Clickmed
programare rapida la medic

O eleva din Marea Britanie a paralizat la scurt timp dupa ce s-a vaccinat contra cancerului de col

Publicat la data de: 16 Decembrie 2008

O eleva de 12 ani din Liverpool, Marea Britanie, a paralizat la scurt timp dupa ce i s-a facut vaccinul impotriva cancerului de col uterin, insa Agentia de Reglementare a Medicamentelor sustine ca nu a fost vorba despre reactii adverse ale vaccinului.

In urma cu aproape doua luni, Ashleigh Cave a lesinat la o jumatate de ora dupa ce a fost vaccinata in cadrul unui program national, iar in prezent este paralizata si se afla internata la Spitalul de Copii Alder Hey, potrivit mamei sale, citata de presa britanica.

In timp ce medicii din spital nu pot afirma cu certitudine ca boala fetei nu este o reactie la vaccin, Agentia de Reglementare a Medicamentelor si Asistentei Medicale (MHRA) considera ca eleva de 12 ani nu a paralizat din cauza vaccinului.

Si in Romania, Ministerul Sanatatii a demarat, pe 24 noiembrie, campania nationala de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a, impotriva cancerului de col uterin. Peste 70% dintre parintii ale caror fiice erau programate sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in perioada 24-28 noiembrie, nu au fost de acord cu acest vaccin.

In acest interval, la aproximativ jumatate dintre scoli s-au repartizat doze de vaccin pentru vaccinarea a peste 53.000 de eleve de clasa a patra. Initiativa de vaccinare s-a lovit insa de opozitia aproape generalizata a parintilor, inregistrandu-se 37.714 de refuzuri scrise.

Potrivit ministerului, incepand cu 2 decembrie, au fost repartizate doze de vaccin si la restul scolilor din tara, prima etapa a campaniei de vaccinare urmand sa se incheie pe 19 decembrie, cand va incepe vacanta de iarna.

In privinta elevelor nevaccinate ca urmare a refuzului parintilor, Ministerul Sanatatii precizeaza ca, in cazul revenirii asupra deciziei, se poate solicita vaccinarea la viitoarea campanie, in care vor fi incluse elevele aflate acum in clasa a treia.

Eventualele cantitati de vaccin neutilizate vor fi depozitate la furnizor si vor intra in circuitul medical in toamna lui 2009, odata cu reluarea calendarului de vaccinare. Termenul de valabilitate al dozelor de vaccin este anul 2010.

Ministerul Sanatatii mai precizeaza ca vaccinarea impotriva cancerului de col uterin nu este obligatorie si ca medicii trebuie sa informeze profesionist opinia publica, pentru ca parintii elevelor sa ia o decizie bazata pe date corecte.

Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti sustine campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin si considera ca majoritatea parintilor care au semnat pentru ca fiicele lor sa nu fie vaccinate nu au fost corecti informati. Presedintele asociatiei, dr. Rodica Tanasescu, sustine ca vaccinarea impotriva cancerului de col uterin se face, in Romania, inca din anul 2006. Pana in prezent, s-au vandut peste 10.000 de vaccinuri, fiecare dintre ele cu trei doze aproximativ, la pretul de aproximativ 300 de euro. "Consideram ca acest vaccin nu este riscant. Eu mi-am vaccinat propriul copil, acum un an si jumatate. Orice medicament, orice aliment sau orice vaccin poate produce, la un moment, dat reactii adverse si efecte secundare, fara insa ca acestea sa anuleze valoarea produsului respectiv", a explicat dr. Tanasescu.

In fiecare an, in Romania, peste 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate