Clickmed
programare rapida la medic

10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii

Cele mai comune probleme ale pielii pot fi tratate cu ajutorul anumitor alimente bogate in fitonutrienti importanti pentru sanatatea tesutului cutanat.

Asa cum hrana de proasta calitate (cu un continut ridicat de grasimi saturate, zahar sau sodiu) poate determina sau agrava debutul anumitor afectiuni ale pielii (eczema, rozacee, acnee etc.), alimentele sanatoase sunt reali adjuvanti in mentinerea sanatatii celui mai extins organ de aparare al organismului - pielea.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente benefice pentru piele
  3. Citeste pe aceeasi tema

Alimente benefice pentru piele

Sus

1. Morcovii

Bogati in carotenoizi, morcovii sunt adevarate remedii naturale pentru acnee, paloarea pielii si combaterea semnelor premature de imbatranire a tesutului cutanat. Substantele active din morcovi ajuta pielea cu tonuri galbene sa prinda o nuanta placuta de bronz.

Nutrientii din morcovi ajuta si la tratarea acneei. Sucul proaspat de morcovi cruzi, aplicat topic pe regiunile afectate de acnee, grabeste vindecarea veziculelor. Vitamina A, gasita in cantitati generoase in morcovi, este necesara pentru mentinerea elasticitatii pielii, fiind un agent natural antiimbatranire. Mai mult decat atat, morcovii ajuta la prevenirea cancerului cutanat prin actiunea lor antioxidanta, potrivit celor mai noi cercetari in domeniu. Piureul din morcovi, aplicat pe rani deschise, ajuta la prevenirea infectiilor cutanate.

2. Ovazul

Ovazul detine numeroase proprietati benefice pentru piele, fiind util in calmarea iritatiilor cutanate, ameliorarea rosetii pielii, tratarea eruptiilor cutanate tranzitorii si vindecarea mai rapida a acneei. Efectele acestui aliment fara gluten sunt unice, fiind recomandat si in baia bebelusilor, datorita actiunii sale antiiritante si delicate.

Totodata, ovazul contribuie la hidratarea si catifelarea pielii, ameliorand aspectul ridurilor. La fel de eficient este si in reducerea cicatricelor cauzate de acnee si varsatul de vant. Aplicat topic, ovazul amelioreaza iritatiile si pruritul cutanat (mancarimile). Acest aliment s-a dovedit eficient in tratarea psoriazisului, dermatitei si eczemei. Cercetatorii sustin ca ovazul contine ingrediente active care neutralizeaza actiunea agentilor iritanti responsabili cu declansarea inflamatiilor si iritatiilor.

Cand pielea se usuca excesiv (in special in sezonul rece) si apar simptome neplacute precum descuamarea sau mancarimile, puteti dilua un pumn de faina de ovaz in apa fierbinte din cada, pentru o baie cu proprietati terapeutice excelente. Mai puteti utiliza ovazul ca masca de infrumusetare, amestecand doua linguri din acest ingredient cu aceeasi cantitate de apa calda si o jumatate de lingura de miere. Adaugati si o picatura de lamaie sau putin praf de scortisoara. Lasati masca sa actioneze 10 minute, apoi clatiti pielea cu apa calduta.

3. Afinele

Acneea si vasele capilare sparte pot fi tratate cu un aliment cu excelente proprietati antioxidante - afinele. Bogate in antioxidanti si alti nutrienti pretiosi, aceste fructe de padure ajuta la echilibrarea si normalizarea nivelului de sebum din piele, rezultand o acumulare redusa a produselor reziduale care blocheaza porii si cauzeaza diverse probleme cutanate.

Afinele sunt utile si la regenerarea vaselor capilare sparte la nivelul tesutului cutanat, care pot degenera in aparitia varicelor. Vitamina C din afine ajuta la intarirea vaselor sanguine, facandu-le mai putin susceptibile la deteriorare.

4. Varza kale

Acest tip special de varza actioneaza ca un adjuvant excelent in tratarea si prevenirea cearcanelor si a imbatranirii premature a pielii. Datorita aportului bogat de vitamina A si K, varza kale protejeaza celulele cutanate de actiunea nociva a radicalilor liberi, responsabili si cu aparitia liniilor fine si a ridurilor.

Vitamina K este utila si in fortificarea pielii sensibile de sub ochi, care odata subtiata excesiv, face ca vasele de sange de la acest nivel sa devina vizibile - fenomen ce poarta numele de cearcane. Beneficiile cutanate ale verzei kale pot fi culese indiferent de modul in care acest aliment este consumat.

5. Zmeura

Zmeura, bogata in antioxidanti cu actiune puternica, ajuta pielea cu aspect tern si imbatranit sa isi recapete stralucirea si elasticitatea. Proprietatile antiimbatranire ale acestui fruct savuros se reflecta si in efectul de combatere a liniilor fine si a ridurilor. Uleiurile esentiale continute de zmeura actioneaza ca un factor natural de protectie impotriva razelor ultraviolete.

6. Dovleacul

Acneea si hiperpigmentarea sunt doua probleme cutanate care pot fi tinute sub control cu ajutorul dovleacului, un alt aliment minune pentru piele. La fel ca celelalte fructe si legume colorate, dovleacul aduce multiple beneficii tesutului cutanat (de aceea este inclus in numeroase masti, formule de exfoliere si lotiuni de ingrijire a pielii).

Enzimele care se regasesc in dovleac sunt foarte eficiente in eliminarea celulelor moarte alte pielii, in timp ce beta-carotenul hraneste pielea din plin si o ajuta sa absoarba apa si sa isi mentina nivelul optim de hidratare.

7. Cafeaua

Pungile de sub ochi si celulita sunt problemele care pot fi rezolvate cu ajutorul cafelei. Substanta principala din acest aliment, cafeina, are efect de constrictie la nivelul pielii, reducand aspectul umflat la pielii, mai ales in zona pleoapelor si sub ochi. Totodata, cafeaua macinata, introdusa in masti, are un efect anticelulitic, ameliorand pe termen scurt aspectul neplacut de coaja de portocala.

8. Uleiul de masline

Inca din Egiptul Antic, uleiul de masline este folosit ca ingredient important al ritualului de infrumusetare, fiind un remediu excelent pentru pielea uscata, aspra si crapata. Gelurile de dus cu efect puternic hidratant, lotiunile si cremele cu proprietati emoliente si hidratante superioare au la baza uleiul extras din masline.

9. Pestele gras

O portie de sardine contine aproximativ 1,5 grame de acizi grasi esentiali, aliati importanti ai pielii sanatoase si frumoase pana la varste inaintate. Cel mai important efect al lor este cel de combatere a inflamatiilor, sursele principale ale acneei.

10. Laptele de migdale

O alternativa excelenta la lactate, laptele de migdale reduce inflamatiile cutanate, fiind de ajutor in prevenirea si tratarea acneei, eruptiilor si ridurilor.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate