Clickmed
programare rapida la medic

Virusul Papiloma Uman - generalitati

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2017
Generalitati">

Generalitati

Sus
Virusul Papiloma Uman - generalitati Vezi galerie foto

Virusul Papiloma Uman este un virus comun (frecvent intalnit), care cauzeaza anomalii ale celulelor sau tumori la nivelul pielii. HPV poate determina modificari ale tesuturilor de la nivelul membrelor superioare si inferioare, corzilor vocale, gurii si organelor genitale. Pana acum au fost identificate mai mult de 60 de tipuri de HPV, fiecare tip infectand o anumita parte a corpului. In continuare ne vom referi la implicatiile lui ginecologice.

De ce este important Virusul Papiloma Uman?

Virusul Papiloma Uman este important, deoarece modificarile tesuturilor determinate de anumite tipuri de HPV se pot transforma in
cancere ale organelor genitale feminine. Diagnosticarea si tratamentul adecvat al acestor modificari pot preveni cancerele.

Unde poate creste HPV?

HPV poate creste in
cervix (orificiul de deschidere al uterului), vagin, vulva (labiile vaginului), uretra (orificiul urinar) si anus (orificiul prin care se termina intestinul gros).

Ce fel de modificari tisulare determina HPV?

HPV determina doua tipuri de modificari tisulare:

- condiloame (negi);

- displazii (tesuturi precanceroase).

Medicii depisteaza prezenta acestor modificari tisulare prin examinarea vulvei si vaginului si prin examenul Papanicolau.
Condiloamele (negii genitali) sunt niste tumori asemanatoare negilor, localizate in aria genitala, cel mai frecvent la exteriorul vulvei. De obicei, sunt nedureroase, dar pot determina prurit (mancarimi), arsuri sau sangerari usoare.

Pot fi localizate, de asemenea, in jurul uretrei sau anusului. Cele din interiorul vaginului sau de pe cervix, de obicei sunt plate si sunt descoperite prin intermediul examenului Papanicolau.

Prin displazie se intelege prezenta unor celule anormale la nivelul pielii. Displazia nu este similara cancerului, dar se poate transforma in cancer dupa mai multi ani daca nu este tratata.

Prin tratament, displazia este vindecata, astfel ca posibilitatea transformarii in cancer dispare.
Singurul mod de a depista displazia este examenul Papanicolau sau
biopsia (prelevarea si examinarea unei parti de tesut). Displazia poate fi evaluata cu ajutorul colposcopiei, dar diagnosticul final este pus prin biopsie. Este localizata cel mai frecvent la nivelul cervixului, dar poate aparea, de asemenea, la nivelul vaginului si vulvei.

Cuprins articol

  1. Generalitati">Generalitati
  2. Diagnostic">Diagnostic
  3. Mod de transmitere">Mod de transmitere
  4. Prevenire">Prevenire
  5. Vaccinarea HPV">Vaccinarea HPV
  6. Citeste pe aceeasi tema

Diagnostic

Sus

Condiloamele sunt diagnosticate simplu, prin examinare clinica. Singurul mod de a depista displazia este examenul Papanicolau sau biopsia (prelevarea si examinarea unei parti de tesut). Displazia poate fi evaluata cu ajutorul colposcopiei, dar diagnosticul final este pus prin biopsie. Este localizata cel mai frecvent la nivelul cervixului, dar poate apare, de asemenea, la nivelul vaginului si vulvei.

Screeningul pentru infectia HPV se face prin testul Papanicolau. Cand acesta releva modificari caracteristice ale celulelor cervicale, se indica in continuare testarea HPV. Testul pentru HPV consta in determinarea AND-HPV intr-o proba recoltata de la nivelul colului uterin (asemanator testului Papanicolau). Prin acesta se determina prezenta infectiei HPV si se determina tipurile de virus implicate in infectie.
Pana in prezent nu a fost implementat un test HPV pentru barbati.

Mod de transmitere

Sus

In momentul de fata se stiu foarte putine despre cum sau cand ne putem infecta cu HPV. Transmiterea se face indeosebi prin contact sexual cu o persoana infectata. Femeile pot fi expuse infectiei cu HPV si sa nu prezinte displazie sau condiloame timp de multi ani. Femeile si barbatii pot fi, de asemenea, infectati cu HPV fara sa stie acest lucru, neprezentand nici un fel de semn sau simptom.

Prevenire

Sus

Pentru a reduce riscul de transmitere si contaminare cu virusul HPV se recomanda:

- reducerea numarului de parteneri sexuali;

- evitarea ultiplilor partenerilor sexuali;

- utilizarea prezervativului (prezervativul asigura protectie impotriva majoritatii bolilor cu transmitere sexuala; insa nu poate asigura o protectie 100% impotriva HPV, deoarece nu impiedica in totalitate contactul cu pielea la nivel genital);

- evitarea contactului sexual cu parteneri care prezinta condiloame vizibile la nivel genital;

- efectuarea regulata a testului Papanicolau, in cazul femeilor si incurajarea sotiilor sau prietenelor in acest sens, in cazul barbatilor;

- vaccinarea impotriva HPV, recomandata femeilor inainte de inceperea vietii sexuale.

Vaccinarea HPV

Sus

Recent a fost introdus si in tara noastra vaccinul impotriva infectiei cu anumite tipuri de HPV, comercializat sub numele de Silgard (sau Gardasil).

Vaccinul nu trateaza infectia HPV, condiloamele aparute sau leziunile cervicale deja existente. Acesta este doar un vaccin care poate ajuta la protectia impotriva infectiei cauzata de HPV tipurile: 6, 11, 16 si 18. HPV tipurile 16 si 18 au fost incriminate in 70% dintre cazurile de cancer, iar tipurile 6 si 11 au fost incriminate in 90% dintre verucile genitale.

Vaccinul nu poate asigura protectia 100% in toate cazurile si nu poate preveni alte tipuri de cancer cervical sau infectia cu alte tipuri de HPV decat a cele continute in vaccin.

Administrare: se adminitreaza 3 injectii in 6 luni. Schema standard recomandata este 0-2-6 luni:

- prima doza;

- a doua doza la 2 luni de la prima doza;

- a treia doza la 6 luni de la prima doza.

In principiu, a doua doza trebuie administrata la cel putin o luna dupa prima doza; cea de-a treia la cel putin 3 luni dupa a doua doza si toate cele 3 doze trebuie sa se administreze in decursul a maximum 1 an.

Se administreaza intramuscular, in regiunea deltoida a bratului sau in portiunea superioara antero-laterala a coapsei.

Este recomandat persoanelor de sex feminin cu varsta intre 9 si 26 ani, care nu si-au inceput viata sexuala sau care nu au intrat inca in contact cu tipurile 6,11,16,18 de HPV.

Nu este recomandat inaintea varstei de 9 ani, deoarece nu se cunosc suficiente date despre imunogenitatea, siguranta si eficienta administrarii sale la copii. De asemenea, nu exista suficiente studii privind administrarea la gravide, ceea ce-l face nerecomandabil in timpul sarcinii.

In cazul infectiei cu virusul HPV, mai pot exista beneficii de pe urma vaccinarii in cazul in care nu sunt prezente inca toate cele 4 tipuri de HPV.
Nu se cunoaste inca durata protectiei dupa vaccinare, deoarece studiile sunt inca in curs de desfasurare.
Vaccinarea impotriva HPV nu poate inlocui controalele periodice prin test Papanicolau.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
  • Dr. Florian Robe -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate