Analize recomandate in functie de patologii

Generalitati

Sus
Analize recomandate in functie de patologii

Cand vorbim despre analize ne referim la explorarile paraclinice efectuate unui individ (pacient) pentru a depista, a diagnostica o patologie.

Analizele paraclinice inseamna acele analize care se pot recolta dintr-o proba sanguina, dintr-o proba tisulara sau printr-o metoda imagistica (radiografie, CT sau RMN) pentru explorarea starii de functionalitate a organismului uman.

Din acest motiv prima si principala metoda de depistare a unor patologii trebuie sa fie reprezentata de anamneza medicului.

Indiferent cat de amanuntite ar fi informatiile conferite printr-o carte, printr-o informatie pe internet sau de alta natura nu poate suplini pregatirea unui medic. Totusi exista posibilitatea stabilirii unor directive generale in ce priveste examinarea unui pacient

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Anamneza
 3. Analizele de baza
 4. Patologii
 5. Articole similare

Anamneza

Sus

Anamneza - parte constituienta a examenului clinic nu poate fi facuta decat de un medic, indiferent de specialitate, ca vorbim de un medic generalist, un medic de familie sau un medic de specialitate (Cardiologie, Neurologie, Ginecologie sau Chirurgie, etc.) orice medic va putea efectua o anamneza care poate sa traseze anumite directii si directive pentru stabilirea unui diagnostic.

Anamneza este componenta in care pacientului ii sunt adresate o serie de intrebari, cum ar fi cand au debutat simptomele (semnele), ce caracter au acestea (arsura, presiune, intepatura,etc.), cum au evoluat in timp si totodata si de o serie de patologii cunoscute de catre pacient.

Adica daca pacientul cunoaste deja de existenta unei patologii acesta trebuie sa mentioneze cu precizie fara a ascunde sau a omite semne, simptome sau evolutii. Pentru ca anamneza sa poata fi efectuata corect trebuie ca si pacientul sa confere informatiile corecte, adevarate si fara omisiune.

In urma unei anamneze amanuntite se vor putea stabili urmatorii pasi in analizele paraclinice pentru depistarea patologiei.

Analizele de baza

Sus

Cand vorbim despre analize de baza, termenul este unul foarte larg si poate defini de la un numar redus de analize, la o gama foarte variata de astfel de analize. Analizele de baza pot sa se refere strict la niste analize generale, dar pot sa se refere si la analize de baza per specialitate (astfel ca la un ginecolog analizele de baza pot sa adauge un consult ginecologic cu valve la un examen de secretie vaginala, etc.).

Principalele analize din cadrul analizelor de baza se refera cel mai adesea la: O hemoleucograma completa, la un profil lipidic, la transaminazele hepatice, adesea si o ecografie pe zona de interes (ficat, rinichi, cord), la o electrocardiograma sau o radiografie pulmonara, profil ionic sau concentratia ionilor.

- Hemoleucograma: Confera informatiile asupra numarului eritrocitar (celulele rosii care transporta gazele – oxigen, dioxid de carbon ori a nutrientilor ce sunt transportati dinspre sistemul digestiv catre toate celulele organismului), numarul eritrocitar, dimensiunea diametrala a acestora sau viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) pot conferi informatii paraclinice generale importante si ar trebui efectuata cel putin o data pe an indiferent daca exista simptome de afectiuni sau nu.

Tot in cadrul hemoleucogramei vom putea afla numarul trombocitar care ne poate conferi informatii despre starea de coagulabilitate a sangelui (de formare a cheagurilor in cazul formarilor unor leziuni). Iar un alt factor important este numarul leucocitar, dar si defalcat : limfocite, neutrofile, eozinofile (acidofile) sau bazofile, astfel ca se poate depista in cazul unui numar crescut sau scazut daca exista o infectie si de natura categoriei de infectii, adica o infectie: bacteriana, virala, sau parazitara.

- Ecografia, CT, RMN : Prima dintre acestea este varianta imagistica mai ieftina dar cu o acuratete mai redusa, insa exista acum si metode de ecografie (ultrasonografie) cu adaugiri care ii sporesc acuratete sau capacitatea de vizualizare, adica ecografia doppler pulsata sau continua care poate analiza si forma, viteza si fluenta circulatiei sanguine intr-o anumita zona.

Pe langa aceasta, ecografia folosind ultrasunetele este mai putin daunatoare radiografiei (care foloseste razele X care efectuata prea des poate deveni daunatoare) suplimentar la aceasta radiografie poate vizualiza doar structuri solide, in timp ce ecografia poate vizualiza partile moi ale organelor sau tesuturilor.

Ecografia poate fi efectuata pe segmente (abdomen, torace, zona pelvina). Insa daca se doreste analiza anumitor formatiuni osoase se prefera radiografia osoasa. In analiza ecografica sau radiografica se vor putea depista o serie de formatiuni ce nu ar trebui sa apara in acele zone sau forma de delimitare, localizarea acestora.

- Electrocardiograma (EKG-ul) se refera la depistarea activitatii electrice a cordului, la puterea acestuia de a initia si transporta impulsul electric pe parcursul miocardului, impul electric care se va transforma ulterior in contractie musculara a inimii si care va asigura circulatia sanguina in intregul organism.

- Profil lipidic: Profilul lipidic se refera la analiza colesterolului total si a celui defalcat adica a HDL (High density lipids) si a LDL (low density lipids) astfel incat se analizeaza capacitatea ficatului si a componentei sale biliare care este raspunzatoare de metabolismul lipidic.

- Transaminaze: Transaminazele se refera la capacitatea ficatului din punct de vedere functional, analizele TGO si TGP confera informatii despre capacitatea ficatului metabolica, secretorie (bila) si de detoxifiere, aceste analize combinate si cu o ecografie de ficat sunt analize esentiale in explorarea hepatica.

- Profil/concentratia ionilor: Profilul ionilor sau mai precis concentratia acestor ioni in sange, cum ar fi: Calciul, Sodiul, Potasiu, Magneziu sau Calciu dar si a altor ioni se refera la concentratia acestora in sange, acesti ioni fiind esentiali in buna functionare a organismului. Sodiul, potasiul si calciul se afla in permanenta utilizanta in pompa de transport a polarizarii intra si extracelulare, Calciul pe de alta parte are componenta necesara osificarii, potasiul este un element cheie in contractia miocardica, astfel incat toti acesti ioni au o valoare paraclinica de o importanta majora.

- Radiografie pulmonara: Radiografia pulmonara este esentiala in analiza faptului daca exista un emfizem pulmonar, daca exista formatiuni suplimentare pulmonare, daca sunt prezente formatiuni tumorale la nivelul plamanilor sau de alta natura, astfel ca radiografia pulmonara intra in acea categorie a analizelor de baza extinse.

- Biopsie: Biopsia reprezinta un procedeu prin care se patrunde in organism cu un ac de punctie sau un pistol de biopsie pentru a se preleva o portiune din tesutul afectat si a fi analizata ulterior macroscopic si microscopic si a se analiza daca la acest nivel exista formatiuni tumorale, daca aceste tumori sunt de natura benigna sau maligna, sau de o alta natura.

- Markeri tumorali: Markerii tumorali reprezinta faptul ca in momentul aparitiei unei tumori, aceste tumori vor produce distrugerea tisulara a tesutului din jur si care distrugand aceste celule inconjuratoare vor incepe sa elimine in circulatia sanguina a unor markeri (cei mai multi de natura proteica) care vor putea fi depistati in sange si care vor sugera existenta unei tumori la un anumit nivel in functie de tipul markerului tumoral: CA 19-9, CA 125, etc.

- Markeri virali: Markerii virali se refera la depistarea prezentei antigenului (a virusului in sange, fie ca vorbim de Hepatita B, C sau de HIV ori a altor virusuri), dar acesti markeri virali pot face referire si la prezenta anticorpilor in sange, adica depistarea anticorpilor ce trebuie sa interactioneze cu acel antigen (virus), din acest motiv exista mai multe tipuri de analize in ce privesc markerii virali : AgHBs, AgHBc, AcHBs, adica indicativul de g (Ag – antigen), indicativul de Ac-anticorp iar indicativul dupa HB (Hepatitic virus) se refera la s-de suprafata, c-de nucleu (core).

- Markeri cardiaci: Similar distrugerii tisulare cauzate prin aparitia unei tumori trebuie facuta referire si la cazul de infarct, deoarece intr-un infarct se produce distrugerea si necroza tesutului cardiac, care va elimina la randul sau niste elemente in sange si care pot diagnostica sau preciza momentul de aparitie al infarctului.

Acestea fiind ca si exemplu: CK, CK-MB, troponina, mioglobina, etc. Acestea au un timp in care se pozitiveaza (apar in sange), o perioada in care se maximizeaza (concentratia) si o perioada cand se normalizeaza (adica nu vor mai avea valoarea crescuta in sange), iar acesti markeri au pe aceste 3 criterii valori diferite de: Aparitie (crestere), maximizare, normalizare care in anumite cazuri pot fi de: 12 ore, 24 ore sau 36, 48 de ore, mergand pana la 3 zile.

Patologii

Sus

Daca vorbim de orice fenomen gastro-intestinal, adica din punct de vedere al simptomelor, fie ca este vorba de: Balonare (meteorizare), Constipatie, Diaree (scaun lichid), Dureri in zona abdominala care pot sa aiba caracter localizat, poate sa fie o durere in bara (in linie in zona dorsala a abdomenului), greata, varsaturi, dureri in orice portiune a abdomenului, vor putea indica o patologie in acest sistem digestiv sau mai precis in segmentul gastro-intestinal (adica de la stomac inspre inferior).

In aceste cazuri, primele analize recomandate sunt: o Hemoleucograma completa (pentru depistarea daca acestea sunt provocate de o infectie si va fi analizat numarul leucocitar), la care trebuie adaugata obligatoriu un profil lipidic: colesterol total, HDL, LDL ca sa se analizeze capacitatea ficatului de a asigura metabolismul hepatic si transaminazele de functionare a ficatului. Pe langa aceasta este absolut necesara o ecografie abdominala a ficatului pentru depistarea unor formatiuni existente pe ficat.

Daca se discuta tot de sistemul digestiv, pot sa mai existe sau sa coexiste anumite simptome tot din acelasi sistem digestiv, adica hematemeza (sangerarea pe cavitatea bucala), senzatie de arsura (arsuri in posteriorul sternului), adica acea senzatie de arsura in capul pieptului, daca aceste senzatii apar si dupa o masa (post-prandial) acestea pot releva o serie de patologii esofagiene sau si gastrice.

Analizele recomandate in depistarea sau diagnosticarea evolutiva a acestor patologii sunt: Hemoleucograma completa, VSH, Glicemia si profilul lipidic, dar poate fi necesara si o endoscopie exploratorie a esofagului. Cat si o ecografie de zona abdominala pentru a exclude alte etiologii de genul: hepatic, biliar.

In caz de febra sau de dureri articulare, mialgii sau dureri cefalice,este absolut necesara o hemoleucograma, analiza fibrinogenului, a proteinei C reactive sau a unor adaugiri de exidat farinfian sau a altor analize ce pot sugera o infectie.

Dureri in zona toracala stanga ce pot sa mearga pe mana stanga si se pot continua cu senzatie de furnicaturi pe mana stanga, ori senzatie de dispnee (lipsa de aer) in timpul durerii sau presiune pe torace pot sa sugereze o afectare cardiaca: EKG obligatoriu, glicemie si in anumite cazuri un profil ionic dar si analiza markerilor cardiaci, daca este necesara.

Astenie, colorizare diferita a tegumenteleor: Pot arata o afectare hepatica, de natura virala dar nu numai. Hemoleucograma completa, transaminaze, GGT, Bilirubina sau alte analize hepatice. Astenia poate induce spre necesitatea efectuarii unor analize de markeri virali: adica a analizelor de depistare a hepatitelor.

In cazul unor senzatii de sufocare, de dispnee respiratorii sau senzatie de cantitate insuficienta de aer, poate fi necesara pe langa o hemoleucograma a unei radiografii pulmonare, dar in anumite cazuri si a unei bronhoscopii pentru depistarea unei cauze inflamatorii, infectioase sau tumorale de cauza pulmonare. Insa in anumite cazuri hemoleucograma cat si alte analize paraclinice din sange vor putea diagnostica un astm, sau o reactie de alergie.

Scaderea pondereala: Rapida si accentuata fara a exista o schimbare dramatica in regimul alimentar sau in conditiile de viata si de mediu, adica accentuarea mare a efortului fizic, poate necesita efectuarea unei hemoleucograme, a unor analize hepatice (transaminaze, profil lipidic) dar si a unor analize de markeri tumorali pentru a exclude macar posibilitatea unei patologii tumorale.

La acestea se pot adauga si un profil ionic pentru a se depista daca exista o afectare digestiva care cauzeaza aceasta pierdere a ionilor. Acestea sunt doar un ghid general de orientare si nu o inlocuire a necesitatii consultului unui medic in cazul aparitiei oricaror simptome care nu corespund cu starea de homeopatie, sau in cazul in care este necesara si recomandata orice tip de analize de catre medicul specialist.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • VSH crescut: cauze, intrebari, raspunsuri VSH crescut: cauze, intrebari,...

  Generalitati VSH sau viteza de sedimentare a hematiior reprezinta analiza paraclinica din pachetul analizelor de baza care poate conferi prin aceasta simpla analiza o serie de indicatori sau chiar valori diagnostice pentru o gama variata de patologii. Hematiile...citeste mai mult

 • Detectarea precoce a fibrozei chistice Detectarea precoce a fibrozei chistice

  Generalitati Screeningul realizat in vederea depistarii fibrozei chistice neonatale presupune realizarea unor analize sangvine ce determina nivelul unor enzime, anume tripsinogenul imunoreactiv, enzima produsa de pancreas. Aceste determinari enzimatice sunt...citeste mai mult

 • Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale Prescurtari si termeni folositi de...

  Termeni Majoritatea termenilor care se gasesc intr-un buletin de analize medicale isi au originea in limba greaca. Acesti termeni se folosesc fie simpli, fie mai ales sub forma combinata de prefixe si sufixe. Pentru a ajuta la o mai buna intelegere si memorare a...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate