Clickmed
programare rapida la medic

Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate?

Actualizat la data de: 29 Februarie 2012

Generalitati

Sus
Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate?

Suplimentelor naturale pentru marirea sanilor li se face reclama pe internet, la tv si in revistele pentru femei. Unele dintre prezentarile comerciale pun accentul pe nesiguranta femeilor cu privire la frumusetea sanilor lor, mai ales dupa nastere, scadere brusca in greutate sau dupa eliminarea implanturilor mamare.

Persoanele de sex feminin care cauta o alterntiva la interventia chirurgicala de marire a sanilor incearca aceste suplimente pe baza de plante, fara a realiza ca nu exista dovezi cu privire la siguranta administrarii, din punctul de vedere al sanatatii.

Cei mai multi dintre cei care comercializeaza suplimente naturiste pentru marirea sanilor nu prezinta pontentiale riscuri ale consumului acestora.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ar putea functiona pastilele naturale pentru marirea sanilor?
  3. Este sigura utilizarea suplimentelor pentru marirea sanilor?
  4. Efecte
  5. Plantele medicinale folosite in compozitia suplimentelor naturale pentru marirea sanilor
  6. Citeste pe aceeasi tema

Ar putea functiona pastilele naturale pentru marirea sanilor?

Sus

Suplimentele naturale pentru marirea sanilor ar putea creste, teoretic, dimensiunea sanilor, intrucat unele dintre acestea contin plante aromatice care au efecte asemanatoare estrogenului.

Anticonceptionalele maresc temporar dimensiunea sanilor - estrogenul cauzeaza retentie de fluide la nivelul sanilor astfel ca tesutul mamar se va mari in volum.

Este sigura utilizarea suplimentelor pentru marirea sanilor?

Sus

Desi unele dintre suplimentele pentru marirea sanilor au rezultatul dorit, nu exista dovezi care sa demonstreze eficacitatea si administrarea lor in siguranta, mai ales pe termen lung.

Suplimentele pentru marirea sanilor au efecte asemanatoare cu cele ale estrogenului, astfel ca asupra organismului pot exista unele inconveniente. Estrogenul administrat fara recomandarea medicului stimuleaza cresterea de tesut uterin si se considera ca ar putea contribui la declansarea cancerului uterin.

Pilulele contraceptive si terapia de substitutie hormonala contin in mod normal si progesteron cu scopul de a contracara efectele estrogenului asupra uterului. In prezent nu se poate confirma daca suplimentele naturale de marire a sanilor stimuleaza cresterea de tesut uterin. De asemenea, nu exista nici o dovada care sa confirme sau sa infirme faptul ca suplimentele naturale de marire a sanilor interfereaza cu fertilitatea, menstruatia sau eficacitatea anticonceptionalelor.

Efecte

Sus

Suplimentele pentru marirea sanilor se considera ca actioneaza prin provocarea acelorasi modificari hormonale care apar in timpul pubertatii. Aceste schimbari hormonale determina organismul sa concentreze depozitele de grasime la nivelul sanilor si nu in alte zone ale corpului.

In cazul in care suplimentele determina, intr-adevar aceste schimbari hormonale, efectul acestora este cel dorit. Cu toate acestea, exista destul de putine dovezi stiintifice care sa confirme daca in urma adminstrarii acestora se obtine acest rezultat. De asemenea, nu exista certitudini privind efectul permanent al acestor suplimente.

Plantele medicinale folosite in compozitia suplimentelor naturale pentru marirea sanilor

Sus

- Schinel - Aceasta planta este recomandata de unii specialisti ca parte a tratamentului pentru indigestie si pentru pofta de mancare. Inca din cele mai vechi tipuri, schinelul a fost folosit de catre femeile care alaptau in scopul de a creste fluxul de lapte. Nu au fost inca publicate studii clinice referitoare la efectul schinelului asupra cresterii sanilor, astfel incat, nu se poate sti daca aceasta planta este eficienta sau pot fi consumate doze mari in conditii de siguranta.

Se considera ca schinelul stimuleaza productia de acid gastric astfel incat, acesta poate provoca iritatia usoara a mucoasei tractului digestiv. Schinelul nu ar trebui utilizat de catre persoane care sufera de boala de reflux gastrointestinal, ulcer, boala Crohn, colita ulcerativa si sindrom de colon iritabil.

Planta nu este recomandata femeilor insarcinate doarece creste riscul de malformatii congenitale si avort spontan. Cei care sunt alergici la crizanteme sau margarete pot fi alergici si la schinduf intrucat apartin aceleiasi familii de plante.

- Seminte de fenicul - Feniculul este folosit de secole atat ca aliment cat si ca medicament. Acesta a fost utilizat in mod traditional pentru stimularea lactatiei la femeile care alapteaza, pentru stimularea libidoului si pentru reglarea fluxului menstrual.

Nu exista studii care sa confirme ca semintele de fenicul au un rol pozitiv in cazul cresterii sanilor. In 1930, cercetatorii au incercat sa obtina estrogeni sintetici din aceste seminte, pornind de la prezenta unor compusi aflati in compozitia acestei plante.

In urma unor studii pe animale, s-a constatat ca la femelele de sobolan care au consumat fenicul timp de 10 zile, greutatea tesutului mamar a crescut, insa dozele mai mari au stimulat cresterea de tesut uterin. De asemenea, s-a demonstrat ca feniculul scade eficacitatea anumitor tipuri de antibiotice (ciprofloxacin si alte antibiotice din aceeasi clasa).

- Schinduful - Exista afirmatii conform carora la femeile care au folosit seminte de schinduf s-a observat o crestere in dimensiune a sanilor, dar nu exista studii stiintifice care sa dovedeasca acest lucru. Planta contine un compus numit disogenin. In laborator, disogeninul poate fi convertit in estrogen si progesteron, dar aceasta transformare nu are loc in mod natural in organism.

Persoanele alergice la alune sau soia pot fi alergice la schinduf. Printre efectele secundare ale suplimentelor de schinduf administrate pe cale orala se numara diareea, flatulenta, hipoglicemia. Planta nu trebuie combinata cu medicamentele pentru diabet zaharat cu exceptia cazului in care medicul recomanda acest lucru.

- Hamei - Utilizat in productia berii, hameiul contine un fitoestrogen puternic care contine intre 0.2-20% estradiol, cel mai important estrogen uman. Hameiul are efect sedativ si este folosit pentru tratarea anxietatii si insomniei. Acesta poate provoca somnolenta in exces, de aceea se recomanda folosirea sa cu prudenta.

Hameiul nu ar trebui sa fie folosit de persoanele care sufera de depresie. Hameiul poate afecta metabolizarea unor medicamente de catre ficat. Printre acestea se enumera medicamentele recomandate pentru tratarea alergiilor, infectiilor fungice, cancer, colesterol ridicat, contraceptive orale.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate