Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima

Publicat la data de: 07 Februarie 2014 | Actualizat la data de: 07 Februarie 2014
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima

Liposuctia, numita si lipoplastie, a fost luata in considerare de catre oamenii de stiinta ca metoda de prevenire a bolilor de inima si a diabetului, afectiunile cronice responsabile cu cea mai mare rata a mortalitatii la nivel global.

La prima vedere, indepartarea grasimii depozitate la nivelul abdomenului ar putea fi asociata cu un risc mai mic de dezvoltare a afectiunilor cardiace, de vreme ce persoanele cu tesut gras excedentar in jurul taliei sunt mai expuse bolilor cardiovasculare.

Dupa o analiza mai profunda, specialistii concluzioneaza ca liposuctia nu are propriu-zis efecte asupra predispozitiei reduse la imbolnavirile cardiace sau metabolice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Argumente care sustin prevenirea bolilor prin liposuctie
  3. Argumente care contrazic prevenirea bolilor prin liposuctie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Argumente care sustin prevenirea bolilor prin liposuctie

Sus

Liposuctia este interventie chirurgicala care urmareaste indepartarea grasimii excedentare din diverse regiuni ale corpului, in special de la nivelul abdomenului, soldurilor, feselor, coapselor, bratelor si barbiei. Lipoplastia este a patra cea mai populara operatie estetica din lume, potrivit Societatii Americane a Chirurgilor Plastici.

In anul 2011, cativa chirurgi plasticieni americani implicati in demersuri stiintifice au derulat un studiu observational, pe un esantion de peste 300 de pacienti care au apelat la liposuctie. Scopul cercetarii a fost acela de a descoperi daca persoanele supuse acestei operatii estetice isi reduc, odata cu numarul de kilograme, si riscul de imbolnavire metabolica si cardiaca.

Astfel, cercetatorii au evaluat nivelul colesterolului total al subiectilor studiului si pe cel al trigliceridelor din sangele acestora. Pacientii care aveau un nivel ridicat de trigliceride inainte de operatie au prezentat o reducere de 43% a cantitatii acestor lipide nocive dupa efectuarea interventiei.

Pe de alta parte, nu s-au observat schimbari la nivelul colesterolului, insa s-a depistat o diminuare post-liposuctie in numarul globulelor albe, care sunt asociate cu un risc crescut de atacuri cardiace, obezitate, accident vascular cerebral si hipertensiune arteriala.

Acesta a fost primul studiu care a scos la lumina alte beneficii potentiale ale liposuctiei, in afara de imbunatatirea stimei de sine.

Dupa prezentarea studiului restrans, medicii au ramas sceptici in privinta asocierii liposuctiei cu o prevenirea propriu-zisa a bolilor cardiace, de vreme ce un numar redus de trigliceride nu indica in mod necesar ca pacientul este sanatos din punct de vedere cardiac.

In plus, liposuctia poate avea efecte temporare asupra grasimilor din sange, care sunt anulate imediat ce pacientul revine la obiceiurile sale nesanatoase anterioare interventiei chirurgicale.

Argumente care contrazic prevenirea bolilor prin liposuctie

Sus

Cercetatorii Universitatii de Medicina din Washington, SUA, publicau in vara anului 2004 un studiu care demonstra ca indepartarea grasimii abdominale folosindu-se tehnici moderne de liposuctie nu echivaleaza beneficiile metabolice asigurate de urmarea unei diete corespunzatoare si a unui program de miscare regulat.

Grasimea abdominala excesiva este asociata cu un defect in capacitatea insulinei de a regla metabolizarea zaharului si a grasimilor, ceea ce poate conduce la boli metabolice, precum diabetul de tip 2, cantitatea anormala de lipide in sange, hipertensiune si boli cardiace.

Insa in ciuda indepartarii unei cantitati mari de grasime subcutanata prin liposuctie (maximum 20% din masa totala de grasime a pacientului), nu se pot observa beneficii medicale relevante, potrivit specialistilor implicati in studiu.

Cercetatorii au evaluat starea de sanatate a 15 femei obeze cu grasime abdominala excesiva (dintre care 8 cu toleranta normala la glucoza si 7 cu diabet de tip 2), prima oara inainte de efectuarea unei liposuctii si a doua oara dupa 10-12 saptamani de la interventia chirurgicala.

Sensibilitatea ficatului, muschilor si tesutului de grasime la insulina a fost masurata prin tehnici specifice, care permit cuantificarea randamentului insulinei in procesele metabolice (cat de bine reuseste insulina sa suprime productia de glucoza a ficatului si metabolizarea grasimlor sau cat de mult stimuleaza insulina absorbtia glucozei in tesuturile musculare. Medicii au masurat totodata si nivelul trigliceridelor si colesterolului, presiunea arteriala si alti factori de risc pentru bolile cardiace.

Rezultatele au aratat ca nu exista diferente relevante intre valorile inregistrate inainte si dupa operatie, ceea ce inseamna ca liposuctia nu are beneficii de natura medicala, ci exclusiv de natura estetica.

O posibila explicatie ar fi aceea ca grasimea indepartata prin liposuctie este doar cea subcutanata, de suprafata, care nu influenteaza in mod direct masura in care functiile organismului metabolizeaza lipidele si zaharul. Grasimea care cauzeaza probleme de sanatate cronice se afla la un nivel mai profund al corpului, inconjurand organele vitale, precum inima sau ficatul (aceasta poarta numele de grasime viscerala).

Asadar, grasimea viscerala secreta numeroase substante inflamatorii care afecteaza sistemul cardiovascular si care diminueaza sensibilitatea organismului la insulina (hormonul care regleaza nivelul glicemiei in sange). Iar liposuctia nu poate indeparta grasimea viscerala asociata cu riscul crescut de instalare a afectiunilor cardiace si a diabetului.

Pe de alta parte, liposuctia poate fi un factor de motivare puternic, intrucat pacientii care apeleaza la aceasta interventie chirurgicala sunt mai predispusi la respectarea unui stil de viata sanatos dupa operatie (fie ca doresc sa isi protejeze investitia, fie ca spera sa nu mai ajunga inca o data pe masa de operatie).

Medicii spun ca cea mai sigura cale de a elimina riscul crescut de afectiuni ale inimii si boli metabolice este urmarea unui regim alimentar sanatos, simultan cu un program de miscare regulat. Beneficiile metabolice survenite din aceasta strategie se explica prin atingerea unui echilibru energetic pozitiv - arderea unui numar mai mare de calorii decat cele ingerate, in detrimentul eliminarii celulelor de grasime in mod mecanic.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Cum putem preveni infectarea cu...

    Generalitati Virusul A/H1N1 este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om si care contine gene de la virusul gripei porcine, aviare si umane. Gripa porcina, afectiune cauzata de virusul gripa A/H1N1, este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, extrem...citeste mai mult

  • Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace Importanta tipului de colesterol in...

    Generalitati Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si acizi grasi polinesaturati, fata de o...citeste mai mult

  • Explorarea diagnostica in bolile inimii Explorarea diagnostica in bolile inimii

    Generalitati Bolile aparatului cardio-vascular ocupa un loc foarte inalt in patologiile secolului nostru. Din acest motiv este foarte important sa cunoastem cum se manifesta si la ce fel de investigatii putem fi supusi de catre medicul specialist. Modificarile...citeste mai mult