Clickmed
programare rapida la medic

16 moduri simple de a reduce stresul si anxietatea

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

16 moduri simple de a reduce stresul si anxietatea

Stresul si anxietatea sunt experimentate de foarte multa lume in zilele noastre.
De exemplu, 70% dintre adultii americani spun ca se simt stresati sau anxiosi zilnic.

Modalitati de a elibera mintea si corpul de stres si anxietate

1. Exercitiile fizice

Exercitiile fizice sunt una dintre cele mai importante activitati pentru a combate stresul. Poate parea contradictoriu, dar supunerea corpului la un tip de stres fizic prin intermediul sportului poate elibera mintea de presiune si anxietate.

Beneficiile sunt inca si mai puternice cand se face sport in mod regulat. Iata care sunt motivele:

Hormonii stresului - exercitiile fizice reduc nivelul de hormoni ai stresului din corp – cum ar fi cortizolul – pe termen lung.
Somnul - exercitiile fizice pot sa imbunatateasca calitatea somnului.
Increderea in sine - exercitiul fizic regulat poate face o persoana sa se simta mai increzatoare in propriul corp, fapt care se reflecta in starea de bine generala.

2. Suplimentele alimentare

Numeroase suplimente alimentare sunt promovate ca fiind eliberatoare de stres.

Iata o scurta trecere in revista a celor mai comune dintre ele:
Roinita (Lemon Balm) - roinita este parte din familia plantelor mentolate, care a fost studiata pentru efectele sale anti-anxietate.
Ceaiul verde - ceaiul verde contine numerosi polifenoli antioxidanti (compusi chimici frecvent gasiti in plante), cu efecte benefice asupra sanatatii. Acesta ar putea reduce nivelul de stres si anxietate prin cresterea nivelului de serotonina.
Valeriana - radacina de valeriana este populara ca adjuvant in problemele somnului datorita efectului sau tranchilizant.

Unele suplimente alimentare interactioneaza cu medicatia sau au efecte adverse, de aceea este recomandat un consult cu medicul curant in cazul unor afectiuni cronice.

3. Utilizarea lumanarilor parfumate

Utilizarea uleiurilor esentiale sau a lumanarilor parfumate (aromoterapia) poate ajuta la reducerea nivelului de stres sau anxietate. Unele arome sunt in mod deosebit eficiente.

Iata cateva dintre cele care au cel mai bun efect calmant:
- lavanda;
- trandafir;
- bergamota;
- musetel;
- santal;
- ylang-ylang;
- portocala sau floare de portocal.

4. Reducerea cantitatii de cafeina

Cafeina este un stimulent regasit in cafea, ceai, ciocolata si bauturi energizante. O cantitate mare poate creste nivelul resimtit de anxietate pentru ca oamenii au diferite nivele de toleranta a cantitatii pe care o consuma.

In general, trei sau mai putine cesti pe zi sunt considerate a fi o cantitate moderata.

5. Scrisul ca terapie

O alta modalitate de a gestiona stresul poate fi scrisul gandurilor. Pot fi scrise atat motivele pentru care o persoana este stresata, cat si motivele pentru care este recunoscatoare.

Recunostinta poate ajuta la eliberarea de stres si anxietate prin concentrarea gandurilor inspre aspectele pozitive ale vietii.

6. Guma de mestecat

Pentru o eliberare rapida de stres in situatiile de nervozitate sau de presiune, poate fi utilizata guma de mestecat. O posibila explicatie este ca mestecarea gumei produce unde cerebrale similare celor ale oamenilor relaxati.

7. Petrecerea timpului liber alaturi de familie si prieteni

Sprijinul social primit din partea prietenilor si a familiei poate ajuta o persoana sa treaca mai usor prin perioade stresante.

A face parte dintr-un grup de prieteni ofera sentimentul de a apartine si de a fi important, care sunt factori motivatori in perioadele stresante.

8. Rasul

Este foarte greu ca cineva sa simta frica atunci cand rade. Rasul este sanatos, si de aceea, exista mai multe moduri in care acesta poate contribui la reducerea stresului:

- alinarea raspunsului la stres;
- alinarea tensiunii prin relaxarea musculara;
- pe termen lung, rasul poate contribui la intarirea sistemului imunitar si a imbunatatirea starii de spirit.

9. A spune „nu”

O alta solutie pentru eliberarea de stres poate fi adoptarea unor noi comportamente pe termen lung in viata personala pentru eliminarea factorilor de stres, cum ar fi a spune „nu” mai des.

Acest aspect este intalnit mai ales la persoanele care tind sa ia asupra lor mai mult decat pot duce sau face, cum ar fi gestionarea mai multor responsabilitati de familie, pana se simt depasite.

10. Evitarea amanarilor

Un alt mod este setarea unor prioritati, urmarirea lor si evitarea amanarilor. Amanarea poate duce la situatii de criza, de lucru facut in ultimul moment, fapt care produce stres, ce afecteaza calitatea vietii si a somnului.

Pot fi folosite liste de activitati in functie de prioritate si termene limita realiste.

11. Ora de yoga

Yoga a devenit o metoda populara de eliberare de stres si de exercitiu fizic regulat pentru numeroase grupe de varsta. Exista mai multe stiluri de yoga, dar toate au un scop comun: constientizarea respiratiei si a pozitiei corpului.

Unele studii au cercetat efectele yoga si au decoperit ca, per total, aceasta imbunatateste starea de spirit si poate avea efect antidepresiv.

12. Practicarea constientizarii

Constientizarea descrie cumulul de practici care fac o persoana sa fie prezenta „aici si acum”. Tehnica poate combate efectele anxietatii provocate de gandirea negativa.

Exista numeroase metode pentru cresterea contientizarii, cum ar fi terapiile cognitive, yoga sau meditatia.

13. Imbratisarile

Imbratisarile, sarutul sau activitatea sexuala pot ajuta la eliberarea de stres. Contactul fizic pozitiv contribuie la eliberarea oxitocinei si la reducerea nivelului de cortizol, scazand tensiunea si ritmul cardiac.

14. Muzica de relaxare

Ascultatul muzicii poate avea un efect foarte relaxant asupra corpului. Muzica instrumentala lenta sau sunetele din natura pot induce un raspuns de relaxare prin reducerea tensiunii, a ritmului cardiac si a nivelului de hormoni de stres din sange.

15. Respiratia profunda

Stresul mental activeaza sistemul nervos simpatic, semnaland corpului sa intre in starea de „lupta-sau-fugi” ("fight-or-flight"). In timpul acestei reactii sunt eliberati hormoni ai stresului si o persoana poate experimenta simptome precum puls si respiratie accelerata.

Exercitiile de respiratie profunda (respiratie abdominala, respiratie diafragmatica, respiratie ritmata) pot ajuta la activarea sistemului nervos parasimpatic, care controleaza raspunsul de relaxare al corpului.

Scopul acestor tehnici este de a concentra atentia unei persoane spre ritmului sau respirator, pentru a-l incetini si a-l face mai profund.

16. Animalul de companie

A avea un animal de companie contribuie la reducerea stresului si anxietatii, pentru ca, la interactiunea cu animalele, corpul elibereaza oxitocina, un produs chimic ce imbunateste starea de spirit. De asemenea, poate oferi cuiva sentimentul ca are un scop, un companion si un motiv de a ramane activ.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter