carne consumata nu ar trebui sa depaseasca dimensiunile unei palme.

• Lipidele asigura un important aport energetic, ajuta la absorbtia vitaminelor A si D, iar lecitina si colesterina participa la constituirea membranei celulare. In general, grasimile stimuleaza cresterea in greutate.

• Cerealele sunt recomandate zilnic, ele avand rolul de a furniza energie inca de la prima ora a zilei, mai ales daca ii sunt oferite copilului la micul dejun.

• Dulciurile din comert sunt un real pericol, de aceea este recomandat ca cei mici sa manance dulciuri preparate in casa. Acum este perioada in care se creeaza o dependenta legata de dulciuri, dar si de sucurile din comert.

Nici acestea nu trebuie oferite copilului, deoarece au un continut ridicat de zahar, care poate duce la dezvoltarea obezitatii, a diabetului zaharat si a bolilor metabolice, dar si coloranti si substante chimice.

• Echilibrul fosfo-calcic in ratia alimentara este esential pentru procesul de osificare a scheletului. De aceea, pe langa produsele care contin fosfor precum painea si cerealele, copilul trebuie sa primeasca si alimente bogate in calciu: lapte, branza, galbenus de ou, fructe uscate, legume verzi.

• Shaorma sau hamburgerul nu ar trebui sa faca parte din alimentatia copilului.

Pentru o buna crestere si dezvoltare a copilului de varsta scolara, cat si pentru pastrarea starii lui de sanatate, alimentatia acestuia trebuie sa satisfaca, atat cantitativ, cat si calitativ, echilibrul dintre proteine, lipide si glucide si sa se asigure un aport vitaminic, mineral si hidric adaptat varstei.

Sfatulmedicului.ro angajeaza programator PHP

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • ADHD – riscuri si ajutor ADHD – riscuri si ajutor

    Generalitati Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (THDA sau ADHD) este printre cele mai comune tulburari ale copiilor. Se estimeaza ca mai mult de 5% dintre copiii de varsta scolara au ADHD. Baietii sunt mai des diagnosticati cu aceasta tulburare, oricum,...citeste mai mult

  • Adevarul despre alimentele fast - food Adevarul despre alimentele fast - food

    Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si...citeste mai mult

  • Vitamine necesare Vitamine necesare

    Vitamina A - retinolul Betacarotenul (provitamina A - precursorul vitaminei A) ajunge in organism prin aport alimentar si este transformat de ficat in vitamina A, in functie de necesitati. Vitamina A contribuie la profilaxia si ameliorarea tulburarilor de vedere,...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate