Dismorfofobia peniana (sindromul penisului scurt)

Publicat la data de: 08 Mai 2008 | Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului
Dismorfofobia peniana (sindromul penisului scurt)

Un studiu publicat in anul 2007 intr-o faimoasa revista de urologie din Europa a demonstrat ca peste 85% dintre femei sunt multumite de marimea penisului partenerilor, in timp ce 45% dintre barbati considera ca dimensiunile acestuia sunt complet nesatisfacatoare. O alta concluzie a studiului a fost ca, in fapt, procentul barbatilor cu penis cu dimensiuni sub normal este destul de scazut.

Specialistii considera ca ”sindromul penisului prea mic” sau dismorfofobia peniana reprezinta mai mult o problema la nivel psihic decat somatic, insa devine frustrant pentru pacient datorita anxietatii pe care o poate induce ideea ca penisul este prea mic.

O astfel de situatie - in care barbatul nu este multumit de dimensiunea penisului, este complet diferita de cea in care exista obiectiv un penis cu dimensiuni sub normal. Situatia este cunoscuta sub numele de micropenie si este o malformatie congenitala care se poate totusi trata, dar doar in copilarie.
Specialistii care au realizat si publicat acest studiu insista asupra impactului pe care un astfel de sindrom il are asupra calitatii vietii pacientului si subliniaza importanta tratarii barbatilor care acuza acest lucru. O astfel de conceptie poate fi o sursa permanenta de stres, depresie, anxietate si chiar jena, iar ajutorul acordat acestor pacienti trebuie sa fie in principal psihologic.

Exista o serie de studii clinice realizate in scopul de a stabili dimensiunile medii ale unui penis adult, urologii considerand ca un penis normal are in erectie 14-16 cm in lungine. Un penis cu adevarat mic (micropenie) are sub 7 cm in erectie. Numarul barbatilor cu micropenie este, insa, destul de mic. Cu toate ca majoritatea barbatilor se incadreaza in normal, peste 50% dintre ei declara ca isi doresc un penis mai mare. Ca urmare, Internetul abunda in metode si tratamente care, teoretic, vor ajuta barbatii sa ajunga la dimensiunile dorite. Foarte putine, insa, au si o oarecare eficienta si se pot utiliza pentru alungirea unui penis flasc. Specialistii sunt insa foarte rezervati in ceea ce priveste durabilitatea, siguranta acestor metode si rezultatele si sfatuiesc barbatii amatori, sa fie atenti daca vor sa urmeze acele sfaturi.

Nici rezultatele promise de chirurgia plastica nu sunt mai sigure, aceasta rezolvand in special cazurile caracterizate prin flaciditate exagerata sau deformari marcate (fie malformative, fie cicatriciale). In plus, aceste metode pot avea complicatii grave.
Este important de subliniat ca barbatii suferind de aceasta problema trebuie luati in serios de catre medicul la care apeleaza, trebuie ascultati si indrumati spre un psiholog sau psihoterapeut inainte de oricare alt specialist. O astfel de idee poate sa afecteze foarte serios viata sociala, profesionala, relatia de cuplu si activitatea sexuala a pacientului.


Medici specialisti Sexologie


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
  • Este daunator sa slabesti mult in timp scurt? Este daunator sa slabesti mult in...

    Generalitati E normal sa doresti sa slabesti cat mai mult in cat mai putin timp posibil, insa nu de putine ori ai auzit spunandu-se ca e mult mai bine sa slabesti cate putin si intr-un ritm constant. Studiile sustin ca persoanele care slabesc in acest ritm isi vor...citeste mai mult

  • Dismorfofobia Dismorfofobia

    Definitie Tulburarea dismorfica corporala sau dismorfofobia a fost recunoscuta formal in 1997 si inclusa in Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mentale (DSM-IV) in cadrul tulburarilor somatoforme. Dismorfofobia este definita ca preocuparea...citeste mai mult

  • Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat Sindromul Delleman sau sindromul...

    Generalitati Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat este o afectiune congenitala rara al carei diagnostic poate fi pus inca de la nastere. Copiii cu acest sindrom sunt plurimalformati, prezentand in principal anomalii cerebrale, hipoplazie dermica...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate