Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos

Publicat la data de: 21 August 2014 | Actualizat la data de: 21 August 2014
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos

Beneficiile uleiului de cocos, de la imbunatatirea aspectului pielii si al parului, pana la intarirea sistemului imunitar si reglarea digestiei, au fost confirmate prin numeroase studii experimentale. Efectele benefice ale acestui ingredient sunt atribuite in mod special acidului lauric, capric si caprilic, respectiv proprietatilor acestora antimicrobiene, antioxidante si antifungice.

Specialistii recomanda utilizarea uleiului de cocos extravirgin, care nu a fost hidrogenat, decolorat, rafinat sau tratat cu vopsele si parfumuri.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Compozitia uleiului de cocos
  3. Efectele uleiului de cocos asupra sanatatii si frumusetii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Compozitia uleiului de cocos

Sus

Uleiul de cocos este constituit in proportie de 90% din grasimi saturate si acizi grasi nesaturati (mononesaturati si polinesaturati):

- Acizi grasi saturati: trigliceride cu lant mediu care sunt asimilate rapid in organism (acid lauric, acid capric, acid caprilic, miristic si palmitic).
- Acizi grasi polinesaturati: acid linoleic.
- Acizi grasi mononesaturati: acid oleic.
- Polifenoli: acid galic.

Uleiul de cocos mai contine si acizi grasi derivati (betaine, etanolamida, etoxilati, esteri grasi, polisorbati grasi, monogliceride si esteri de polioli), derivati ai alcoolilor grasi, vitamina E, vitamina K si minerale (cel mai important fiind fierul).

Acidul lauric este folosit de catre organism pentru producerea monolaurinei, substanta speciala care ajuta sistemul imunitar sa lupte cu virusurile si bacteriile cauzatoare de diverse afectiuni (precum herpes simplex, influenza, citomegalovirus, HIV, Listeria, Helicobacter pylori, Giardia lamblia etc.).

Tocmai datorita acestor beneficii importante pentru sanatate, uleiul de cocos este folosit frecvent in Ayurveda, sistemul medicinal traditional al indienilor.

Efectele uleiului de cocos asupra sanatatii si frumusetii

Sus

Tratarea pielii uscate

Uleiul de cocos s-a dovedit a fi un bun remediu pentru pielea uscata si iritata. Un studiu efectuat in anul 2013 si publicat in Jurnalul International de Dermatologie a descoperit ca uleiul de cocos virgin a imbunatatit capacitatea de aparare a pielii in randul pacientilor cu dermatita atopica.

O masca excelenta pentru tratarea pielii uscate presupune prepararea unui amestec din 2-3 linguri de fulgi de ovaz si unt de cocos (forma solida a uleiului de cocos). Turnati mixtura intr-un saculet din panza si introduceti-l la cuptorul cu microunde timp de 30 minute (pana cand continutul se transforma intr-o pasta groasa).

Sacul moale poate fi folosit pentru masaj corporal si comprese in zonele corporale afectate. Ingredientele active din ovaz si uleiul de cocos ajuta la reglarea pH-ului pielii, lasand tesutul cutanat bine hidratat si catifelat.

Ingrijirea parului uscat si casant

Rezultatele unui studiu efectuat in anul 2003 si publicat in Jurnalul Stiintei Cosmetice din SUA arata ca uleiul de cocos are capacitatea de a penetra adanc firele de par, datorita continutului generos de acizi grasi. Din acest motiv, este recomandat pentru ingrijirea parului uscat si degradat, in cadrul unui ritual de ingrijire regulat.

Inainte de culcare, aplicati ulei de cocos extravirgin direct pe par, insistand asupra varfurilor. Periati podoaba capilara cu un pieptan, apoi prindeti parul in coc si purtati o casca de dus pe tot parcursul noptii. Dimineata, spalati-va cu sampon si aplicati un balsam, ca in mod normal.

Pastrarea sanatatii danturii

Un studiu publicat in Jurnalul de Ayurveda si Medicina Integrativa a descoperit ca obiceiul de clatire zilnica a gurii cu ulei de cocos, timp de cateva minute, ajuta la pastrarea sanatatii si frumusetii danturii. Tratamentul natural contribuie la albirea dintilor si la prevenirea sangerarilor gingivale si a craparii buzelor.

Folositi o cantitate de 1-2 lingurite de ulei de cocos si clatiti bine cavitatea bucala, apoi efectuati periajul dentar ca de obicei.

Mentinerea sanatatii picioarelor

Datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice, uleiul de cocos poate preveni cu eficacitate infectiile unghiilor si cele fungice la nivelul picioarelor. Preparati un amestec din ulei de cocos, doua linguri de miere si o lingura de zahar si aplicati aceasta masca exfolianta pe toata suprafata talpilor. Nu doar ca veti preveni cu succes infectiile, ci veti evita si instalarea bataturilor, a calcaielor crapate si a portiunilor de piele descuamate.

Prevenirea afectiunilor cardiace

Uleiul de cocos poate fi utilizat si gastronomie, fiind recomandat de unii experti medicali in prevenirea bolilor cardiovasculare. Acest tip de ulei contine in proportie de 50% acid lauric, substanta care regleaza nivelul de colesterol si presiunea sangelui. Grasimile saturate din acest ulei nu sunt la fel de daunatoare precum cele din alte uleiuri vegetale, spun specialistii.

Uleiul de cocos nu creste nivelul colesterolului rau LDL si reduce incidenta leziunilor de la nivelul arterelor, prevenind totodata si ateroscleroza.

Pierderea in greutate

Uleiul de cocos poate fi si un adjuvant in curele de slabire. Acesta contine acizi grasi cu lant scurt si mediu, despre care s-a demonstrat ca faciliteaza eliminarea kilogramelor in plus. In urma consumului de ulei de cocos, pancreasul mai putin solicitat, rata metabolica creste, iar grasimile sunt arse mai eficient. De altfel, populatiile din regiuni tropicale unde uleiul de cocos este utilizat in mod curent prezinta si una dintre cele mai scazute rate ale obezitatii din lume.

Intarirea sistemului imunitar

Uleiul de cocos este benefic pentru sistemul imunitar. Efectul de imbunatatire a functiei imune se datoreaza continutului de lipide antimicrobiene, acid lauric, capric si caprilic, substante cu proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale.

Reglarea digestiei

Folosit in scop culinar, uleiul de cocos imbunatateste functionalitatea sistemului digestiv si previne o serie intreaga de probleme stomacale si digestive, inclusiv sindromul colonului iritabil. Proprietatile antimicrobiene ale acestui ulei ajuta la eliminarea bacteriilor, fungilor si a altor paraziti care pot provoca afectiuni digestive. Alimentul faciliteaza si absorbtia altor nutrientienti esentiali, precum vitaminele, mineralele si aminoacizii.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Uleiul de cocos - aliment si medicament Uleiul de cocos - aliment si medicament

    Ulei de nuca de cocos este unul dintre putinele alimente care poate fi clasificate ca "super aliment". Combinatia sa unica de acizi grasi poate avea efecte pozitive asupra sanatatii. Descriere: Uleiul din nuca de cocos Rapunzel este ecologic si confera...citeste mai mult

  • 7 lucruri pe care medicii dermatologi vor sa le transmita pacientilor 7 lucruri pe care medicii dermatologi...

    Generalitati Medicii dermatologi se confrunta zilnic cu plangeri asemanatoare ale pacientilor, fata de care au anumite pareri ramase deseori nerostite, din diverse motive. Ce ganduri ascunse pastreaza acesti specialisti doar pentru ei insisi sau ce lucruri ar...citeste mai mult

  • Terapie complexa pentru pielea uscata, iritata si atopica Terapie complexa pentru pielea...

    Pielea uscata Uscarea excesiva este una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii. Poate avea cauze multiple si intensitati diferite. Poate aparea ca urmare a expunerii la factori externi daunatori, precum temperaturi ridicate sau joase, incalzire centrala sau...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate