Alocatia de stat pentru copii – modificari si completari

Legea nr. 174 din 2008 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii

Sus

A fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 715 din 21.10.2008.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic

Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97 din 4 octombrie 2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 684 din 8 octombrie 2007, cu urmatoarele modificari si completari:

1. La articolul I punctul 1, articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.
(2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.
(3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevazuti la alin. (3) care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical."

2. La articolul I punctul 2, alineatul (1) al articolului 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Cuantumul alocatiei de stat pentru copii este de 40 lei lunar si se majoreaza anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse."

3. La articolul I punctul 3, alineatul (21) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(21) Pentru copiii pentru care s-a stabilit masura de protectie speciala prevazuta la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, alocatia de stat pentru copii se plateste numai in cont personal."

4. La articolul I, punctul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"4. La articolul 4, dupa alineatul (3) se introduc sapte noi alineate, alineatele (4)-(10), cu urmatorul cuprins:
(4) Pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3), plata alocatiei de stat se face direct acestora, pe baza de cerere. Procedura de plata se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(5) Alocatia de stat pentru copiii prevazuti la alin. (21) se vireaza in conturile personale deschise pentru acestia de catre conducatorul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din subordinea consiliului judetean, respectiv din subordinea consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, denumita in continuare directie generala, inclusiv pentru copiii incredintati organismului privat acreditat si licentiat in conditiile legii. Sumele cu titlu de alocatie de stat pentru copii se capitalizeaza pana la implinirea de catre acestia a varstei de 14 ani. Dupa implinirea de catre titular a varstei de 14 ani alocatia de stat poate fi platita direct acestuia, cu incuviintarea conducatorului directiei generale, sau, in functie de optiunea acestuia, poate fi capitalizata in continuare in contul personal al acestuia pana la implinirea varstei de 18 ani.
(6) Alocatia de stat platita in conditiile prevazute la alin. (5) se acorda titularului la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani.
(7) In cazul decesului copilului prevazut la alin. (21) sumele cu titlu de alocatie de stat platite conform alin. (5) se fac venit la bugetul de stat.
(8) In cazul in care pentru copilul prevazut la alin. (21) masura de protectie speciala prevazuta la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 inceteaza sau se modifica, alocatia de stat se va acorda potrivit situatiei in care se afla copilul.
(9) In situatia in care copiii prevazuti la alin. (8) sunt in intretinerea familiei sau, dupa caz, s-a instituit masura alternativa a tutelei ori masura de protectie speciala a plasamentului la o familie, persoana sau la asistentul maternal, suma cu titlu de alocatie de stat capitalizata in conditiile alin. (5) poate fi utilizata de catre reprezentantul legal al copilului in interesul acestuia, prin hotararea comisiei pentru protectia copilului.
(10) Dupa implinirea de catre copiii prevazuti la alin. (21) a varstei de 18 ani, acestia beneficiaza de alocatie de stat pentru copii in aceleasi conditii ca tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3).

5. La articolul I punctul 5, articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Lunar, serviciile de stare civila ale consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti comunica directiei de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare directii teritoriale, situatia privind copiii care au decedat.
(2) Pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3), inspectoratul scolar judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, denumit in continuare inspectorat scolar, transmite directiilor teritoriale pana la data de 1 octombrie a fiecarui an situatia centralizatoare privind elevii inscrisi in anul scolar. Situatia va cuprinde si elevii inscrisi in unitatile de invatamant private acreditate ori autorizate in conditiile legii.
(3) Pe parcursul anului scolar, inspectoratele scolare transmit lunar directiilor teritoriale situatia privind tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care nu mai urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional organizate in conditiile legii.
(4) Pentru tinerii inscrisi in unitatile de invatamant din subordinea altor autoritati ale administratiei publice centrale de specialitate, aceste unitati de invatamant au obligatia de a transmite directiilor teritoriale situatiile prevazute la alin. (2) si (3)."

6. La articolul I, dupa punctul 6 se introduce un nou punct, punctul 61, cu urmatorul cuprins:
"61. La articolul 6, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.

7. Articolul V se abroga.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.


p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
EUGEN NICOLICEA

p. PRESEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Bucuresti, 10 octombrie 2008.

Citeste si

Arhiva
  • Camera copiilor ascunde mucegai? Atentie la alergie! Camera copiilor ascunde mucegai?...

    Generalitati Mucegaiul reprezinta o aglomeratie de ciuperci microscopice care se regasesc in mod normal in mediul in care traim in aer, pe plante si pe obiectele pe care le folosim. Mucegaiul devine o problema atunci cand se multiplica exagerat, in urma...citeste mai mult

  • Palpitatiile la copii Palpitatiile la copii

    Generalitati Palpitatiile sunt constientizarea faptului ca inima bate cu putere, intr-un ritm rapid si neregulat. Exista mai multe senzatii ale palpitatiilor. Ele pot aparea la copiii sanatosi, precum si la tinerii cu probleme cardiace. Palpitatiile pot fi foarte...citeste mai mult

  • Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept Vitaminele esentiale pentru un copil...

    Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte letargica. Rolul vitaminelor este cu...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK