Clickmed
programare rapida la medic

Hernia inghinala – semne, factori de risc, preventie

Actualizat la data de: 03 Noiembrie 2017

Generalitati

Sus
Hernia inghinala – semne, factori de risc, preventie

Hernia inghinala apare atunci cand tesutul moale, de obicei o parte a membranei ce captuseste cavitatea abdominala sau o parte a intestinului, patrunde printr-un punct slab in muschii abdominali.

Umflatura rezultata poate fi dureroasa, mai ales atunci cand tusiti, va aplecati sau ridicati un obiect greu.

Hernia inghinala in sine nu este neaparat periculoasa. Ea se poate trata sau poate disparea de la sine, cu toate acestea se poate ajunge la complicatii ce pot pune viata in pericol.

Din acest motiv, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a repara hernia inghinala daca aceasta devine dureroasa sau se mareste.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze ale aparitiei herniei inghinale
  4. Factori de risc
  5. Complicatii
  6. Teste si diagnosticare
  7. Tratamente
  8. Preventie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Unele tipuri de hernii inghinale nu determina niciun simptom. S-ar putea sa nu stiti ca suferiti de aceasta conditie pana cand medicul nu descopera in timpul unui examen medical de rutina.

De multe ori, cu toate acestea, se poate vedea si simti umflatura creata de hernie. Umflatura este mult mai evidenta atunci cand stati in picioare si devine mai dureroasa mai ales daca tusiti.

Semnele si simptomele herniei inghinale includ:

-O umflatura in zona oaselor pubiene;
-O senzatie de arsura sau durere la nivelul umflaturii;
-Durere sau disconfort in zona inghinala, atunci cand tusiti, va aplecati sau ridicati anumite lucruri;
-O senzatie de greutate in zona inghinala;
-Slabiciune sau presiune la nivelul zonei inghinale;
-Ocazional, durere si umflaturi in jurul testiculelor, atunci cand intestinul proeminent coboara in scrot.

Ar trebui sa fiti capabil sa impingeti usor hernia inapoi in abdomen atunci cand sunteti culcat. Daca nu puteti face acest lucru, aplicati un pachet cu gheata pe zona afectata pentru a reduce umflatura suficient, astfel incat hernia sa alunece usor inapoi.

Hernia incarcerata. Daca nu sunteti in masura sa impingeti hernia inapoi, epiplonul sau o portiune a intestinului poate fi prins in peretele abdominal. Hernia incarcerata poate duce la o hernie strangulata, care taie alimentarea cu sange a intestinului.

Este nevoie de o interventie chirurgicala pentru a repara hernia si a restabili alimentarea cu sange a intestinului. O hernie strangulata poate pune viata in pericol, in cazul in care nu este tratata.

Semnele si simptomele herniei strangulate includ:

-Greata sau varsaturi sau ambele;
-Febra;
-Ritm cardiac rapid;
-Durere brusca, ce se amplifica rapid;
-O umflatura a herniei, care isi transforma culoarea in rosu sau violet.

Semne si simptome la copii. Hernia inghinala la nou-nascuti rezulta dintr-o slabiciune in peretele abdominal, care este prezenta la nastere. Uneori, hernia poate fi vizibila doar atunci cand copilul plange sau tuseste. In ceea ce priveste un copil mai mare, o hernie este probabil sa fie evidenta atunci cand copilul tuseste.

Cand se poate vedea un medic?

Trebuie sa mergeti la un medic daca aveti o protuberanta dureroasa sau notabila in zona inghinala pe fiecare parte a osului pubian. Umflatura este probabil sa fie mai evidenta atunci cand sunteti in picioare in pozitie verticala si, de obicei, se poate simti daca ati pus direct mana pe zona afectata. Solicitati asistenta medicala imediata in cazul in care o umflatura ce denota hernia devine rosie sau violet.

Cauze ale aparitiei herniei inghinale

Sus

Unele hernii inghinale nu au nicio cauza aparenta. Altele au loc ca urmare a:

-Presiunii crescute in interiorul abdomenului;
-Unui punct slab pre-existent in peretele abdominal;
-Unei combinatii de crestere a presiunii in interiorul abdomenului;
-Amanarii defecatiei in timpul tranzitului intestinal sau urinarii;
-Ridicarii de greutati;
-Lichidului din abdomen (ascita);
-Sarcinii;
-Greutatii excesive;
-Tusei cronice sau stranutului puternic.

In cazul mai multor persoane, slabiciunea peretelui abdominal care conduce la o hernie inghinala apare la nastere, atunci cand captuseala abdominala nu se inchide in mod corespunzator. Alta hernie inghinala se dezvolta mai tarziu in viata, atunci cand muschii slabesc sau se deterioreaza din cauza mai multor factori, cum ar fi imbatranirea, activitatile fizice obositoare sau o tuse care este insotita de fumat.

La barbati, punctul slab apare de obicei in canalul inghinal, in cazul in care cordonul spermatic intra in scrot. La femei, canalul inghinal poarta un ligament care ajuta la mentinerea uterului la locul lui, iar herniile uneori apar in cazul in care tesutul conjunctiv din uter se ataseaza la tesutul inconjurator al osului pubian.

Herniile inghinale sunt mai frecvente la barbati. Barbatii sunt mai susceptibili de a avea un punct slab inerent de-a lungul canalului inghinal. La bebelusii de sex masculin, testiculele se formeaza in abdomen si apoi canalul inghinal coboara in scrot.

La scurt timp dupa nastere, canalul inghinal se inchide aproape complet – lasand suficient loc pentru cordonul spermatic sa treaca, insa nu are suficient loc de a permite testiculelor sa se mute inapoi in abdomen. Uneori, canalul nu se inchide corespunzator, astfel ca zona devine slabita.

Punctele slabe pot aparea, de asemenea, in peretele abdominal mai tarziu in timpul vietii, in special dupa un traumatism sau dupa o interventie chirurgicala la nivelul cavitatii abdominale.

Indiferent daca aveti sau nu o slabiciune pre-existenta, o presiune suplimentara care se pune pe abdomen din cauza ridicarii unor greutati, din cauza sarcinii sau a excesului de greutate poate provoca o hernie inghinala.

Factori de risc

Sus

Factorii de risc pentru o hernie inghinala includ:

-Sexul masculin – sunteti mult mai susceptibil de a dezvolta hernie daca sunteti barbat. De asemenea, majoritatea copiilor sau nou-nascutilor ce prezinta hernie inghinala sunt baieti.

-Istoricul familial – riscul de hernie inghinala creste daca aveti o ruda apropiata, cum ar fi un parinte sau un frate ce prezinta aceasta stare.

-Anumite afectiuni medicale – persoanele ce sufera de fibroza chistica, o boala ce pune viata in pericol, ce provoaca leziuni pulmonare severe si adesea o tuse cronica sunt mai susceptibile de a dezvolta hernie inghinala.

-Tuse cronica – o tuse cronica, cum ar fi din cauza fumatului, creste riscul de hernie inghinala.

-Constipatie cronica – amanarea defecatiei din timpul tranzitului intestinal este o cauza comuna a herniei inghinale.

-Greutate excesiva – acest lucru pune o presiune suplimentara pe abdomen.

-Sarcina – poate slabi muschii abdominali, cauzand cresterea presiunii din interiorul abdomenului.

-Anumite ocupatii – avand un loc de munca ce necesita statul in picioare pe perioade lungi de timp sau munca fizica grea creste riscul de a dezvolta aceasta conditie.

-Nasterea prematura – sugarii care se nasc mai devreme de termen sunt mai susceptibili de a dezvolta hernie inghinala.

-Antecedente de hernie – daca ati mai avut hernie inghinala, este mult mai probabil sa dezvoltati din nou aceeasi conditie, insa pe partea opusa.

Complicatii

Sus

Complicatiile herniei inghinale includ:

-Presiune asupra tesuturilor inconjuratoare;
-Hernie incarcerata;
-Strangulare – o hernie incarcerata poate taia fluxul sanguin la o parte a intestinului. Aceasta conditie se numeste strangulare si poate duce la moartea tesutului intestinal afectat. O astfel de conditie pune in pericol viata si necesita o interventie chirurgicala imediata.

Teste si diagnosticare

Sus

Un examen fizic este tot ce trebuie pentru a diagnostica hernia inghinala. Medicul dumneavoastra trebuie sa va intrebe despre semnele si simptomele pe care le aveti si va verifica umflatura de la nivelul zonei abdomenului.

Tratamente

Sus

In cazul in care hernia inghinala este mica si nu deranjeaza, medicul poate recomanda sa mai asteptati putin. Hernia inghinala dureroasa necesita o interventie chirurgicala pentru a calma disconfortul si pentru a preveni complicatiile grave. Exista doua tipuri de operatii de hernie – deschiderea herniei si repararea laparoscopica.

1.Deschiderea herniei – chirurgul face o incizie in zona inghinala si impinge epiplonul proeminent sau intestinul inapoi in abdomen. Apoi, chirurgul coase impreuna muschiul slabit sau rupt. De foarte multe ori, zona slaba este intarita si sustinuta cu o plasa sintetica. Dupa operatie, va puteti deplasa cat mai curand posibil, dar reluarea activitatilor normale dureaza de la 4 pana la 6 saptamani.

2.Laparoscopia – in cadrul acestei proceduri minim invazive, chirurgul opereaza prin mai multe incizii mici la nivelul abdomenului. Un tub mic echipat cu o camera video mica se introduce intr-o singura incizie.

Ghidat de camera, chirurgul introduce instrumente mici printr-o alta incizie pentru a repara hernia folosind ochiuri de plasa sintetica. Unele studii indica faptul ca o operatie laparoscopica poate avea un risc crescut de complicatii si de reaparitie a herniei dupa o interventie chirurgicala.

Aceste riscuri pot fi reduse in cazul in care procedura este efectuata de un chirurg cu o vasta experienta in astfel de operatii.
Interventia laparoscopica nu este tocmai potrivita daca:

-Aveti o hernie inghinala mare;
-Intestinul este impins in jos in scrot;
-Ati avut o interventie chirurgicala pelviana anterioara, cum ar fi chirurgia de prostata (prostatectomie);
-Nu puteti primi anestezie generala.

Exista factori de risc dupa operatie?

Repararea herniei inghinale este o operatie de rutina, cu foarte putine riscuri. Cu toate acestea, pana la 10% dintre persoanele cu hernie revin la un moment dat dupa o interventie chirurgicala. In jurul valorii de 2-4% dintre cazurile de hernii se afla persoanele care se intorc in termen de 3 ani.

Alte complicatii posibile ale herniei inghinale dupa operatie includ:

-Sangerare sau construirea de lichid in spatiul lasat de hernie;
-Edem dureros si echimoze ale testiculelor sau la baza penisului (la barbati);
-Durere si amorteala in zona abdomenului cauzate de un nerv ce a fost deteriorat sau prins in timpul interventiei chirurgicale;
-Deteriorarea alimentarii cu sange a testiculului;
-Deteriorarea deferentului – tubul care transporta sperma la testicule.
Complicatiile sunt mult mai probabile daca sunteti in varsta de peste 50 de ani, fumati sau suferiti de alte boli, cum ar fi bolile de inima sau problemele respiratorii.

Preventie

Sus

Nu puteti preveni defectul congenital care va face sensibil la o hernie inghinala. Puteti sa faceti diverse lucruri pentru a reduce presiunea asupra muschilor abdominali si a tesuturilor, cu toate acestea. De exemplu:

-Mentineti-va o greutate sanatoasa si discutati cu medicul despre cel mai bun plan de exercitii si diete pentru dumneavoastra;
-Mancati alimente bogate in fibre – fructele, legumele si cerealele integrale contin fibre, care pot ajuta la prevenirea constipatiei;
-Ridicati obiecte grele cu atentie sau evitati ridicarea lor – daca trebuie sa ridicati ceva greu, indoiti intotdeauna genunchii, nu talia;
-Renuntati la fumat – pe langa rolul sau in cauzarea mai multor boli grave, fumatul cauzeaza adesea o tuse cronica, care poate duce la aparitia sau agravarea herniei inghinale.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate