Clickmed
programare rapida la medic

Tratamentul care sa invinga HIV ar putea fi obtinut dintr-o enzima a celulelor corpului uman

Publicat la data de: 20 Octombrie 2008

O enzima din celulele corpului uman, ce are rolul de a lupta in mod natural impotriva virusului HIV, ar putea ajuta la obtinerea primului tratament care sa invinga aceasta maladie, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea California de sud, publicat de presa americana.

Enzima se numeste APOBEC-3G, iar structura ei a fost descoperita, abia acum, de cercetatorii americani. Potrivit acestora, enzima este prezenta in toate celulele corpului uman si este capabila sa opreasca virusul HIV inca de la primele semne de replicare. Oamenii de stiinta spun, insa, ca virusul a evoluat atat de mult, incat este capabil sa blocheze actiunea enzimei.

Potrivit cercetatorilor, descoperirea structurii acestei enzime arata in ce fel virusul HIV ataca ADN-ul, producandu-i acestuia mutatii. Cercetatorii au inteles, de asemenea, mecanismul de interactiune al enzimei cu ADN-ul uman, ceea ce asigura o pista de plecare pentru crearea de noi medicamente anti-HIV.

Date fiind rezultatele studiului american, specialistii spun ca, de-acum incolo, ar putea fi create medicamente care sa fie eficiente impotriva virusului HIV, prin eliminarea acestuia din organism.

De asemenea, enzima APOBEC-3G inhiba si virusul hepatitei B, iar alte enzime de tipul APOBEC au un rol important in cresterea anticorpilor si in dezvoltarea inimii.

Potrivit statisticilor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA, in Romania, la sfirsitul lunii iunie 2008, erau inregistrati 7.719 pacienti infectati cu virusul HIV, dintre care ponderea cea mai mare o au cei cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani.

In intreaga lume, se estimeaza ca sunt infectate cu HIV 33 de milioane de persoane, majoritatea din tari africane, conform datelor statistice pe 2007 ale Organizatiei Natiunilor Unite. Anul trecut, din cauza HIV-SIDA au murit doua milioane de oameni, cu 100.000 mai putin decat in 2006.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate