Clickmed
programare rapida la medic

Cauze si remedii eficiente pentru matreata din sprancene

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2014

Generalitati

Sus
Cauze si remedii eficiente pentru matreata din sprancene

Matreata din sprancene este un simptom specific al pielii uscate excesiv, infectiilor fungice, dermatitei seboreice si psoriazisului, acestea fiind si cauzele sale cel mai frecvent intalnite.

Igiena necorespunzatoare poate sa agraveze matreata sprancenelor.

Spalarea regulata a parului si sprancenelor cu un sampon antimatreata poate ajuta la remedierea problemei. Exista si alte remedii simple pentru matreata de la acest nivel, care pot fi puse in aplicare acasa.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Remedii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Denumirea de matreata este asociata de multe ori cu aparitia de scuame fine pe suprafata scalpului, insa aceste coji inestetice se pot forma si la nivelul sprancenelor. Celulele cutanate trec in permanenta printr-un proces in care celulele moarte sunt inlocuite de alte noi, ajung sa fie impinse catre suprafata pielii si eliminate.

In cazul persoanelor afectate de matreata, procesul de reinnoire celulara este perturbat celulele noi se formeaza mult mai rapid, determinandu-le pe cele moarte sa se elimine la o rata accelerata. Acest fenomen ajunge sa fie vizibil la nivelul epidermei, sub forma de praf alb si coji, depuse pe suprafata firelor de par.

Matreata sprancenelor poate fi insotita de prurit intens (mancarimi) si poate fi suficient de severa, incat sa afecteze calitatea somnului. Printre cauzele sale posibile se numara

- Uscarea excesiva a pielii. Atunci cand pielea de la nivelul sprancenelor se usuca excesiv din diverse cauze (hidratare insuficienta, afectiuni dermatologice, contactul direct cu substante agresive etc.), apar scuame fine usor de indepartat prin aplicarea zilnica a unei creme intens hidratante.

- Malassezia furfur. Aceasta este o forma de dermatoza caracterizata prin eritem si descuamare fina a pielii. Malassezia este o ciuperca prezenta pe suprafata stratului superficial al pielii, care poate sa traiasca pe scalp sau portiunea de tesut cutanat acoperita de sprancene. Aceasta infectie fungica poate interfera cu procesul normal de regenerare a celulelor pielii, favorizand aparitia matretii.

- Dermatita seboreica. Aceasta afectiune cutanata inflamatorie accelereaza procesul de inlocuire a celulelor pielii. Este o forma severa de matreata, in care celulele moarte se aduna cu rapiditate in acelasi loc, constituind scuame vizibile, galbui si uleioase. Din acest motiv, matreata cauzata de dermatita seboreica poarta numele de matreata uleioasa, ce afecteaza sprancenele, conturul liniei parului si intreaga suprafata a scalpului, chiar si zonele laterale ale nasului, santurile nazo-labiale si, cateodata, pieptul sau barbia. In acest caz, se impune urmarea unui tratament local antiinflamator, antifungic si antiseboreic, mai ales in anotimpul rece, cand simptomele dermatitei seboreice se exacerbeaza.

- Psoriazisul. Pielea uscata si descuamata de la baza sprancenelor poate anunta prezenta psoriazisului. Aceasta boala cronica inflamatorie implica si functionarea defectuoasa a procesului de regenerare celulara, prin grabirea generarii de celule cutanate noi. Celulele moarte nu sunt eliminate corespunzator de pe stratul superior al pielii, acumulandu-se la acest nivel si formand scuame vizibile. Regiunile afectate sunt insotite de eritem si portiuni de piele descuamata.

Remedii

Sus

In cazul matretei din sprancene survenita ca simptom al unei afectiuni cutanate, se impune urmarea unui tratament prescris de medicul dermatolog, dupa efectuarea examenului clinic. Cateva remedii casnice pot fi utile, de asemenea, in ameliorarea simptomelor

- Hidratarea pielii. Aplicarea unei creme hidratante corespunzatoare este cel mai bun remediu pentru tratarea matretei sprancenelor cauzate de uscarea excesiva a pielii. In timpul sezonului rece, aerul uscat, vantul si gerul pot deshidrata sever tesutul cutanat. Cremele pe baza de vaselina pot forma o bariera protectoare puternica impotriva factorilor agresivi de mediu si pot preveni astfel eficient formarea matretii la nivelul sprancenelor.

- Aplicarea compreselor calde. Un alt remediu eficient in ameliorarea matretii sprancenelor este aplicarea de comprese calde (carpe de bumbac inmuiate in apa calda cu sare) pe regiunile afectate. Compresele trebuie sa fie tinute pe sprancene circa 10-15 minute, pana cand ajung la temperatura camerei. Sunt necesare aplicari repetate pentru obtinerea rezultatelor scontate.

- Aplicarea de creme antifungice. In cazul in care matreata sprancenelor apare pe fondul infectiei cu Malassezia furfur, aceasta se trateaza eficient cu unguente antifungice, recomandate de medicul specialist sau de un farmacist.

- Zeama de lamaie. Intrucat sucul proaspat stors de lamaie are proprietati antifungice, el poate fi folosit pentru tratarea matretii sprancenelor cauzate de infectii fungice. Inmuiati un tampon de vata in in zeama de lamaie, aplicati-l pe zona afectata si lasati-l sa actioneze timp de 20 de minute. Clatiti pielea cu apa calduta, evitati sa folositi sapunuri obisnuite (doar lotiuni de curatare blande, care nu deshidrateaza) si repetati tratamentul in fiecare zi, pana la disparitia simptomelor.

- Otetul din cidru de mere. Acest ingredient culinar are si el proprietati antifungice. Se utilizeaza ca remediu natural pentru matreata cauzata de ciuperci, in aceeasi maniera ca zeama de lamaie.

- Agrisul. Lasati patru fructe de agris la inmuiat intr-un pahar cu apa peste noapte. A doua zi, indepartati semintele fructelor, zdrobiti pulpa si amestecati-o cu cateva picturi de apa, astfel incat sa obtineti o pasa fina. Aplicati aceasta mixtura pe zona afectata si lasati-o sa actioneze cateva minute, apoi clatiti-va cu apa calduta. Repetati zilnic tratamentul, pana la disparitia simptomelor.

- Pudra de camfor. Camforul este adaugat deseori in sampoanele antimatreata, fiind un ingredient eficient pentru tratarea acestei probleme. Puteti prepara o pasta terapeutica, amestecand 2 linguri de pudra de camfor cu putina apa. Aplicati aceasta mixtura pe zonele afectate, lasati remediul sa actioneze jumatate de ora, apoi clatiti-va. Intrucat camforul are un efect de racorire, ajuta si la ameliorarea mancarimilor si inflamatiei care insotesc matreata sprancenelor.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate