Clickmed
programare rapida la medic

Tot ce trebuie sa stim despre hernia dupa nasterea prin cezariana

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2019
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Ce este hernia

Sus
Tot ce trebuie sa stim despre hernia dupa nasterea prin cezariana

Hernia este o complicatie rara a operatiei de cezariana. Cunoasterea semnelor si simptomelor ne poate ajuta sa adoptam masurile corecte. O hernie care intervine dupa operatie se mai numeste si hernie postincizionala.

Operatia de cezariana este o procedura chirurgicala care poate duce la slabirea peretelui abdominal. Apare atunci cand parti ale intestinelor sau stomacului ies prin zonele slabite creand o umflatura.

Cum putem identifica hernia intervenita dupa operatia de cezariana, care sunt factorii de risc, tratamentul si modul de recuperare.

Simptomele unei hernii postoperatorii

Sus

Primul semn este o tumefactie chiar langa sau suprapusa inciziei chirurgicale.

Umflatura poate sa aiba marimea unui bob de strugure sau poate fi foarte mare. Poate sa isi schimbe in timp pozitia sau dimensiunea.

Uneori, persoana poate doar sa simta hernia, dar este mai degraba posibil ca ea sa fie vizibila. Are de obicei culoarea pielii. Poate sa apara si la cativa ani dupa interventie. In acest caz, ea poate fi observata de-a lungul cicatricei.

Uneori, hernia devine strangulata sau captiva. Aceasta se intampla cand tesutul herniat este prins sau captiv, ceea ce conduce la intreruperea alimentarii cu sange a organelor ca stomacul sau intestinul.

Simptome ale herniei strangulate sunt: intensificarea durerilor de abdominale, sensibilitate sau durere in zona herniei, ameteala, varsaturi, balonare.

Hernia strangulata este o urgenta medicala, ca si acuzarea de dureri sau probleme gastrointestinale in urma operatiei de cezariana.

Este hernia des intalnita dupa operatia de cezariana?

Sus

Herniile in urma operatiei de cezariana sunt rare. Un studiu din 2014, care a inclus 642.578 de femei din Australia, a aratat ca doar 0,2% dintre paciente au avut nevoie de ingrijiri medicale pentru hernie. Probabilitatea de a face hernie creste cu numarul de operatii cezariene ale femeii.

Un alt studiu efectuat tot in 2014, in Danemarca, a estimat ca 0,2% dintre femeile care au avut operatie cezariana au facut hernie in urmatorii 10 ani de la operatie. Riscul este mai mare in primii 3 ani dupa nastere.

Diagnosticul herniei dupa nasterea prin cezariana

Sus

In general, medicul poate sa diagnostigheze o hernie examinand zona afectata. Uneori, hernia este vizibila doar cand pacientul sta in anumite pozitii sau cand tuseste, deci doctorul poate sa palpeze incizia, sa ii ceara pacientei sa se aplece inainte sau sa tuseasca.

Tratamentul herniei dupa nasterea prin cezariana

Sus

Cand devine strangulata, hernia necesita interventie medicala de urgenta.

Printre efectele secundare ale unei hernii complexe se numara si perforarea intestinelor. In aceasta situatie pot fi necesare operatii suplimentare, tratament cu antibiotice sau supraveghere medicala in spital.

Chiar daca hernia nu este inca strangulata, cei mai multi doctori recomanda insa indepartarea ei pentru a evita ca acest lucru sa se intample in viitor. Aceasta interventie este insa lasata la alegerea pacientului care poate sa decida cand sa o programeze.

Operatia de indepartare a herniei include o anestezie generala. Persoana este complet adormita si inconstienta in timpul operatiei. Uneori, o anestezie locala poate fi suficienta, in functie de tipul de hernie si de localizarea ei. La anestezia locala, pacientul este treaz, dar zona supusa interventiei este amortita.

Chirurgul poate sa opereze hernia si printr-o taietura pe burta sau printr-o operatie laparoscopica. Operatia laparoscopica foloseste o mica incizie, de obicei in buric. Aceste incizii tind sa se vindece mai rapid si permit o mai buna recuperare.

Este important sa se discute cu medicul avantajele fiecarui tip de operatie. In unele cazuri, este posibila doar operatia printr-o taietura mare.

Recuperarea herniei dupa nasterea prin cezariana

Sus

Cei mai multi se recupereaza rapid dupa o operatie de hernie. Chiar daca hernia a fost mare sau complexa, ei sunt capabili sa isi revina si sa se intoarca acasa in aceeasi zi in care au fost operati. Durerea si sensibilitatea locului dupa operatie sunt lucruri normale.

O viata activa dupa operatie poate ajuta la o mai rapida recuperare si reduce riscul de a dezvolta complicatii cum ar fi aparitia cheagurilor de sange.
Trebuie anuntat medicul daca apar febra, sangerarea excesiva si durerea intensa.

Persoanele care au o munca de birou se pot intoarce la serviciu intr-o saptamana sau doua. Cei al caror loc de munca implica mai mult efort fizic trebuie sa astepte mai mult. Medicul va face cunoscut fiecarei persoane inaintea operatiei care este timpul necesar pentru recuperare si restrictiile de care trebuie sa tina cont.

Factorii de risc

Sus

Riscul de a face hernie creste la femeile care au avut mai multe operatii cezariene. Conform unui studiu din 2014, o femeie care a avut doua cezariene este de trei ori mai expusa riscului de a face hernie, in timp ce pentru cinci cezariene, riscul creste de sase ori.

O hernie poate interveni oricand dupa cezariana, dar probabilitatea cea mai mare sa apara este in primii trei ani.

Persoanele care in trecut au mai avut hernii abdominale sunt mai susceptibile de a face din nou si dupa operatia de cezariana, deoarece peretele abdominal este deja slabit.
Este importanta discutarea cu medicul asupra riscurilor implicate. Pacientele care au fost anterior operate de hernie ar trebui sa se asigure ca doctorul cunoaste asta.

Complicatiile herniei dupa nasterea prin cezariana

Sus

In unele cazuri, o hernie mica poate sa se vindece de la sine. Exista insa si riscul ca hernia sa devina strangulata sau captiva, de aceea sunt esentiale investigatii medicale.

Principala complicatie a herniei este strangularea ei, ceea ce pune viata in pericol pentru ca poate cauza probleme ca:

- perforarea intestinelor
- blocarea intestinelor
- hemoragie interna
- acumularea de lichid in cavitatea abdominala.

Persoanele care sunt in asteptarea unei operatii de hernie trebuie sa intrebe doctorul despre semnele unei hernii strangulate pentru ca, daca le au, sa primeasca de urgenta ingrijiri medicale.

Rata de recidiva a herniei dupa nasterea prin cezariana

Sus

Recuperarea dupa hernia consecutiva unei operatii de cezariana este de obicei cu bune rezultate, dar exista posibilitatea ca ea sa recidiveze.

Potrivit American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), femeile care au nascut pe cale vaginala dupa o nastere prin cezariana au 60-80 % sanse de succes.

De aceea, daca exista ingrijorarea pentru aparitia unei noi hernii, ar fi preferabil sa se evite operatia si sa se incerce in schimb o nastere vaginala.

Herniile dupa operatia de cezariana sunt rare, de aceea nu sunt disponibile multe informatii referitor la riscul de recidiva.

Nu se poate prevedea daca o persoana va face sau nu o alta hernie.

Prin ingrijire adecvata, majoritatea cazurilor de hernie incizionala dupa operatia de cezariana se vindeca. Cele mai multe femei vor putea sa aiba si alte nasteri dupa aceea, si chiar nasterea pe cale naturala.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate