Freoni

Descriere

Sus
Freonii sunt substante gazoase, usor inflamabile, inerte din punct de vedere chimic. Se folosesc ca propulsori de aerosoli, ca substante frigorifice si substante extinctoare, precum si la fabricarea maselor plastice.

Calea de patrundere a freonilor in organism este de obicei cea pulmonara, cu distributie in toate organele (in special creier si ficat); biotransformarea are loc cu eliberare de ion fluorura, iar eliminarea se face pulmonar si renal.

Cuprins articol

 1. Descriere
 2. Actiune toxica
 3. Intoxicatie
 4. Tratamentul intoxicatiei acute
 5. Articole similare

Actiune toxica

Sus
Actiunea toxica se exercita la nivelul SNC, cardiac si hepato-renal.

Efectele cronice ale inhalarii constau in:
- tulburari cardiace,
- afectiuni pulmonare,
- uneori leziuni hepato-renale.

Toxicitatea miocardica pe termen lung se caracterizeaza prin:
- scadereacontractilitatii miocardice si a presiunii sanguine,
- scaderea colesterolului,
- hipercoagulabilitate,
- scaderea cantitatii de oxigen disponibila lanivel cardiac cu risc de infarct miocardic.

Intoxicatie

Sus
Freonii pot determina intoxicatii acute - profesionale precum si cronice - profesionale sau voluntare.

Nu a fost descrisa dependenta fizica la freoni si, prin urmare, sevrajul poate fi indus fara riscuri. Exista insa o puternica dependenta psihica, cu aparitia de halucinatii (cu tendinta la acte violente).

Diagnosticul toxicomaniei cufreoni este dificil de stabilit. Modificarile de comportament,asociate cu perioade de ebrietate si de depresie, de asemenea prezentavopselei sau a altor compusi pe degete pot atrage atentia asupraunei posibile toxicomanii. De altfel, o moarte subita la un adolescent obliga medicul sa investigheze o posibila toxicomanie cu aerosoli sau solventi.

Tratamentul intoxicatiei acute

Sus
Tratamentul intoxicatiei acute consta inoxigenoterapie, neuroprotectie, hepatoprotectie, monitorizareafunctiei cardiace si renale.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Pneumonia de aspiratie Pneumonia de aspiratie

  Generalitati Pneumonia de aspiratie reprezinta inflamarea parenchimului pulmonar, precum si a arborelui bronsic, ca urmare a contaminarii acestor structuri cu materiale straine, de provenienta gastrointestinala, prin aspiratie. Aspiratia este de fapt inhalarea de...citeste mai mult

 • Medicamente folosite pentru controlul astmului Medicamente folosite pentru controlul...

  Generalitati Tratamentul astmului beneficiaza de mai multe cai de administrare: inhalator sau sistemic (oral sau parenteral intravenos, intramuscular sau subcutanat). Administrarea inhalatorie prezinta cateva avantaje: - administrare directa in caile respiratorii...citeste mai mult

 • Remedii naturale pentru a calma simptomele sinuzitei Remedii naturale pentru a calma...

  Aerul umed Pastrati un umidificator care sa functioneze permanent in locul in care va petreceti cea mai mare parte din timp. Aerul uscat irita sinusurile, in timp ce aerul umed poate ajuta la reducerea congestiei. Inhalarea de aburi de doua pana la patru ori pe zi...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate