Clickmed
programare rapida la medic

Alimente utile pentru combaterea racelii

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
Alimente utile pentru combaterea racelii

Medicul va prescrie anumite medicamente pentru a combate simptomele de raceala si gripa, insa cel mai mult te poti ajuta de alimentatia imunostimulatoare. Exista unele produse alimentare, bauturi sau plante aromatice care pot usura simptomele si care reduc durata de manifestare a unei raceli.

An de an, adultii traverseaza, in medie, doua sau trei episoade de raceala. Tusea, furnicaturile in gat si durerile de cap sunt simptome specifice acestor afectiuni. E important de retinut faptul ca raceala poate fi combatuta nu atat cu medicamente, cat mai ales cu alimente aflate in orice camara.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Dieta pe timp de raceala
  3. Citeste pe aceeasi tema

Dieta pe timp de raceala

Sus

Lichide. Bacteriile si virusurile prolifereaza usor in gatul uscat si pe caile nazale, de aceea e important sa se consume cat mai multe lichide pentru a mentine umede mucoasele si pentru a decongestiona sinusurile, ajutand astfel la fluidizarea secretiilor si eliminarea lor cu usurinta.

Apa, sucurile proaspete de fructe, in special limonada cu lamaie, dar si ceaiurile din plante reprezinta atat o masura preventiva, cat si una de combatere a racelii.

Lichidele sunt necesare si pentru a restabili echilibrul hidric al organismului, tinand cont ca febra provoaca transpiratie si, implicit, deshidratare. De aceea, atunci cand raceala este insotita de temperatura crescuta trebuie consumate cel putin opt pahare de apa sau alte lichide.

Lamaie. Lamaia are rolul de a reduce inflamatia tesuturilor si de a distruge virusurile, datorita continutului bogat de vitamina C. Efectul sau de combatere a racelilor este potentat atunci cand este consumata in combinatie cu miere si scortisoara.

Zeama de lamaie consumata ca atare, nediluata, poate fi iritanta pentru gatul si asa sensibil in urma racelii. In schimb, durerea in gat este ameliorata cu ajutorul apei calde cu miere si lamaie.

Usturoi. Usturoiul contine alicina, un puternic antimicrobian care distruge bacteriile si virusurile si stimuleaza sistemul imunitar. Ideal este sa se mestece cate un catel de usturoi la fiecare 3-4 ore. De asemenea, cateii de usturoi pot fi taiati felii si inghititi precum pastilele sau pot fi adaugati in supa de pui. Usturoiul desfunda nasul si amelioreaza simptomele racelii.

Ghimbir. Ghimbirul are importante proprietati antiinflamatorii. In plus, ajuta la combaterea senzatiei de greata cauzata uneori de raceli, dar si la decongestionarea gatului si a nasului.

Ghimbirul stimuleaza transpiratia, scade temperatura si curata organismul. Prin stimularea metabolismului, aceasta planta ajuta la eliminarea toxinelor si la grabirea procesului de vindecare.

Poate fi inclus in dieta proaspat ras, sub forma de praf, amestecat cu alte alimente si sub forma de bauturi care contin ghimbir. Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind un calmant ideal pentru inflamatiile gatului.

Turmeric. Un alt condiment folosit pentru a da savoare preparatelor este turmericul sau curcuma. Are un continut ridicat de antioxidanti si este dovedit drept un antiinflamator puternic. Persoanele care consuma turmeric sunt mai putin sensibile la raceli, tuse si nas infundat.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate