Clickmed
programare rapida la medic

15 septembrie - Ziua Internationala a Limfomului

Actualizat la data de: 16 Septembrie 2009
15 septembrie - Ziua Internationala a Limfomului

Limfomul se afla in primele 10 cele mai frecvente afectiuni maligne in lume si cu toate acestea 3 sferturi din populatia lumii nu stie ca limfomul este o forma de cancer! Dvs. ce stiti despre aceasta maladie?

Limfomul non-Hodgkin este o forma de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic - situat in diverse parti ale organismului: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetatiile adenoide, amigdale si maduva osoasa. In lume aproximativ 1 milion de persoane traiesc cu limfom non-Hodgkin, insa in fiecare an aproximativ 200.000 persoane mor din cauza acestei boli.

Incidenta bolii se ridica la aproximativ 7% pe an, clasand aceasta afectiune pe locul al doilea din punctul de vedere al vitezei de crestere a incidentei in SUA si pe locul trei in restul lumii. Boala apare in principal la adulti, cel mai frecvent la persoane cu varste cuprinse intre 45 si 60 ani.

In Romania, exista peste 4600 de pacienti spitalizati cu limfom non-Hodgkin, conform datelor furnizate de Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar in 2008.

Ziua Internationala a Limfomului a fost marcata in Romania de cea de-a doua editie a Taberei de Creatie pentru Pacientii cu Limfom. Tabara de creatie la care au participat pacientii cu limfom s-a desfasurat sub forma a 3 ateliere in cadrul carora pacientii si-au explorat capacitatile artistice prin pictura, muzica si actorie. Devenita deja traditie, editia de anul acesta se deruleaza sub egida campaniei "Cancerul nu inseamna condamnarea la moarte!", campanie derulara de Roche Romania, prin care se atrage atentie asupra necesitatii adoptarii unei atitudini pozitive in lupta cu aceasta maladie.

Evenimentul a fost marcat de prezenta actritei Oana Pellea, sustinatoare a campaniei "Cancerul nu inseamna condamdare la moarte!", a domanei Prof. Dr. Anca Lupu de la spitalul Clinic Coltea, a domunului dr. Radu Niculescu de la institutul Clinic Fundeni si a doamnei Veronica Groza, pacient cu linfom in remisie.

"La nivel mondial exista peste 1 milion de persoane care sufera de limfom insa, din pacate, numarul acestora este in crestere dat fiind faptul ca aceasta maadie se afla in primele 10 cele mai frecvente afectiuni maligne in lume. Cu toate acestea, 3 sferturi din populatia lumii nu stie ca limfomul este o forma de cancer. De aceea, este esentiala marcarea anuala a Zilei Internationale a Limfomului, pentru a atrage atentia aksupra pericolelor nediagnosticarii la timp a acestui tip de boala. In Romania, incidenta limfoamelor non-Hodgkin este de aproximativ 5,1 la 100.000 locuitori, ceea ce inseamna ca 1117 cazuri noi apar anual", a declarat Prof. Dr. Anca Lupu, medic primar hematolog, la Spitalul Clinic Coltea, Bucuresti.

Campania de informate si educare, "Cancerul nu inseamna condamnare la moarte!" militeaza pentru o perceptie corecta a publicului asupra cancerului. Campania isi propune sa schimbe atitudinea oamenilor despre cancer, convingand pacientii ca exista speranta oferita de solutii inovatoare de tratament, disponibile si in Romania, si incurajandu-i pe acestia sa initieze un dialog constructiv cu medicii lor in legatura cu cel mai potrivit tratament pentru tipul de boala cu care au fost diagnisticati. Mesajul principal al campaniei este ca aceasta maladie poate fi invinsa, iar lupta incepe cu atitudinea pozitiva care are un efect benefic asupra tratamentului, iar zambetul reprezinta una dintre cele mai puternice arme pe care le are la dispozitie pacientul.

"A invata cum sa traiesti cu diagnosticul de cancer nu este usor. Dimpotriva, este poate unul dintre cele mai cumplite lectii pe care trebuie sa le invete cineva. De aceea, a spune acestei persoane ca trebuie sa lupte cu cancerul zambind poate parea paradoxal. Nu este! Cancerul este o maladie pentru care specialistii din toata lumea se lupta zilnic pentru a descoperi noi metode de vindecare, noi medicamente. Am invatat acest lucru pe plan personal si continui sa invat, cand particip la astfel de evenimente, unde vad oameni optimisti, care spera in sansa lor de vindecare completa", a declarat oana Pellea, sustinatoarea campaniei "Cancerul nu inseamna condamnarea la moarte!".


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate