Clickmed
programare rapida la medic

Urmasii Romei, mai vulnerabili la HIV-SIDA decat restul lumii - studiu

Publicat la data de: 05 Septembrie 2008

Urmasii Imperiului Roman sunt mai predispusi la virusul HIV si la imbolnavirea de SIDA decat cei din tarile unde nu au ajuns legiunile, conform unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Provence din Franta.

Studiul arata ca genele care protejeaza impotriva HIV sunt mai frecvente in tarile unde Imperiul Roman nu a ajuns. Acestei gene, care apara organismul de HIV, ii lipsesc cateva elemente ADN, ceea ce impiedica maladia HIV sa infecteze celulele. Persoanele cu aceasta gena "mutanta" au o mai mare rezistenta contra HIV, iar daca sunt infectate cu acest virus, se imbolnavesc de SIDA dupa o durata mai indelungata decat urmasii Imperiului Roman.

Cercetatorii au studiat aproape 19.000 de mostre de ADN din Europa, iar rezultatele arata ca gena care protejeaza de HIV este mai rara in teritoriile cucerite de romani. Astfel, mai mult de 15 la suta dintre persoanele din nordul Europei, zona necucerita de romani, poarta aceasta gena, in timp ce in sud, in Grecia, de pilda, gena este prezenta la doar patru procente din populatie.

Motivul pentru raspandirea inegala a acestei gene protectoare de HIV nu a fost inca elucidat, iar asta deoarece raspandirea HIV a inceput in anii '80 si este, astfel, prea recenta pentru a putea avea vreo influenta asupra distributiei genei "mutante".

seful echipei de cercetatori francezi, dr. Eric Faure, crede ca, odata cu extinderea teritoriala a imperiului, romanii au transmis populatiei cucerite o boala care i-a ucis pe purtatorii genei protectoare impotriva HIV.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate