Clickmed
programare rapida la medic

2 gene cresc riscul de aparitie al artritei si al bolii Lupus

Actualizat la data de: 13 Iulie 2009

gena,lupus,artrita,reumoatida,Cercetatorii de la "Feinstein Institute's Robert S. Boas Center for Genomics & Human Genetics in Manhasset" din New York au descoperit 2 gene care cresc considerabil riscul aparitiei artritei reumatoide si a bolii lupus.

STAT4, una din cele 5 gene identificate reprezinta un factor de risc ridicat in dezvoltarea artritei reumatoide sau a bolii lupus, ambele fiind boli autoimune, in care sistemul imunitar ataca tesutul sanatos. STAT4 poate creste riscul de dezvoltare al bolilor cu un procent cuprins intre 30 si 60%, in functie de numarul de copii ale variatiei genei.

Un alt studiu, a descoperit o alta variatie a genei, numita TRAF1-C5 si a fost asociata cu cresterea riscului de artrita reumatoida.

Descoperirea tuturor genelor va ajuta pe de o parte la prevenirea aparitiei artritei reumatoide, iar pe de alta parte va duce la dezvoltarea tratamentelor.

In cursul primului studiu, cercetatorii americani au studiat ADN-ul a 4.200 de persoane bolnave de artrita reumatoida sau lupus si au identificat gena STAT4 ca fiind factor favorizant al aparitiei ambelor boli. Persoanele la care a fost descoperita gena STAT4 au un risc dublu de a dezvolta boala lupus fata de persoanele care nu au aceasta gena.

In cursul unui alt studiu, cercetatorii americani au identificat gena STAT4 ca fiind un factor de risc si in cazul artritei reumatoide. Cercetarile efectuate pe cobai au demonstrat ca blocarea acestei gene poate preveni sau chiar ameliora artrita, ceea ce inseamna ca STAT4 poate fi tinta de tratament. In plus, gena poate ajuta la identificarea factorilor declasatori ai artritei, la dezvoltarea tratamentelor si la prevenirea bolii.

Cercetatorii americani de la acelasi institut au mai efectuat un studiu in care au comparat genotipurile a 1.522 de persoane bolnave de artrita reumatoida, cu genotipul a 1.850 de persoane sanatoase. Rezultatele au relevat ca gena TRAF1-C5 determina un procent de risc in dezvoltarea a bolii de pana la 32%.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate