Clickmed
programare rapida la medic

De ce apar convulsiile la copii?

Publicat la data de: 14 Martie 2019
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati

Sus
De ce apar convulsiile la copii?

Convulsia reprezinta termenul general utilizat pentru a descrie contractiile musculare involuntare, necontrolate. Acestea pot avea o durata variabila, de la cateva secunde la mai multe minute.

De asemenea, convulsiile pot sa afecteze o singura parte a corpului sau pot afecta intregul corp.

In cele mai multe cazuri, oamenii considera ca aparitia convulsiilor este cauzata de epilepsie. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca exista si alte motive pentru care aceste contractii necontrolate ale muschilor pot sa apara.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Concluzii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Mai multe afectiuni diferite pot provoca aparitia convulsiilor, inclusiv:

Crizele epileptice

Epilepsia este o boala care determina ca persoana afectata sa experimenteze mai multe crize convulsive. Crizele epileptice au ca mecanism anumite tulburari electrice la nivelul creierului. Exista tipuri diferite de crize epileptice, fiecare avand simptome diferite.

In cele mai multe cazuri, atunci cand crizele epileptice produc convulsii, acestea vor fi tonico-clonice. Acest tip de convulsie se caracterizeaza atat prin crize tonice, in care corpul este rigid, contractat, cat si prin crize clonice, adica prin miscari involuntare ale corpului.

In plus fata de convulsii, o persoana cu epilepsie poate realiza un sunet ascutit, ca un tipat, atunci cand aerul trece fortat prin coardele vocale.

Trebuie cunoscut faptul ca nu toate convulsiile au drept cauza epilepsia si nu in toate cazurile de epilepsie apar convulsiile. De exemplu, epilepsia prin absenta a copilului se caracterizeaza prin pierderea starii de constienta, dar fara pierderea echilibrului sau cadere.

Copilul se opreste din orice activitate si nu mai reactioneaza pentru un anumit timp, fara a avea convulsii. Acest tip de epilepsie mai poarta si denumirea de picnolepsie si este relativ rar, reprezentand aproximativ 6% din cazurile de epilepsie.

Convulsiile febrile

Conform cercetatorilor, convulsiile febrile afecteaza in principal copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani care sufera de febra. Majoritatea cazurilor de convulsii febrile nu au o durata mai mare de 5 minute si nu implica un impact negativ de durata asupra copiilor.

Ele sunt in general inofensive si nu necesita tratament. Cu toate acestea, daca simptomele dureaza mai mult de 5 minute sau daca recuperarea nu se realizeaza rapid, este esentiala solicitarea unui echipaj medical de urgenta.

Se estimeaza ca aproximativ 3 din 100 de copii dezvolta convulsii febrile la un moment dat. In cazul in care convulsiile febrile au aparut inainte de varsta de un an, riscurile de aparitie a unui alt episod cresc destul de mult.

De asemenea, riscurile de aparitie cresc atunci cand in familie au mai existat asemenea convulsii. Cercetarile au aratat ca baietii sunt afectati mult mai des decat fetele.

Convulsiile nonepileptice

Aceste convulsii pot sa para foarte usor a avea drept cauza epilepsia, dar in realitate acest lucru este eronat, deoarece ele nu se datoreaza tulburarilor electrice din creier. Medicii considera ca aceste convulsii sunt psihogene, adica apar din cauza stresului mental sau emotional.

Pentru tratarea lor, specialistii recomanda adesea terapii psihologice, precum terapia cognitiv-comportamentala. Prin aceste terapii se incearca gestionarea stresului care sta la baza aparitiei convulsiilor.

Diskinezia paroxistica kinezigenica

Potrivit studiilor, diskinezia paroxistica kinezigenica este o boala rara care poate produce convulsii. Acestea apar atunci cand o persoana efectueaza o miscare brusca, precum ridicarea brusca in picioare sau reactia la o sperietura.

Convulsiile dureaza, de cele mai multe ori, mai putin de 5 minute, dar aceasta nu este o regula. Episoadele convulsive de acest tip scad pe masura ce persoana afectata imbatraneste.

De asemenea, trebuie stiut ca diskinezia paroxistica kinezigenica este o afectiune genetica, acest lucru insemnand ca un parinte o poate transmite copiilor sai.

Specialistii au descoperit ca medicamentele anticonvulsivante, cum ar fi carbamazepina, reprezinta un tratament eficient pentru aceasta afectiune.

Reactiile la medicamente

In cazuri rare, anumite medicamente pot provoca crize epileptice cu convulsii. Prospectul medicamentului trebuie intotdeauna citit inainte, iar dozele de medicament trebuie luate doar asa cum au fost prescrise de medic. Exemple de astfel de medicamente sunt:

- Anestezicele, precum lidocaina, procaina si ketamina;

- Antibioticele, cum ar fi cefalosporinele, ciprofloxacina, gentamicina, izoniazida si metronidazolul;

- Anticonvulsivantele, cum ar fi carbamazepina sau acidul valproic;

- Anticolinergicele, precum atropina si scopolamina;

- Antidepresivele, de exemplu amitriptilina, nortriptilina si fluoxetina;

- Antifungicele, precum amfotericina sau miconazolul;

- Antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ketoprofenul sau piroxicamul;

- Alte medicamente, precum antineoplazicele, antiparazitarele, antiviralele etc.

Abuzul de alcool si de droguri reprezinta un alt motiv pentru care pot sa apara convulsiile. Consumul de droguri si de alcool in cazul adolescentilor este destul de alarmant in zilele noastre.

Copiii mici, lasati nesupravegheati, pot ingera anumite substante toxice sau chiar medicamente. Aceste substante pot provoca convulsii sau complicatii mai grave, cum ar fi decesul.

Migrenele

Exista unele dovezi care afirma ca migrenele puternice pot duce la convulsii. Cu toate acestea, mecanismul nu este pe deplin cunoscut, fiind necesare multe studii suplimentare pentru a concluziona acest lucru.

Atitudine

Daca un copil se confrunta cu aparitia convulsiilor, persoanele din jur trebuie sa cunoasca atitudinea corecta ce trebuie avuta. Exista diverse tehnici de prim ajutor care pot fi extrem de utile. Acestea includ:

- Asezarea pe podea a persoanei afectate, pentru a evita caderile si ranirea;

- Asezarea pe o parte, pentru a usura respiratia;

- Eliminarea obiectelor dure si ascutite din apropiere;

- Plasarea unei perne sau a unui prosop sub nivelul capului;

- Scoaterea ochelarilor;

- Inlaturarea accesoriilor din jurul gatului care ar putea bloca respiratia, precum cravata sau colierele;

- Solicitarea serviciilor de urgenta, mai ales in cazul in care convulsiile dureaza mai mult de 5 minute.

Trebuie retinut ca nu trebuie incercata oprirea convulsiilor sau mobilizarea copilului. In schimb, trebuie avuta mare grija la obiectele din jur care ar putea sa il loveasca.

Concluzii

Sus

Convulsiile reprezinta miscari involuntare ale corpului. Atunci cand un copil experimenteaza acest lucru, trebuie asigurata siguranta acestuia, evitand lovirile sau caderile.

Daca aceste miscari nu se opresc in decurs de 5 minute, medicul trebuie anuntat de urgenta. De asemenea, in cazul in care convulsiile apar in mod regulat, este vital sa se discute cu un medic, pentru a se putea descoperi cauza de baza si pentru a se putea oferi un tratament adecvat.

Unele afectiuni care provoaca aparitia convulsiilor pot trece odata cu varsta, dar altele necesita medicatie pentru a disparea. In ambele cazuri, medicul va dezvolta un plan individualizat pentru a oferi cel mai bun tratament.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate