Sincopa vasovagala

Generalitati

Sus
Sincopa vasovagala

Sincopa vasovagala este cea mai frecventa cauza de lesin care se declanseaza atunci cand corpul unei persoane reactioneaza intr-un mod exagerat la factori declansatori, cum ar fi vederea sangelui sau stresul emotional extrem. Pierderea cunostintei este de scurta durata si este cauzata de o scadere brusca a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, fapt ce reduce fluxul de sange catre creier. Sincopa vasovagala este, de obicei, inofensiva si nu necesita tratament. Cu toate acestea, o persaona se poate rani, in timpul unui episod de lesin. Medicul poate recomanda diferite tipuri de investigatii, pentru a exclude si alte cauze declansatoare, cum ar fi afectiunile cardiace.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Cand trebuie consultat medicul
 4. Cauze
 5. Pregatirea pentru consultatie
 6. Teste si diagnostic
 7. Testul mesei inclinate sau testul tilt
 8. Tratament si medicamente
 9. Modalitati de prevenire
 10. Articole similare

Simptome

Sus

Inaintea unui lesin cauzat de sincopa vasovagala o persoana poate experimenta unul din urmatoarele simptome:
- paloare a pielii
- delir
- camp vizual ingustat (se va vizualiza doar de ceea ce se afla in partea din fata a campului vizual)
- greata
- senzatie de caldura
- sudoare rece

Cand trebuie consultat medicul

Sus

Pentru ca lesinul poate fi semnul unei afectiuni grave (tulburari cardiace sau afectiuni cerebrale), trebuie sa consulte medicul dupa o astfel de criza.

Cauze

Sus

Sincopa vasovagala apare atunci cand functiile sistemului nervos care regleaza ritmul cardiac si echilibreaza tensiunea arteriala reactioneaza la anumiti factori, cum ar fi vederea sangelui. Bataile inimii se incetinesc, iar vasele de sange de sange de la nivelul membrelor inferioare se dilata. Acest lucru stimuleaza irigarea cu sange a venelor de la nivelul picioarelor, fapt ce scade tensiunea arteriala.

Aceasta diminuare a tensiunii arteriale asociata cu incetinirea ritmului cardiac reduce fluxul de sange catre creier si intervine lesinul. Desi sincopa vasovagala poate sa apara la orice varsta, este recunoscuta ca fiind cel mai des intalnita la persoanele in varsta.

Printre factorii declansatori, cel mai des intalniti sunt:
- statul in picioare pentru perioade indelungate de timp (ortostatism prelungit)
- expunerea la caldura
- vederea sangelui
- prezenta hemoragiilor
- frica de vatamari corporale
- diverse tipuri de incordare, cum este, de exemplu, aceea din timpul eliminarii fecalelor

Pregatirea pentru consultatie

Sus

Inainte de consultatie, bolnavul ar trebui sa noteze, detaliat, care sunt simptomele pe care le-a manifestat (trebuie mentionate chiar si detaliile care par nesemnificative) si care ar putea avea legatura cu lesinul. De asemenea, va face o lista cu toate medicamentele pe care le utilizeaza, inclusiv vitaminele si suplimentele alimentare. Indicat ar fi ca pacientul sa scrie pe o foaie de hartie intrebarile pe care doreste sa i le adreseze medicului, inclusiv ce fel de tipuri de investigatii ar putea avea nevoie si ce fel de tratamente ar putea fi potrivite.

Medicul ar putea pune intrebari precum:
- Care era actiunea desfasurata anterioara lesinului?
- Ce semne si simptome s-au manifestat inainte de lesin?
- Au existat mai multe episoade de lesin?
- S-a inceput recent administrarea unui tratament nou?
- A avut loc vreun accident care a implicat lovituri la cap?
- Exista un istoric familial care sa includa persoane cu probleme cardiace?

In timpul examenului fizic, doctorul va asculta inima si va masura, pacientului, tensiunea arteriala. Specialistul ar putea face masaj la principalele artere de la nivelul gatului, pentru a putea constata daca acestea ar putea avea un rol in declansarea lesinului.

Teste si diagnostic

Sus

Diagnosticul sincopei vasovagale adese implica excluderea altor cauze posibile, in special cele cardiovasculare. Pentru acest lucru pot fi necesare urmatoarele investigatii:

- electrocardiograma - acest test inregistreaza semnalele electrice rezultate in urma activitatii inimii. Aceasta poate detecta ritmuri neregulate ale inimiii si alte probleme cardiace care pot provoca lesinul. In unele cazuri, este necesara purtarea unui tensiometru portabil pentru cel putin o zi sau chiar o luna.

- ecocardiografia - este un test imagistic de explorare a inimii care poate depista eventuale probleme cardiace care ar putea fi cauzele lesinului.

- test de efort - este o investigatie care are rolul de a analiza ritmurile cardiace ale unor persoane in urma exercitarii unor activitati fizice de genul alergarii pe banda rulanta sau jogging.

- analize de sange - medicul poate sa suspecteze afectiuni, ca anemie, care ar putea contribui sau ar putea fi chiar cauza, lesinului.

Testul mesei inclinate sau testul tilt

Sus

In cazul in care lesinul nu este provocat de tulburari cardiace, medicul ar putea solicita pacientului sa faca testul mesei inclinate sau testul tilt, care cuprinde urmatoarele etape:
- pacientul se intinde, cu spatele, pe o masa
- masa isi va schimba pozitia si il va inclina (sus, jos) la diferite unghiuri
- un specialist va monitoriza ritmul inimii si tensiunea arteriala pentru a vedea daca modificarile posturale afecteaza persoana supusa testului

Tratament si medicamente

Sus

In cele mai multe dintre cazuri de sincopa vasovagala, tratamentul este inutil. Medicul ar putea stabili cauza lesinului si ar putea face pacientului recomandari privind evitarea acestuia. Cu toate acestea, daca sincopa vasovagala afecteaza calitatea vietii unei persoane, specialistul ar putea sa-i recomande:
- tratament medicamentos, care ar putea include:

 • beta blocante - de genul metroprololului, utilizat, in mod special, pentru tratarea hipertensiunii arteriale:
 • antidepresive - inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei
 • constrictori ai vaselor de sange - medicamente folosite mai ales in terapia pentru tensiunea arteriala sau pentru tratarea astmului

- terapii - doctorul ar putea sa recomande si tehnici specifice pentru a reduce sansele scaderii tensiunii arteriale periferice si acumularea de sange la nivelul membrelor inferioare. Acestea pot include exercitii fizice care sa implice picioarele, purtarea de ciorapi elastici sau incordarea muschilor piciorului cand o persoana sta mult timp in picioare, includerea sarii in dieta, daca tensiunea arteriala nu este ridicata. Se va evita ortostatismul prelungit, dar si locurile calduroase si aglomerate si se vor consuma multe lichide.

- intervenita chirurgicala - in unele cazuri poate fi necesara inserarea unui pacemaker electric, care ajuta la reglarea batailor inimii.

Modalitati de prevenire

Sus

Atunci cand o persoana simte ca ar putea lesina, ar trebui sa se intinda si sa ridice picioarele. Acest lucru contribuie la irigarea normala a creierului. Daca nu se poate intinde, va sta in pozitie sezut si va apleaca/tine capul intre genunchi pana cand starea sa se va ameliora.

Sfatulmedicului.ro angajeaza programator PHP

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Convulsiile sau crizele tonico-clonice generalizate Convulsiile sau crizele...

  Generalitati O criza tonico-clonica generalizata implica intregul organism. In trecut era cunoscuta sub numele de criza grand mal. Aceste crize implica rigiditate musculara, contractii musculare violente si pierderea cunostintei. Cauze Crizele tonico-clonice...citeste mai mult