Clickmed
programare rapida la medic

Hemoroizii – cand ar trebui sa consultati medicul?

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2016

Generalitati

Sus
Hemoroizii – cand ar trebui sa consultati medicul?

Hemoroizii sunt vene umflate si inflamate din anus si rectul inferior.

Hemoroizii pot rezulta din amanarea scaunului in timpul tranzitului intestinal sau din cauza presiunii prea mari pe aceste vene in timpul sarcinii, printre alte cauze.

Hemoroizii pot fi amplasati in interiorul rectului (hemoroizi interni) sau se pot dezvolta sub pielea din jurul anusului (hemoroizii externi).

Hemoroizii sunt afectiuni comune. Pana la varsta de 50 de ani, aproximativ jumatate dintre adulti au avut de-a face cu mancarimi, disconfort si sangerari ce pot semnala prezenta hemoroizilor.

Din fericire, mai multe optiuni eficiente sunt disponibile pentru a trata hemoroizii. Majoritatea oamenilor pot scapa de aceste simptome cu ajutorul tratamentelor specifice si prin mici modificari in stilul de viata.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semnalele si simptomele hemoroizilor
  3. Tratament
  4. Strategii simple pentru a preveni hemoroizii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Semnalele si simptomele hemoroizilor

Sus

-Sangerari in timpul tranzitului intestinal – se pot observa mici cantitati de sange de culoarea rosu aprins in vasul toaletei.
-Mancarimi sau iritatie in regiunea anala.
-Durere sau disconfort.
-Umflaturi in jurul anusului.
-Un nod in apropierea anusului, ce poate fi sensibil sau dureros.
-Scurgeri de fecale.

Simptomele depind de obicei de localizarea hemoroizilor. Hemoroizii interni se afla in interiorul rectului. De obicei, dumneavoastra nu ii puteti vedea sau simti si ei, la randul lor, nu cauzeaza disconfort.

Dar amanarea scaunelor sau iritatiile din timpul scaunului pot deteriora o suprafata delicata a hemoroizilor si acestia pot sangera. Ocazional, amanarea poate impinge un hemoroid intern prin deschiderea anala. Acest lucru este cunoscut sub numele de hemoroid proeminent sau prolaps si poate provoca dureri si iritatii.

Hemoroizii externi se afla sub pielea din jurul anusului. Cand anusul este iritat, hemoroizii externi pot provoca mancarimi sau sangerari. Uneori, sangele dintr-un hemoroid extern formeaza un cheag (tromb), ducand la durere severa, tumefactie si inflamatie.

Cand puteti vedea un medic? Sangerarea din timpul tranzitului intestinal este un semn comun al aparitiei hemoroizilor. Insa sangerarile rectale pot aparea cu alte boli, inclusiv cancer colorectal sau cancer anal. Nu presupuneti ca sangerarea vine de la hemoroizi fara a consulta un medic.

Medicul va poate face un examen fizic si alte teste pentru a diagnostica hemoroizii si a exclude alte conditii mai grave sau alte boli. Daca simptomele de hemoroizi incep sa apara, impreuna cu o schimbare majora a tranzitului intestinal sau daca aveti scaune maro, cheaguri de sange amescate cu scaun, consultati medicul imediat. Aceste tipuri de scaune pot semnala si alte sangerari in afara tractului digestiv.

Solicitati asistenta de urgenta, daca aveti cantitati mari de sangerare rectala, ameteli sau lesin.

Venele din jurul anusului au tendinta de a se intinde sub o anumita presiune si se pot umfla. Factorii ce ar putea provoca cresterea presiunii includ:
a. Amanarea scaunului in timpul tranzitului intestinal;
b. Statul la toaleta pentru perioade mai lungi de timp;
c. Diaree cronica sau constipatie;
d. Obezitatea;
e. Sarcina;
f. Actul sexual anal;
g. Dieta saraca in fibre;

Hemorozii sunt mult mai susceptibili de a aparea pe masura ce dumneavoastra imbatraniti, deoarece tesuturile care sustin venele in rect si anus se pot slabi si intinde odata cu inaintarea in varsta.

Complicatiile de hemoroizi sunt rare, dar includ:

a. Anemii. Pierderea de sange poate provoca anemie, in cazul in care nu aveti suficiente celule rosii sanatoase pentru a transporta oxigenul la celule. Acest lucru poate duce la oboseala si slabiciune.

b. Strangularea hemoroidului. Daca alimentarea cu sange a unui hemoroid intern este taiata, hemoroidul poate fi strangulat si poate provoca dureri extreme, ajungandu-se pana la moartea tesutului (gangrena).

Medicul dumneavoastra poate fi in posibilitatea de a vedea daca aveti hemoroizi externi pur si simplu prin cautarea lor.

Testele si procedurile pentru diagnosticarea hemoroizilor interni pot include:

a. Examinarea rectului si al canalului anal pentru identificarea anomaliilor. In timpul unui examen digital rectal, medicul introduce degetul lubrifiat in rect cu ajutorul unei manusi. El poate simti ceva neobisnuit, cum ar fi unele excrescente. Examenul ii poate da medicului o indicatie a ceea ce ar putea fi si daca mai sunt necesare alte teste suplimentare.

b. Examinarea vizuala a canalului anal si al rectului. Deoarece hemoroizii interni sunt adesea prea moi pentru a fi simtiti in timpul unui examen rectal, medicul va poate examina partea de jos a colonului si a rectului cu un anoscop, proctoscop sau sigmidoscop.

Medicul poate dori oricand sa faca o examinare mai larga la intreg colonul cu ajutorul colonoscopului. Acest lucru ar putea fi recomandat in cazul in care:

- semnele si simptomele sugereaza ca ati putea avea o alta boala la nivelul sistemului digestiv;
- aveti factori de risc pentru cancer colorectal.

Tratament

Sus

De cele mai multe ori, tratamentele impotriva hemoroizilor presupun luarea masurilor pe care le puteti lua pe cont propriu, cum ar fi unele modificari ale stilului de viata. Dar, uneori, sunt necesare si medicamente sau proceduri chirurgicale.

Medicamente. In cazul in care hemoroizii produc doar o stare usoara de disconfort, medicul va poate sugera creme, unguente, supozitoare sau tampoane. Aceste produse contin ingrediente, cum ar fi hamamelis sau hidrocortizon, ce pot calma durerile si mancarimile, cel putin temporar. Nu utilizati o crema sau alte produse pentru mai mult de o saptamana, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda acest lucru. Aceste produse pot provoca reactii adverse, cum ar fi eruptiile cutanate, inflamatii sau subtierea pielii.

Proceduri invazive minime. In cazul in care un cheag de sange s-a format in cadrul unui hemoroid extern, medicul poate elimina cheagul cu o incizie simpla.

Injectia (scleroterapie). In aceasta procedura, medicul injecteaza o solutie chimica in tesutul hemoroizilor pentru a-l micsora.

Coagularea (infrarosu, laser sau bipolara). Tehnicile de coagulare utilizeaza laserul sau lumina infrarosie ori caldura. Aceasta provoaca urme mici, sangerare.

Proceduri chirurgicale. Daca alte proceduri nu au avut succes sau aveti hemoroizi de dimensiuni mari, medicul va poate recomanda o procedura chirurgicala. Chirurgia poate fi efectuata in ambulatoriu sau ar putea fi necesar sa stati in spital peste noapte.

a. Eliminarea hemoroizilor. In timpul unei hemoroidectomii, chirurgul indeparteaza tesutul excesiv care cauzeaza sangerari. Pot fi utilizate diverse tehnici. O interventie chirurgicala se poate face cu un anestezic local combinat cu sedare, un anestezic spinal sau o anestezie generala. Hemoroidectomia este modul cel mai eficient si complet pentru a trata hemoroizii gravi sau recurenti. Complicatiile pot include dificultate temporara a golirii vezicii urinare si alte infectii ale tractului urinar asociate cu aceasta problema. Medicamentele pot calma durerea. O baie calda va poate fi de mare ajutor.

b. Capsarea hemoroidului. Capsarea implica, in general, mai putina durere decat hemoroidectomia si permite o revenire mai timpurie la activitatile obisnuite. Comparativ cu hemoroidectomia, capsarea a fost asociata cu un risc mai mare de recurenta si prolaps rectal, in care o parte din rect iese din anus. Discutati cu medicul dumneavoastra ce optiune este cea mai buna.

Va puteti scuti o durere usoara, o tumefactie sau o inflamatie a hemoroizilor cu diverse tratamente la domiciliu. Adesea, acestea sunt singurele tratamente necesare.

a. Utilizati tratamente de actualitate. Aplicati o crema sau supozitoare ce contin hidrocortizon sau un agent de amortire.

b. Baie calda. Faceti baie in apa calda 10-15 minute de doua-trei ori pe zi.

c. Pastrati zona anala curata. Faceti dus zilnic pentru a curata usor pielea din jurul anusului cu apa calda. Sapunul nu este necesar si poate agrava problema.

d. Evitati alcoolul sau servetelele parfumate. Zona se usuca usor cu un uscator de par dupa baie.

e. Nu folositi hartie igienica uscata. Pentru a ajuta la mentinerea zonei anale curata dupa un scaun, folositi hartie igienica umeda, ce nu contine parfum sau alcool.

Strategii simple pentru a preveni hemoroizii

Sus

a. Consumati alimente ce contine fibre. Hemoroizii apar mai adesea la persoanele care au miscarile intestinului rare. Una dintre cele mai simple modalitati ca miscarile sa devina mai regulate este completarea cu fibre a organismului, fie prin diete ori suplimente. Adaugarea de fibre la dieta este recomandarea universala atat a medicilor de familie, cat si a gastroenterologilor. Necesarul de fibre pentru o zi este de 25-30 de grame. Sursele alimentare ce contin fibre sunt: legumele (mazarea, lintea, fasolea), cerealele integrale (orzul, fulgii de tarata, fulgii de ovaz, orezul brun), fructe (zmeura, perele, merele si bananele).

b. Beti suficienta apa. Aceasta strategie de prevenire a hemoroizilor este simpla si ieftina, dar atat de putini dintre noi, de fapt, o fac. Impreuna cu o alimentatie sanatoasa si plina de fibre, hidratarea adecvata cu apa este cheia pentru a avea miscarile intestinului sanatoase. O cantitate suficienta de apa potabila ajuta la prevenirea constipatiei si prin urmare scade amanarea scaunului. Beti de la 6 pana la 8 pahare cu apa in fiecare zi.

c. Faceti exercitii. Exercitiile ajuta la mentinerea colonului sanatos. Cu toate acestea, exercitiile ce cresc presiunea abdominala (halterele) pot duce la formarea de hemoroizi. Daca aveti un istoric cu probleme de hemoroizi, va puteti orienta spre a ridica greutati mai mici sau alte activitati fizice mai putin intense si sa optati pentru diverse exercitii mai moderate, cum ar fi yoga, inot, mersul pe jos.

d. Fiti atent atunci cand vine vorba de laxative. Cand sunteti constipat, unele suplimente cu fibre va pot ajuta sa va reglati tranzitul intestinal si pot preveni si hemoroizii. Cele mai sigure laxative sunt cele care lucreaza cu corpul dumneavoastra, mai degraba decat cele care stimuleaza activitatile fiziologice normale. Unele laxative lucreaza prin stimularea contractiei intestinale pentru a muta continutul. Acest lucru ar putea duce la aparitia de hemoroizi. Pentru a preveni sau a trata hemoroizii ce sunt activi in organism, unii medici recomanda laxativele osmotice, deoarece cresc cantitatea de apa in intestin si reduc constipatia.

e. Evitati amanarea scaunului. Acest obicei nepotrivit pune presiune pe venele din rect, aceasta fiind una dintre cauzele comune de aparitie a hemoroizilor. In unele cazuri, acest lucru se poate intampla ca urmare a impingerii prea tare atunci cand incercati sa aveti un scaun.

f. Alte situatii nefavorabile ce pot provoca aparitia hemoroizilor sunt ridicarea de obiecte grele, o tuse cronica sau chiar sarcina.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate