Clickmed
programare rapida la medic

Alimente si bauturi care pateaza dintii

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2012

Generalitati

Sus
Alimente si bauturi care pateaza dintii

Anumite alimente pateaza dintii mai mult decat altele. Bauturile inchise la culoare, cum ar fi cafeaua, bauturile tip cola si anumite ceaiuri, sunt in partea superioara a listei. Din fericire, nu trebuie neaparat sa eliminati din dieta astfel de alimente sau bauturi, pentru a va pastra dintii albi.

Asigurati-va doar ca limitati aportul lor, clatiti-va gura cu multa apa, periati-va dintii si folositi ata dentara dupa ce le consumati. Exista multe alimente care curata dintii in mod natural. Astfel de alimente includ mierea, broccoli, spanacul, telina si capsunile.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sucurile inchise la culoare din fructe de padure
  3. Ceai
  4. Sos de rosii si ketchup
  5. Sfecla
  6. Citrice si sucuri
  7. Curry
  8. Sos de soia
  9. Sucuri acidulate inchise la culoare
  10. Cafea
  11. Dulciuri
  12. Bauturi pentru sportivi
  13. Acadele si guma fara zahar
  14. Citeste pe aceeasi tema

Sucurile inchise la culoare din fructe de padure

Sus

Desigur, sucurile din mure, zmeura sau afine sunt incarcate cu antioxidanti. In timp ce antioxidantii sunt extrem de benefici pentru organism, aceste sucuri pot da un aspect neplacut dintilor dumneavoastra. Dintii sunt porosi, iar in orificiile lor microscopice patrund particule din alimente care sunt colorate in mod natural sau artificial.

In mod ironic, pentru a anula o parte din posibilele daune provocate de sucurile din fructe de padure, puteti consuma o portie de capsuni. De fapt, puteti sa va frecati dintii direct cu ele. Capsunile sunt usor acide si pot elimina petele de pe dintii dumneavoastra., fara a le afecta smaltul.

Daca nu doriti sa mancati capsuni sau alte alimente care curata dintii, va puteti clati gura cu o combinatie de apa cu peroxid (in cantitati egale), de fiecare data dupa ce mancati fructe de padure sau beti sucuri din aceste fructe.

Ceai

Sus

Ceaiul are aceeasi putere de a pata dintii ca si cafeaua. Asta din cauza taninurilor pe care le contine si pentru ca, in general, ceaiul este consumat la temperaturi ridicate. Pentru a evita orice deteriorare a dintilor, evitati ceaiurile de culoare inchisa si alegeti-le pe cele de culoare verde, alba sau alte culori mai deschise.

Sos de rosii si ketchup

Sus

Sosurile pe baza de rosii pot pata dintii din cauza culorii lor si pentru ca acestea contin niveluri ridicate de acizi care provin din compozitia rosiilor. Consumul de alimente, precum salata verde sau broccoli, in prealabil formeaza o bariera de protectie a dintilor si poate contribui la prevenirea patarii dintilor.

Sfecla

Sus

Sfecla contine agenti de colorare foarte puternici. Sfecla in forma lichida pateaza cel mai rau dintii, din cauza concentratiei de coloranti naturali. Periati-va dintii la o ora de la consumul de sfecla sau suc de sfecla pentru ca, astfel, petele sa nu aiba timp sa se formeze.

Citrice si sucuri

Sus

Fructele precum lamaia, portocala si grapefruitul si, sucurile acestora, contin acizi care erodeaza smaltul dintelui, rezultand decolorarea dintilor. Din pacate, nu se pot anula total daunele provocate de acizi. Este recomandat sa limitati consumul de fructe la numai cateva pe saptamana.

De asemenea, pentru a minimiza pe cat posibil contactul acizilor cu smaltul dintilor, atunci cand beti sucuri din fructe citrice, sorbiti lichidele cu ajutorul unui pai. Mai puteti incerca sa protejati dintii cu paste de dinti specifice, dar odata deteriorat, smaltul dintilor nu se mai poate reface in mod natural.

Curry

Sus

Acest condiment indian este bine-cunoscut pentru puterea sa de a pata smaltul dintilor. Culoarea sa naturala de rosu sau galben lasa urme pe dintii celor care il consuma in mod constant. Pentru a preveni decolorarea dintilor, periati-va dintii sau clatiti-va gura imediat dupa ce consumati feluri de mancare ce contin curry.

Sos de soia

Sus

Nu doar bauturile inchise la culoare pot pata dintii, ci si aproape toate lichidele inchise la culoare utilizate pentru a oferi aroma sau a colora produsele alimentare - cum ar fi sosul de soia. Un aliment care poate pata hainele este posibil sa aiba acelasi efect asupra smaltului, lucru valabil si in cazul sosului de soia. De aceea este indicat sa consumati cu moderatie sosul de soia.

Sucuri acidulate inchise la culoare

Sus

Sucurile de culoare inchisa, inclusiv cele fara adaos de zahar pot pata destul de serios dintii din cauza culorii pe care o au. Temperatura de servire poate fi un alt factor care ar putea determina deteriorarea smaltului.

Temperaturile extreme (cald sau rece) cauzeaza contractia dintilor si ii face mai porosi si mai usor de patat. In plus, acidul fosforic, acidul citric si indulcitorii din sucurile carbogazoase, inchise la culoare, favorizeaza aparitia cariilor dentare. Se recomanda limitarea acestui tip de bauturi la 1-2 portii pe saptamana si sorbirea acestora cu un pai, pentru a se evita contactul direct cu smaltul dintilor.

Cafea

Sus

Poate fi greu sa incepeti ziua fara o cafea neagra tare. Cafeaua, insa, este pe primul loc in topul bauturilor care pateaza dintii. Cu toate acestea, cafeaua are si efecte benefice pentru organism. Puteti bea o ceasca de cafea in care sa adaugati un pic de lapte, pentru a preveni patarea dintilor.

Dulciuri

Sus

Nu este niciun secret ca alimentele dulci pot sa provoace daune dintilor. Desi nu este nicio problema sa consumati o bucata de ciocolata, trebuie sa stiti ca ciocoloata neagra pateaza dintii.

Nu toata lumea poate rezista tentatiei de a consuma dulciuri. De aceea, incercati macar sa limitati, pe cat posibil, astfel de alimente pentru a preveni daunele semnificative ale dintilor.

Bauturi pentru sportivi

Sus

Alimentele si bauturile acide pot duce, de asemenea, la decolorarea dintilor. Cercetarile recente constata ca bauturile foarte acide - cum sunt cele pentru sportivi sau bauturile energizante - pot eroda smaltul dintilor. Limitati aportul acestor bauturi atunci cand faceti sport. Apa poate fi o alegere mai buna - nu doar pentru dinti.

Acadele si guma fara zahar

Sus

Unele acadele care contin coloranti artificiali, nu doar ca pateaza dintii in mod semnificativ, dar incurajeaza si aparitia cariilor dentare.

Foarte multe persoane mesteca guma fara zahar imediat dupa masa. Desi guma ajuta la eliminarea resturilor dintre dinti, tot aceasta reduce sau elimina si o parte din bacteriile bune din interiorul gurii. Acest lucru accelereaza aparitia cariilor dentare si patarea dintilor.

Incercati sa renuntati sau doar sa limitati foarte mult consumul de acadele sau guma de mestecat.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate