Naloxon

Publicat la data de: 05 Februarie 2009

Descriere

Sus
Naloxonul este utilizat ca antidot in intoxicatia cu morfina si heroina. Acesta inlatura deprimarea sistemului nervos central si a celui respirator.

Naloxonul are o mare afinitate pentru receptorii opioizi de tipμ de la nivelul sistemului nervos central. El este un antagonist pentru acesti receptori si, blocandu-i rapid, genereaza un sindrom de retragere. Naloxonul are de asemenea o actiune antagonista, dar de afinitate mai mica la nivelul receptorilor opioizi de tipδ si κ.

Naloxonul este util in tratarea starilor de soc de diverse etiologii (hemoragic, endotoxic, spinal) - observatiile pe animale de laborator sugereaza ca efectul benefic ar fi datorat in acest caz antagonizarii efectelor opiaceelor endogene eliberate in aceste conditii.

Naloxonul poate inhiba de asemenea efectele PCP, ketaminei si a dextrometorfanului.

Cuprins articol

 1. Descriere
 2. Forme de prezentare si comercializare
 3. Modalitati de consum
 4. Citeste pe aceeasi tema

Forme de prezentare si comercializare

Sus
Naloxonul se comercializeaza sub forma de:
- comprimate;
- fiole pentru administrare i.v.

Modalitati de consum

Sus
1. Naloxonul se poate administra intravenos, cu aparitia efectelor dupa 2 minute si avand o durata de aproximativ 45 minute.
2. In cazul administrarii orale se foloseste in scaderea acutizarilor gastritelor si esofagitelor asociate terapiei cu opioide la pacientii ventilati mecanic.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.



Citeste si

Arhiva
 • Fazele tulburarii bipolare Fazele tulburarii bipolare

  Generalitati Tulburarea bipolara sau psihoza maniaco-depresiva, cum era denumita in trecut, este o tulburare mintala care implica traversarea a cel putin unui episod maniacal (o stare de spirit euforica sau iritabila) si mai multor stari depresive accentuate....citeste mai mult

 • Tulburarea bipolara este ereditara? Tulburarea bipolara este ereditara?

  Generalitati Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub numele de maladia maniaco-depresiva, este un tip de depresie in care persoana afectata manifesta un comportament extrem, care oscileaza de la stari de euforie la cele de tristete patologica. De regula, in cazul...citeste mai mult

 • Ce trebuie sa stiti despre tulburarea bipolara Ce trebuie sa stiti despre tulburarea...

  Generalitati Afectiunea bipolara reprezinta o boala psihica, caracterizata prin schimbarea extrema a starilor. Aceste fluctuatii de stare pot varia de la euforie, pana la sentimente adanci de tristete si pot avea un impact negativ atat la locul de munca, cat si in...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate