Hepatita C! Hepatita B! - Informeaza-te! Testeaza-te!

Publicat la data de: 21 Mai 2010 | Actualizat la data de: 21 Mai 2010
Hepatita C! Hepatita B! - Informeaza-te! Testeaza-te!

In perioada 22 - 23 mai 2010 se va desfasura in 9 orase din tara o campanie de informare cu privire la hepatitele virale cronice, intitulata "Afla de C! Afla de B! - Informeaza-te! Testeaza-te!". Campania este sustinuta de asociatiile pacientilor cu afectiuni hepatice, cu sprijinul Roche Romania.

In cadrul campaniei vor fi distribuite peste 300.000 de materiale informative in 15 hipermarketuri din Bucuresti, Oradea, Suceava, Ploiesti, Braila, Constanta, Focsani, Iasi si Cluj-Napoca. Campania vine in completarea manifestarilor prilejuite de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitelor Virale, marcata in fiecare an in data de 19 mai.

Hepatitele virale in Romania - Studiu epidemiologic national – ale carui rezultate sunt anuntate in premiera

Conform unui studiu epidemiologic recent realizat de o echipa coordonata de Conf. Dr. Liana Gheorghe de la Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, in Romania, prevalenta hepatitei virale C este de 3,23% din totalul populatiei, iar a hepatitei virale B de 4,37%. din totalul populatiei.

Acest lucru se poate traduce in cifre absolute in peste 1,5 milioane de persoane infectate cu unul din cele doua virusuri, B si C, care determina o evolutie spre ciroza sau cancer hepatic.

Acesta este primul studiu epidemiologic derulat la nivel national, ale carui rezultate sunt prezentate acum in premiera publicului larg.

Hepatitele virale, in lume


Afectand una din 12 persoane la nivel global, hepatitele virale B si C sunt considerate "ucigasi tacuti", deoarece persoanele infectate pot sa nu manifeste nici un fel de simptome, nestiind astfel ca sunt afectati de aceste boli. Netratate, hepatitele virale B si C pot duce la ciroza hepatica, cancer hepatic sau insuficienta hepatica, complicatii ce ameninta direct viata pacientilor.

La nivel global, aproximativ 4 milioane de persoane sunt infectate anual cu virusul hepatitic C, aceastea adaugandu-se celor 180 de milioane de persoane deja infectate. Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste hepatita virala B ca pe una dintre principalele maladii care afecteaza astazi populatia lumii avand in vedere ca 350 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, in intreaga lume. Hepatita virala B este o boala ce se transmite usor, ratele de infectare fiind cu 50 pana la 100 de ori mai mari decat in cazul infectiei HIV. In fiecare an, peste 500,000 de persoane mor din cauza hepatitei virale B.

Pentru informatii suplimentare cu privire la impactul hepatitelor virale B si C si Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei, va rugam sa accesati:

- World Hepatitis Alliance: www.worldhepatitisalliance.org
- World Health Organization: www.who.int
- Sanohep Romania: www.sanohep.ro
- Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice: www.hepato.ro


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu Interviu acordat SfatulMedicului.ro...

    Intrebare :Domnule Profesor va multumim ca ati sacrificat o parte din timpul dvs pentru a ne acorda acest interviu. Sunteti Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, autorul primelor transplante de ficat din Romania (si deocamdata...citeste mai mult

  • Aplicatiile Ozonoterapiei in tratamentul hepatitelor virale Aplicatiile Ozonoterapiei in...

    Hepatitele virale cu virus B si C reprezinta o importanta problema de sanatate publica prin procentul crescand de imbolnaviri, rata ridicata de cronicizare, afectarea capacitatii de munca si a calitatii vietii, dar si prin costurile apreciabile pe care le presupune...citeste mai mult

  • Terapiile complementare cresc eficienta medicinei alopate in lupta cu cancerul Terapiile complementare cresc...

    Generalitati Cercetarea medicala a facut progrese uluitoare, cu toate acestea, tehnicile de abordare a tumorilor canceroase raman agresive si au efecte secundare care afecteaza calitatea vietii pacientilor. Tratamentul chirurgical, care presupune rezectia...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate