Clickmed
programare rapida la medic

Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2019

Generalitati

Sus
Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni

Studiile de specialitate au sustinut si sustin in continuare ca hrana ideala pentru bebelusi este laptele matern. Astfel, copiii hraniti la san sunt mai inteligenti, mai sanatosi, mai buni, mai putin frustrati afectiv, iar mamele lor sunt sanatoase, avand un risc mult mai redus de a dezvolta cancer de san.

Concret, in primele luni de viata, varianta ideala de hranire a bebelusului este sanul, la cerere. In cazul in care exista hipogalactie materna se va incerca administrarea laptelui matern pana la ultima picatura de lapte, iar sugarul va fi observat, masurat si cantarit zilnic.

Daca mama nu are lapte suficient pentru a hrani exclusiv sugarul la san, se va introduce treptat un lapte praf de buna calitate, de preferat un lapte hipoalergenic. Trecerea se va face introducandu-se cate 30 ml la fiecare masa si crescand cantitatea administrata in functie de necesitatile sugarului si de lactatia mamei, insistand pe administrarea laptelui matern.

Laptele praf, numai in situatiile in care mama nu poate alapta

In situatiile in care mama nu poate alapta din diferite motive, copilul va primi lapte praf hipoalergenic, acesta fiind cel mai bine tolerat de catre sugar pana la 6 luni de viata, apoi se poate trece la alt preparat din lapte praf integral recomandat de catre medicul pediatru.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente indicate
  3. Alimente interzise
  4. Citeste pe aceeasi tema

Alimente indicate

Sus

Pana la 4 luni si jumatate, bebelusul este multumit numai cu laptele matern sau cu o formula de lapte adaptat, insa, alaturi de acesta, puteti sa-i dati si apa plata sau ceai neindulcit.

De la 4 luni si jumatate, sugarul poate sa manance supa de legume care contine radacinoase: morcov, telina, patrunjel si pastarnac, iar seara poate avea o masa de orez integral pisat si fiert. De asemenea, poate sa manance mere si pere, insa toate aceste alimente noi se introduc treptat, cate unul la doua-trei zile.

De la 5 luni, in meniu se introduc mai multe legume, insa nu si cartofi. Bebelusul are voie acum sa consume si putina carne fiarta sau gatita la cuptor.

De la 6 luni, mama ii poate da celui mic si iaurt natural, cereale, orez, hrisca, ovaz, malai. Iaurtul este un aliment foarte bun pentru bebelus deoarece aduce in organism o serie de bacterii „prietenoase“, care ii colonizeaza intestinul gros.

Astfel, iaurtul contribuie la cresterea imunitatii si ii asigura vitamine foarte utile. In plus, acesta contribuie la restabilirea florei intestinale, iar studiile arata ca micutii care consuma frecvent iaurt sufera mai rar de diaree.

Tot iaurtul este si o sursa buna de calciu, fosfor, potasiu, vitamina D, B2 si B12 – atat de necesare pentru buna functionare a sistemului nervos, iar proteinele pe care le contine se asimileaza usor de organism, insa daca doriti sa-i dati iaurt cu fructe, cel mai bine este ca acesta sa fie preparat in casa. Se amesteca iaurtul obisnuit cu fructe proaspete.

Alimente interzise

Sus

Mierea poate sa contina anumiti spori care sa fie responsabili de aparitia unei grave afectiuni: botulismul infantil.
Dulciurile sunt interzise, la fel si zaharul, sarea sau condimentele.
Nu-i dati copilului alimente pe care nu le poate mesteca, deoarece exista riscul de a se ineca cu ele.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate