Clickmed
programare rapida la medic

De ce apare tusea si cum o putem combate

Actualizat la data de: 19 Martie 2020
De ce apare tusea si cum o putem combate

1. Ce este tusea si de ce apare?

Tusea apare atunci cand terminatiile nervoase de la nivelul cailor respiratorii sunt stimulate de factori iritanti (tutun, parfumuri), medicamente, alergeni (praf, par de animale, polen) sau de anumite afectiuni (germeni patogeni - virusuri, bacterii, fungi).

Tusea reprezinta un act reflex de aparare a organismului, prin care se indeparteaza secretiile patologice si produsele straine din caile respiratorii. Astfel sunt protejati si curatati plamanii si cailor aeriene de mucus si iritanti, prevenind infectiile. Tusea este si un simptom al multor afectiuni de aceea nu trebuie neglijata, indiferent de varsta.

2. De cate tipuri este tusea?

Cele 2 mari categorii de tuse sunt: uscata sau seaca si productiva (expectoranta) – prin care se elimina secretiile din caile respiratorii; uneori intalnim tusea iritativa, obositoare care impiedica un somn linistit, acesta fiind intrerupt de episoadele de tuse.

3. Cum o putem combate?

O metoda foarte simpla dar necesara si la indemana tuturor, este hidratarea; ceaiurile medicinale calde sunt eficiente deoarece pe langa hidratare vin cu proprietatile plantelor medicinale din compozitie.

a. Hidratare – ceaiuri calde

Ceaiul Plantusin punga/plic - fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza expectoratia; calmeaza iritatia cailor respiratorii prin mucilagiile continute ce formeaza pe suprafata mucoaselor un strat protector, fiind utile si in tusea iritativa. Poate fi administrat si copiilor incepand cu varsta de 3 ani. Se poate folosi pe perioada sarcinii si alaptarii.

b. Sirop

Formulele de sirop special create pentru a gestiona tusea seaca sau productiva, iritativa/spastica, le gasim in gama Plantusin.

Plantusin sirop formula clasica sau cu miere si propolis combate tusea seaca si cea cu expectoratie.
Plantusin fara zahar este dedicat persoanelor care au valori crescute ale glicemiei.
Plantusin pentru copii se adreseaza copiilor dupa varsta de 3 luni; reteta este alcatuita din plante blande dar eficiente si care nu au contraindicatii in a fi administrate la aceasta varsta.
Plantusin Forte este eficient in tusea seaca prin protejarea cailor respiratorii, in tusea productiva prin fluidizarea si eliminarea expectoratiei si in tusea spastica prin actiunea antispastica a plantelor din compozitie.

c.Comprimate

Plantusin pentru gat, comprimate de supt, au actiune decongestionanta, antiinflamatorie si analgezica locala combatand durerile de gat care insotesc infectiile respiratorii de natura virala.

Plantusin calmant, comprimate de supt, protejaza si calmeaza mucoasele respiratorii iritate de tusea seaca avand efect emolient, antispastic si antiinflamator local.

d.Capsule moi

Plantusin usureaza expectoratia, capsule moi, este un remediu natural recomandat in combaterea tusei cu expectoratie vascoasa, abundenta din infectii ale cailor respiratorii inferioare: bronsita, pneumonie sau o acutizare a unor bronhopneumopatii cronice si in alte afectiuni respiratorii insotite de tuse productiva.

Compozitia originala si complexa din uleiuri esentiale (ulei esential de eucalipt, dafin, lavanda spic, anason, sovar, fenicul) garanteaza efectul scontat.
Remediul fluidifica secretiile bronsice, ajuta la eliminarea sputei, calmeaza tusea productiva, reduce inflamatia si decongestioneaza caile respiratorii. Se administreaza 2-3 capsule pe zi, in functie de varsta.

4. Ce este Plantusin Forte?

Plantusin Forte este un sirop cu o reteta complexa si originala ce asociaza 18 plante medicinale si 6 uleiuri esentiale care actioneaza sinergic potentandu-si efectul terapeutic.

5. Ce efect are?

Calmeaza tusea seaca si cea spastica, protejeaza mucoasele irritate, fluidifica secretiile bronsice, favorizand expectoratia in tusea productive, usureaza respiratia. Efectul antitusiv puternic este favorabil in tusea spastica. Astfel siropul Plantusin Forte linisteste tusea fara a o suprima, fara a deprima centrul respirator.

Proprietati:
- Fluidifica secretiile bronsice, expectorant – podbal, grindelia, hrean, iedera, cimbrisor, muguri de pin, lemn dulce, ghimbir, ridiche neagra, scai vanat/vantului, trei frati patati, piper si uleiuri esentiale de: scortisoara, lamaie, fenicul, lavanda spic, eucalipt, cimbru
- Antispastic al caior respiratorii - drosera, iedera si uleiuri esentiale de: scortisoara, fenicul, lavanda spic, cimbru
- Mucoprotector (emolient pe mucoase) - podbalul, lichenul de piatra, lemn dulce
- Antiinflamator - lemn dulce, ghimbir, lichenul de piatra, muguri de plop
- Antiseptic respirator - grindelia, hrean, ghimbir, muguri de plop, uleiuri esentiale de: scortisoara, lamaie, fenicul, lavanda spic, eucalipt, cimbru

Recomandari:
- tuse predominant productiva si spastica
- faringita, laringita, bronsita, astm bronsic, afectiuni pulmonare acute si cronice insotite de tuse
- Poate fi folosit in sarcina, alaptare si la copii de la varsta de 3 ani

6. De ce e importanta hidratarea?

O buna hidratare este esentiala pentru sanatate deoarece fiecare celula din corp are nevoie de apa, hidratarea fiind vitala pentru functiile de baza ale organismului. Atunci cand suntem raciti, si nu doar atunci, hidratarea corespunzatoare este implicata in reglarea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale, in buna functionare a celulei nervoase, a realizarii digestiei si in usurarea efortului de tuse.

a Ceaiurile calde din gama Plantusin - ajuta la fluidificarea secretiilor facilitand expectoratia si calmeaza caile respiratorii iritate.

7.Cum putem combate tusea pe parcursul zilei?

In functie de tipul de tuse apelam obligatoriu la ceaiul cald Plantusin si asociem sirop Plantusin in tusea seaca sau cu expectoratie; cand avem nevoie de un efect antitusiv mai puternic

Plantusin Forte este cel recomandat; in cazul persoanelor cu expectoratie abundenta, tuse cu vascozitate crescuta, Plantusin usureaza expectoratia, capsule moi, este remediul natural recomandat.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter