Clickmed
programare rapida la medic

Bazac: Fetele care au facut prima doza vor continua vaccinarea antiHPV, conform schemei

Publicat la data de: 19 Ianuarie 2009

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a precizat, duminica, la prezentarea rezultatelor campaniei anti-HPV, ca programul va continua conform schemei de vaccinare, pentru fetele care au facut deja prima doza de vaccin.

Potrivit auditului realizat dupa instalarea in functie a noii echipe de la Ministerul Sanatatii, au fost vaccinate 2.615 de fete, ceea ce reprezinta doar 2,57% dintre elevele de clasa a patra.

Vaccinarea anti HPV se efectueaza in trei etape. Pentru elevele care au primit prima doza in noiembrie, urmatoarea vaccinare ar urma sa aiba loc la inceputul anului, iar ultima doza va fi efectuata in primavara, la 6 luni de la prima.

Principalele motive care au dus la nereusita campaniei au fost slaba informare a populatiei privind vaccinarea, lipsa unei scrisori metodologice catre medici si introducerea pentru prima oara in sistemul sanitar romanesc a conceptului de refuz informat. "Campania a fost un esec pentru ca a fost construita in pas de defilare", a spus ministrul Bazac.

In aceste conditii, ministerul Sanatatii va demara, timp de un an, o campanie publica de informare a populatiei privind vaccinarea anti HPV, dupa care, in functie de evaluarea rezultatelor acesteia, va decide daca va relansa campania de vaccinare.

Ultimul program de preventie lansat de Ministerul Sanatatii, la sfarsitul lunii noiembrie, cel de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva infectiei cu virusul HPV, care provoaca cancerul de col uterin, a lansat cele mai mari controverse. In prima saptamana a campaniei, peste 70% dintre parintii ale caror fiice erau programate sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in perioada 24 - 28 noiembrie, nu au fost de acord cu acest vaccin. Opozitia aproape generalizata a parintilor a venit, in opinia ministerului, din cauza unei campanii de informare dezorganizate.

In Romania, in fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2.200 mor din cauza acestei boli. Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin, tara noastra fiind urmata, in acest clasament, de Bulgaria si Slovacia.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate