Clickmed
programare rapida la medic

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Actualizat la data de: 17 Februarie 2010

Generalitati

Sus
Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii.

Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Glosar de cosmetice naturale
  3. Cosmeticele minerale
  4. Ingredientele nesanatoase din produsele cosmetice
  5. Citeste pe aceeasi tema

Glosar de cosmetice naturale

Sus

A
Acid carboxilic:
un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in grasimi ce pot fi gasiti la nivelul epidermului, si de asemenea si in cosmeticele naturale. Exemple mai des intalnite: acidul oleic, acidul palmitic, acidul stearic, acidul linoleic.
AHA (Alfa-hidroxiacizi): un grup de acizi care se gasesc in fructe, lapte acru, zahar si alte produse de fermentatie. Aplicati pe piele, acesti acizi dizolva lipidele care tin strans legate celulele pielii la nivelul stratului cornos, astfel incat odata distrus acest liant intercelular, celulele de suprafata se desprind si sunt indepartate, lasand in urma o piele mai fina si mult mai tanara, cu un aer mult mai proaspat.
Aminoacizi
:
elementele structurale ale proteinelor. Un grup de compusi chimici ce contin azot si formeaza proteinele.
Antioxidant
:
o substanta care inhiba sau previne alterarea celulelor de catre radicalii liberi.

B
BHA (Beta-hidroxiacizi):
un grup de acizi care pot fi gasiti in inflorescentele plantelor si in diferite ierburi. Cel mai des intalnit este acidul salicilic, despre care se crede ca dizolva celulele moarte de la suprafata pielii lasand in urma o piele neteda si fara asperitati.

C
Carcinogen:
orice substanta capabila sa cauzeze aparitia cancerului.
Chelati: agentii chelatori sunt utilizati in lotiunile de spalat pentru corp si pentru fata, creme exfoliante sau sampoane care dizolva la contactul cu apa calciul si magneziul care formeaza depozite la nivelul pielii.
Coenzima Q10: activator enzimatic care are si un rol antioxidant.
Colagen: proteina prezenta la nivelul dermului ce sta la baza formei si structurii pielii; are rolul de a mentine pielea neteda si fara riduri; pe masura ce colagenul este distrus de inaintarea in varsta, la nivelul tegumentului apar ridurile statice. Din punct de vedere structural colagenul este o proteina alcatuita din aminoacizi precum alanina, arginina, prolina, lizina, hidroxiprolina si glicina. Colagenul este prezent in structura pielii, a oaselor si cartilajelor si reprezinta cam 30% din totalul proteinelor din organism.

E
Elastina: o fibra de natura proteica cu proprietati elastice intalnita la nivelul dermului, al vaselor de sange si al altor tesuturi de tip elastic din organism. Permite intinderea pielii si revenirea la aspectul initial; odata cu inaintarea in varsta, ca urmare a scaderii cantitatii de elastina, pielea se zbarceste.
Enzime: proteine care accelereaza viteza la care apar reactiile chimice; in organism se gasesc mii de astfel de enzime. Pielea este cel mai mare producator de enzime al organismului.

F
Flavonoide: un numar mare (peste 3000) de substante chimice care au o culoare galben-caracteristica (flavis insemna „galben” in latina); flavonoidele sunt cel mai des intalniti pigmenti din regnul vegetal, alaturi de clorofila si caroteinoizi. Toate flavonoidele au rol antioxidant; unele stimuleaza circulatia sangelui, altele au efect antiiritant si antiinflamator sau diuretic. Exemple: vitamina P, izoflavonoidele, apigeninele, antoxantinele, bioflavonoidele.

G

Glicani: polizaharide cu rol de stimulare a imunitarii; pot fi gasiti in drojdie, ovaz si cereale.
Grupari hidroxil: grupare chimica definind un hidroxiacid; alfa-hidroxiacizii (AHA) au din punct de vedere structural o grupare hidroxi in pozitie alfa, in timp ce beta-hidroxiacizii (BHA) au aceasta grupare chimica in pozitie beta.

H
Hidrocortizon: un antiinflamator produs in mod natural de glandele medulosuprarenale; in mod artificial este produs de industria farmaceutica pentru a fi utilizat ca medicament. Se aplica la nivelul pielii in caz de mancarimi, inrosire, aparitia de vezicule sau alte semne de reactii alergice. Se mai numeste si derivat de cortizol.
Hormoni: mesageri chimici ai organismului care stimuleaza sau inhiba diverse activitati biologice, mai ales pe cele legate de crestere, dezvoltare si reproducere. Medical vorbind, se poate spune ca pielea este cel mai mare organ producator de hormoni din organism.

L

Lipide: grasimi ce asigura coeziunea celulelor pielii; o mare parte dintre lipide reprezinta agenti emolienti sau hidratanti care restaureaza supletea si flexibilitatea pielii si asigura o bariera impotriva diverselor agresiuni din mediul extern.

N
Natural: un material care provine doar din surse naturale 100%, si in a carui structura chimica legaturile dintre molecule sunt cele naturale, nealterate de alte procese chimice. Chiar daca este utilizat in compozitia unui produs cosmetic natural, un material natural nu este alterat din punct de vedere chimic, ci doar fizic (prin taiere, maruntire sau triturare).

P
PH: simbol ce reprezinta concentratia de ioni de hidrogen dintr-o solutie. Scala de pH se intinde de la 0 la 14, valoarea 7 fiind pH-ul neutru; sub 6.9 vorbim despre solutii acide in timp ce un pH de 7.1 sau mai mare este un indicator al solutiilor bazice.
Proteina: compusi alcatuiti din aminoacizi; alcatuiesc structura celulelor si a produsilor acestora, precum keratina, colagenul, elastina, melanina, enzimele, hormonii sau anticorpii.

R
Radicali liberi: grupare chimica avand unul sau mai multi electroni neimperecheati intr-o stare cvasistabila. In piele, radicalii liberi se stabilizeaza prin captarea unui alt electron de la lipide, colagen, elastina, hormoni, keratina, membrane celulare, grasimi si aminoacizi. Atacul radicalilor liberi dureaza extrem de putin, doar cateva fractiuni de milisecunda si se presupune ca este principalul vinovat de procesul de imbatranire si probabil cauza principala a unor afectiuni cum ar fi maladia Alzheimer, artrita, schizofrenia, boala Parkinson, sindromul Down, cancerul, lupusul eritematos, scleroza cutanata, fibroza cutanata, cicatricile cheloidiene, hiper- si hipopigmentarile, acneea, celulita, matreata si chiar mahmureala. Ca si exemple, cei mai frecvent intalniti radicali liberi includ hidroxilul si radicalii superoxid.
Receptori hormonali: molecule situate pe peretii celulari care au capacitatea de a lega hormonii din sange de suprafata celulei, facilitand astfel actiunea lor.

S
Stratul cornos:
stratul superficial al pielii, cu rol de bariera; este alcatuit din 25-30 de straturi de celule suprapuse; aceste celule sunt celule moarte, pline cu keratina, o proteina insolubila in apa.
Superoxid-dismutaza (SOD): o enzima care distruge radicalii liberi; este ubicuitara si se considera ca ar putea fi elementul principal care sa prelungeasca viata. La nivelul pielii, superoxid dismutaza este distrusa de radiatiile ultraviolete continute de razele soarelui.

V
Vitamina K: compus gasit din abundenta in legumele cu frunze, descoperit in 1929. Vitamina K se produce si in mod natural in intestin si este legata de productia factorilor de coagulare a sangelui. Are rol in resorbtia vanatailor si refacerea vaselor capilare.

Cosmeticele minerale

Sus

Exista din abundenta produse cosmetice pe a caror eticheta scrie ca sunt 100% naturale, organice si pure. Adevarul este ca nu exista cosmetice 100% naturale. In pofida acestui fapt, cosmeticele minerale se apropie cel mai mult de acest deziderat. Cosmeticele naturale ofera un aspect stralucitor pielii, fara sa fie nevoie de straturi groase de machiaj.

Este machiajul perfect pentru femeile active, actuale si sofisticate din zilele noastre! Particulele fine ale produselor cosmetice minerale acopera imperfectiunile si ridurile fine, si de aceea aceste cosmetice sunt ideale pentru toate grupele de varsta. Cosmeticele minerale se potrivesc oricarui tip de ten. Persoanele care au pielea sensibila, rosie, inflamata sau acneica vor observa ca aproape toate imperfectiunile sunt acoperite de cosmeticele minerale. Cosmeticele minerale sunt sigure pentru sanatate si sunt recomandate si de catre medicii dermatologi.

Avantajele cosmeticelor minerale:
• Lipsa toxicitatii;
• Posibilitatile practic infinite de combinare in vederea obtinerii unor palete de culori practic inepuizabile;
• Se pot potrivi oricarui tip de piele;
• Asigura protectia impotriva razelor ultraviolete, fie ele UVA sau UVB;
• Se potrivesc si pielii sensibile; au efecte antiinflamatorii si sunt non-comedogenice (nu cauzeaza aparitia de puncte negre);
• Acopera imperfectiunile si ridurile fine;
• Lasa pielea sa respire;
• Ofera pielii un look natural si rezista pe piele pe tot parcursul unei zile;
• Au rezistenta la apa;
• Nu contin conservanti, uleiuri, aromatizanti, lianti, talc sau alti potentiali iritanti ai pielii.

Multe companii ofera acum cosmetice minerale, atat de multe incat este de-a dreptul dificil sa alegi produsul perfect!

Iata doua aspecte de luat in seama atunci cand alegeti cosmeticele minerale:


1. Calitatea si puritatea ingredientelor minerale si a pigmentilor: cosmeticele minerale sunt fabricate din substante minerale, pigmenti si alte ingrediente naturale din regnul mineral; unele provin din foite de mica acoperite cu carmin, metale sau vopsele. Pot avea si substante sintetice, de aceea eticheta de cosmetic mineral poate deseori sa induca in eroare.

2. Volumul si greutatea produselor: volumul unui produs poate fi listat in gramaj sau in unitati de volum, in timp ce greutatea este mai intotdeauna listata in grame. Volumul: totalitatea spatiului ocupat de un obiect tridimensional, exprimat de obicei in unitati cubice.
Greutatea: se refera la masa produsului mineral, exprimata in grame sau livre. Nu este inclusa si greutatea ambalajului. Aveti grija la faptul ca unele cosmetice minerale sunt mai dense decat altele, astfel incat pot cantari mai putin, la un volum mai mare.

Ingredientele nesanatoase din produsele cosmetice

Sus

Peste 40.000 de afectiuni legate de utilizarea produselor cosmetice sunt raportate anual in Statele Unite ale Americii. Plangerile includ pasta de dinti, sampoanele, cremele destinate ingrijirii corporale, inalbitorii, balsamurile de rufe, produsele de machiaj, parfumurile…si lista este departe de a se opri aici. Peste 900 de substante ce pot cauza cancer, alergii, malformatii congenitale si iritatii ale ochilor au fost raportate, constituind cam o treime din totalul substantelor utilizate in industria cosmetica.

Multe dintre aceste substante nocive nu produc efecte defavorabile imediat, ci se acumuleaza producand o toxicitate care se va manifesta in timp. In Statele Unite un studiu a demonstrat prezenta de dioxan – o substanta cancerigena si toxica – in 80% dintre sampoanele pentru bebelusi. Acelasi studiu a aratat ca manichiuristele si coafezele au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer decat populatia generala, ca urmare a expunerii cumulative la produsele cosmetice. Multe dintre medicamentele utilizate in zilele noastre sunt administrate transdermic - aceasta cale fiind de doua ori mai eficienta decat administrarea orala. Acest fapt dovedeste ca pielea este foarte permeabila pentru substantele chimice.

Iata care sunt ingredientele care nu se gasesc in cosmeticele naturale:

- emulsifianti, edulcoranti, lianti sintetici;
- cortizon, gudroane, antibiotice, steroizi, fosfati;
- vopsele, coloranti, aromatizanti;
- uleiuri minerale, parafina, lanolina, vaselina, copolimeri;
- alcool, formaldehida, acetona;
- conservanti, paraben, uree, propilenglicol;
- lauril sulfat de sodiu, lauril eter sulfat de amoniu;

Fiti de asemenea atenti la uleiurile minerale din produsele cosmetice uzuale, de origine petrochimica; de asemenea trebuie sa fiti atenti ca produsele cosmetice sa nu contina gliceril stearat, cetil-alcool, hidroximetil celuloza - un emulsifiant sintetic sau dibutil falat, un aromatizant care trebuie evitat. Avand in vedere ponderea crescuta a substantelor potential periculoase pentru sanatate continute in produsele cosmetice uzuale, chiar daca nu va decideti sa utilizati exclusiv cosmetice naturale este bine sa cititi cu atentie etichetele de ingrediente ale produselor cosmetice inainte de a le cumpara.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate