Informatii complete despre albirea dentara

Publicat la data de: 03 Octombrie 2014 | Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018
Consultant de specialitate: Dr. Anatolii Glopina
Medic estetica si protetica dentara
Clinica: Velvet Dental
Informatii complete despre albirea dentara

Ce este albirea dentara?

Albirea dentara presupune schimbarea nuantei dintilor pacientului intr-o nuanta mai deschisa decat cea naturala.

Inainte de albirea dintilor, este necesara o sedinta completa de profilaxie.

Cum se realizeaza si cat dureaza albirea dentara?

Se poate face atat in cabinetul stomatologic, cat si acasa. In cabinet se aplica gelul pe dinti, acesta fiind potentat de o lampa speciala.

Procedeul dureaza aproximativ o ora. Tehnica realizata in cabinet este mult mai sigura si eficienta, pentru ca presupune un control al cantitatii gelului aplicat pe dinti si de asemenea se folosesc substante mult mai concentrate.

Albirea provoaca dureri?

In timpul procedurii pot aparea usoare senzatii dureroase datorita patrunderii gelului prin smalt la dentina care, datorita structurii sale poroase, permite contactul gelului cu structurile microscopice din pulpa dentara. Acesta nu este, insa, un motiv de ingrijorare, deoarece nu a fost inregistrat nici un caz de imbolnavire a nervului dentar.

Mai mult decat atat, s-a demonstrate stiintific faptul ca albirea dentara realizata cu produse profesionale ofera o protectie in plus dintilor, datorita continutului de flor al substantelor de albire, ceea ce presupune ca se realizeaza concomitant si o remineralizare a structurilor dentare dure.

Albirea afecteaza structura dintilor?

Albirea nu este un procedeu daunator dintilor, cu conditia sa se respecte perioada de 12-18 luni intre tratamentele de albire. In plus, atat timp cat utilizati produse realizate de producatori cunoscuti si aveti aprobarea medicului sa le utilizati, nu aveti motive pentru care sa va temeti.

Dintii devitali (fara nerv) se pot albi?

In cazul dintilor devitali se aplica o metoda de albire numita walking bleaching ce presupune aplicarea unei substante in interiorul dintelui, substanta ce este schimbata la un interval de 3-5 zile. Procedura se repeta de 3 ori pentru un rezultat eficient.

Daca exista obturatii (plombe) sau lucrari protetice dintii se pot albi?

Dintii se albesc indiferent de existent obturatiilor insa acestea cat si lucrarile protetice nu isi modifica culoarea, raman la culoarea initiala. Ideal este realizarea albirii inainte de rezolvarea cariilor astfel incat plombele sa aiba culoarea dintilor dupa albire.

Daca obturatiile au fost realizate inainte de albire, acestea se pot inlocui cu usurinta folosind un material mai deschis, potrivit cu actuala culoare a dintilor.

Exista contraindicatii ?

Acest tratament nu este recomanda femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, pacientilor alergici la peroxizi, copiilor cu varsta de pana la 14 ani.

Ce substante se folosesc?

Substantele folosite pentru albire au la baza peroxid de hydrogen sau carbamida. Vorbind despre gelurile folosite, Pola Office este un produs profesional cu continut de 35% peroxid de hydrogen si azotat de potasiu pentru a reduce hipersensibilitatea dentinara post-procedurala.

O alternativa ar fi Opalescence Xtra Boost cu un continut de 40 % peroxide de hydrogen, insa aceasta substanta se foloseste doar pentru albirea in cabinet.
Albirea Zoom foloseste de asemenea un produs profesional cu care producatorii sustin ca se pot obtine dinti mai albi cu pana la 6 nuante.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Modificari dento-gingivale si tratamente stomatologice in sarcina Modificari dento-gingivale si...

    Generalitati Sarcina produce multe modificari la nivel fiziologic al corpului feminin, printre care si unele modificari in zona buco-maxilo-faciala. De altfel, medicii stomatologi trebuie sa cunoasca aceste schimbari la femeile gravide pentru a preveni o...citeste mai mult

  • Conduita terapeutica stomatologica la femeia gravida Conduita terapeutica stomatologica la...

    Generalitati Pacienta insarcinata necesita din partea medicului dentist o atentie speciala pentru ca desi este considerata ca fiind “sanatoasa” trebuie ferita de stres si anxietate, toate acestea deoarece organismul ei sufera o serie de modificari...citeste mai mult

  • Controlul oncologic preventiv in stomatologie Controlul oncologic preventiv in...

    Nu de putine ori, la nivelul cavitatii bucale pot aparea anumite leziuni localizate mai ales pe mucoase. Originea acestor formatiuni poate avea ca punct de plecare anumite afectiuni sistemice precum si degenerari celulare la nivel local. In ultimii ani ne confruntam tot...citeste mai mult